Podívejte se, jak fotí Nokia Lumia 925 (fotogalerie)

35

Nokia Lumia 925 je na našem trhu očekávanou variantou již nějaký ten čas se prodávající Lumie 920. Je lehčí, tenčí, hezčí a s výjimkou absence bezdrátového nabíjení má stejnou výbavu. Nokia je také známá svými kvalitními fotoaparáty. Podívejte se, jak fotí nejnovější Lumia 925, kterou právě testujeme v redakci.

V minulém týdnu jste si na mobilenet.cz mohli přečíst první dojmy z Lumie 925, nyní nastal čas se podívat na jedno z největších lákadel této novinky, fotoaparát. Při pohledu na technické specifikace by se mohlo zdát, že modul fotoaparátu je stejný, jako u Lumie 920, která poprvé přišla s PureView fáze 2, tedy optickou stabilizací čočky, technologií, která je v dnešní době i u drahých fotomobilů stále spíše výjimkou. Lumia 925 má ale ve skutečnosti celý modul fotoaparátu přepracovaný, a to k lepšímu. Navíc se vše podařilo Nokii vměstnat do mnohem štíhlejšího těla, i když je kolem fotoaparátu malý výstupek.

Stejný navenek, jiný uvnitř

Co je tedy nového? Zaprvé, Lumia 925 má se svými 1/3“ větší čip, než Lumia 920. To při stejném rozlišení 8,7 megapixelů jednoduše znamená větší pixely, které tak mohou při stejné konfiguraci pojmout více světla. Nokia Lumia 925 je navíc prvním telefonem na světě s optikou tvořenou 6 fyzickými čočkami, přičemž výsledkem by mělo být zvýšení ostrosti snímků. Zadní fotoaparát má opět vynikající světelnost s clonovým číslem f/2.0 a širokoúhlý 26 mm záběr, a to se hodí v mnoha ohledech. Nokia navíc zvýšila maximální možné ISO na 3200 a zkrátila tak nutné expoziční časy v noci. Fotoaparátu opět asistuje poměrně výkonný duální LED blesk, který je ale samozřejmě neporovnatelný s xenonem v Lumii 1020. To bude teprve pořádný fotomobil. Lumia 925 si poměrně dobře poradí i s makrem, přičemž minimální zaostřovací vzdálenost je 8 centimetrů.

TIP: přečtěte si představení Nokie Lumia 1020 a jejího 41Mpx fotoaparátu

A to nejdůležitější, jak Lumia 925 fotí? Lumii 920 byla oprávněně vytýkána spíše jen průměrná kvalita denních fotografií, na kterých bylo více šumu, než by se na špičkový fotomobil slušelo. Tento neduh pronásleduje i Lumii 925, na jejíž fotografiích je i za ideálních světelných podmínek vidět (například na modré obloze), šum. Nokia se rozhodla pro tento přístup, spíše než pro dramatické odšumování, které by ale mělo za následek i ztrátu detailů. Jejich úroveň je nyní totiž velmi dobrá, fotografie jsou detailní a velmi hezky vykreslené. Stačí se podívat na listy stromů a je jasné, že Lumii 925 netrápí neduh tolika dnešních fotomobilů v podobě slitých detailů jednobarevných ploch. Pochválit musím i barevnou věrnost, fotografie nemají nijak přehnaně živé barvy. V souhrnu tak subjektivně fotí Lumia 925 ve dne lépe, než Lumia 920 a fotografie jsou obecně velmi kvalitní. Pokud překousneme trochu větší šum, může se Lumia 925 i za těchto podmínek bez problému měřit s nejlepšími fotomobily na trhu, na první příčku to ale nestačí.

Fotografie za dobrých světelných podmínek
Interiér bez blesku, poslední fotografie je pořízena ve zcela tmavé místnosti s bleskem

Pravá síla Nokie Lumia 925 s její PureView optickou stabilizací a světelným objektivem se projevuje, jakmile jsou podmínky jen trochu horší, a zejména pak v noci. Zde zcela deklasuje veškerou konkurenci. Tam, kde ostatní fotomobily zachytí pouze tmu se šumem a několika světlými body produkuje Lumia 925 světlé a prokreslené noční snímky, díky stabilizaci s překvapivou mírou detailů a snesitelným šumem. Barvy trochu blednou, ale snímky jsou stále na hodny vzdálené tomu, co vyprodukují jiné fotomobily a troufám si říci, že z ruky bez blesku vyfotíte noční město lépe, než s kdejakým kompaktem. To se Nokii opět povedlo.

Fotografie blízkých objektů jsou povedené, šumu je na nich ale také víc, než by bylo dobré

Cool efekty s aplikací Smart Cam

Nokia u Lumie 925 propaguje hodně také svou novou šikovnou aplikaci Nokia Smart Cam. K té se dostanete skrze menu fotoaparátu – takzvaná kukátka, kde se objevují aplikace, které umí s fotoaparátem spolupracovat. Díky updatu Amber si ale můžete zvolit, že se bude právě Smart Cam spouštět automaticky při stisknutí spouště. Brzy bude i pro Lumii 925 k dispozici i aplikace Nokia Pro Cam, která debutovala na Lumii 1020. S ní bude možno ovládat dokonce expoziční čas nebo ručně ostřit. Skrze kukátka jsou dostupné i aplikace Nokia Panorama (tady je asi funkce jasná) a Nokia Cinemagraph pro vytváření zajímavých pohyblivých obrázků, na kterých část scény stojí a část se pohybuje.

Panoramata vytvořená pomocí aplikace Nokia Panorama
Noční fotografie: zde Nokia Lumia 925 hledá konkurenci jen velmi těžko a na poměry fotomobilů jsou snímky špičkové

Zatímco ve standardní fotoaplikaci si nastavíte ISO, scénu, kompenzaci expozice nebo vyvážíte bílou, Nokia Smart Cam je o zajímavých kreativních funkcích, které jsem používal častěji, než jsem si původně myslel. Nejde jen o nějakou frajeřinku a někdy se s ní dají vytvořit opravdu zajímavé efekty. Po stisknutí spouště telefon rychle vyfotí 10 snímků (nejsou ale v plném rozlišení – to je o něco sníženo – variabilně na 2688 x 1512 nebo 3072 x 1728 pixelů) a s nimi potom můžete provádět psí kusy. Vyberete si následně nejlepší záběr, zkombinujete více pohybujících se objektů do jedné fotky a vytvoříte tak akční snímek, můžete zaostřit pohyb a rozmazat okolí a hodně zajímavě působí funkce odebrání objektů. Prostě klepnete na tlačítko mínus a člověk, který vám vadí v záběru, je pryč. Hodně šikovné. Velmi dobré také je, že i když vytvoříte nějakou takovou efektní fotografii, telefon stále uchovává všech 10 snímků, ze kterých si můžete kdykoliv později vytvořit jiné efekty. V galerii fotografií se vždy ukáže ta výsledná, ale kliknutím na odkaz pod ní se dostanete zpět do aplikace Nokia Smart Cam a můžete si vytvořit jinou. Trochu nepraktická naopak je nutnost přepínat mezi klasickou aplikací a Smart Cam. Častokrát jsem něco rychle vyfotil a zpětně mi došlo, že by bylo fajn to cvaknout pomocí Smart Cam, ale měl jsem smůlu. Aplikace by byla ideální i na pořizování HDR fotografií, které však Lumia 925 neumí. Snad se ale dočkáme s některým updatem aplikace.

Hrátky s aplikací Nokia Smart Cam - akční snímek a rozmazání okolí pohybujícího se objektu

Kvalitou videa potěší

Nokia Lumia 925 umí natáčet také FullHD video se 30 snímky za vteřinu. Nechybí kontinuální zaostřování, ke kterému bych měl ale drobnou výtku. I při snímání krajiny má na okamžik telefon potřebu znovu zaostřit nebo zaostření zkontrolovat a v některých videích to působí rušivě. Přeostřování ale probíhá hodně rychle, a pokud snímáte vzdálené objekty a přejdete na makro, telefon stihne přeostřit spolehlivě a rychle. V průběhu natáčení se opravdu hodně hodí optická stabilizace, díky které nebudou výsledkem roztřesená videa, jako u většiny fotomobilů. Silnou zbraní Nokie je také Rich recording, tedy nahrávání zvuků v mnohem širší frekvenci pomocí stereo reproduktorů. To oceníte hlavně při nahrávání koncertů nebo jiných hlasitých scén. Místo křupavého nepříjemného zvuku uslyšíte vše stejně, jako ve skutečnosti, včetně hlubokých basů. Celkově tedy Lumia 925 více než potěší kvalitou videí.

Nokia Lumia 925 (testovací video) – exteriér, 1080p

Nokia Lumia 925 (testovací video) – exteriér, 1080p

Nokia Lumia 925 (testovací video) – exteriér, 1080p

Přední fotoaparát se svými 1,2 Mpx a světelností f/2.4 zůstal beze změny a o nějaké kvalitě se mluvit příliš nedá, Lumia 925 zde spadá to klasického průměru.

Fotografie z předního fotoaparátu

Jak tedy zhodnotit celkově fotoaparát Lumie 925? V noci nabízí nekompromisní výkony a žádný současný fotomobil, vyjma Lumie 1020, se v této disciplíně novince zřejmě nevyrovná. Denní snímky také nejsou špatné a určitě patří k tomu nejlepšímu, co lze ve fotomobilech nalézt, zamrzí ale nadměrný šum, který je například u makro snímků někdy až rušivý. Dobře viditelný je i na modré obloze. To by mohla v dalších aktualizacích Nokia vyřešit stejně, jako se to postupně dařilo vylepšovat u Lumie 920. Celkově lze Lumii 925 zhodnotit jako vynikající fotomobil, který podává jedny z nejlepších výkonů na trhu v mnoha ohledech.

TIP: přečtěte si také naše první dojmy z Lumie 925

Diskuze ke článku
Martin Čihák
Martin Čihák
Tak toto je již opravdu srovnatelné s mým stařičkým kompaktem. Možná i lepší. Otázkou je, kolik pokusů je zapotřebí, aby fotka byla opravdu takhle ostrá? Lze srovnat 925 a 920 v souboji fotáků? Pokud je 925 jen lehčí a hezčí než 920, tak toto mi za ten příplatek, x-tisíc, nestojí
Martin
Velmi zajímavý telefon (škoda té ceny, 9-10k by tomu moc slušelo). Kvůli tomu foťáku bych i přesedlal z Androidu na Windows Phone, jen mě trochu straší ten malý výběr aplikací, ale ty hlavní tam celkem jsou. Chtěl bych se zeptat ohledně WP, zda existuje aplikace na nahrávání videa v autě s měřením rychlosti? Něco jako DailyRoads Voyager (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dailyroads.v&hl=cs). Navigace tam od Nokia asi nějaká bude (Navigon za 2k je drahý), ale takový typ aplikace na nahrávání by mi na WP velmi chyběl :( Děkuji za odpověď.
tom
Noční fotky fakt nemají konkurenci, ani kompakty za 10 je většinou nemají tak pěkné. Denní fotky taky patří na špičku ale myslím si že s4 nebo iphone 5 podávají ještě o fous lepší výsledky. Kdyby měla android tak bych o ní možná uvažoval, ale bohužel nemá.
Albi
Skutečně výborné fotky!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze