Přivítejte Pixel 5: revoluční „vlajkovou“ loď od Googlu s agresivní cenovkou

aktualizováno o video
38
Přivítejte Pixel 5: revoluční „vlajkovou“ loď od Googlu s agresivní cenovkou
Fotografie: Google
  • Google tentokrát vsadil na kapacitní čtečku otisků, kterou umístil na záda
  • O výkon se stará Snapdragon 765G s podporou 5G a 8 GB RAM
  • Mile nás překvapila velká baterie s kapacitou 4 000 mAh
  • Cena činí 613 eur, tedy 16,5 tisíc korun

Google před malou chvílí oficiálně představil dlouho očekávaný (a také leakovaný) Pixel 5, který je svým způsobem revoluční. Vůbec poprvé v historii se totiž Google rozhodl nenasadit vlajkový procesor od Qualcommu, nýbrž jeho levnější, méně výkonnou, ale také energeticky úspornější variantu. Nová vlajková loď od Googlu tak sice nenabídne největší výkon na trhu, zato však zaujme relativně přívětivou cenou.

Pixel 5 – revoluční „vlajková“ loď

Konstrukce: „velký“ comeback

Dnešním vlajkovým lodím neodpovídá ani kapacitní čtečka otisků na zádech. Na druhou stranu má návrat k umístění čtečky z Pixelů 3 (a předešlých) své kouzlo a mnohé uživatele jistě potěší. Technologie radaru z Pixelu 4 se evidentně neosvědčila natolik, aby se Google rozhodl ji implementovat i do Pixelu 5.


Kousek nad čtečkou je modul fotoaparátu, který takřka vůbec nevystupuje nad okolní povrch, což jednoznačně chválíme. Pravý bok okupují klasická vypínací tlačítka. Evidentně tedy ani sám Google nemá potřebu do telefonu dávat dedikované tlačítko pro Google Asistenta, kterého můžete elegantně vyvolat zmáčknutím rámečků ve spodní části zařízení. Zbytek telefonu také nijak nepřekvapí, boky jsou zaoblené. Na spodní straně pak najdeme USB-C a také hlasitý reproduktor, jenž je doplněn reproduktorem nahoře.

Velkou novinkou je reverzní bezdrátové nabíjení.

Jako tradičně Google nabídne více barevných variant, konkrétně černou Just Black a zelenou Sorta Sage s typicky odlišně barevným vypínacím tlačítkem. Chybět nebude ani zvýšená odolnost IP68 a příjemně potěší nízká hmotnost 151 gramů a rozměry 144 × 70,4 × 8 milimetrů.

Displej: bez brady a čela, zato s průstřelem

Na čelní straně najdeme 6" OLED displej s rozlišením 2 340 × 1 080 pixelů a poměrem stran 19,5:9. Obrazovka chráněná sklíčkem Corning Gorilla Glass 6 má stejně jako loňské Pixely 90Hz obnovovací frekvenci, která není tak náročná na baterii, přesto nabídne příjemně plynulý uživatelský zážitek. V levém horním rohu pak je relativně malý průstřel pro selfie kamerku o rozlišení 8 megapixelů.

Google Pixel 5

Výkon a baterie: pořádná porce mAh

Dostatek výkonu obstarává Snapdragon 765G s integrovaným 5G modemem X52. O svižný chod se dále stará 8 GB operační paměti, které doplňuje 128GB úložiště. Za zmínku stojí také 4 000mAh baterie s podporou 18W drátového nabíjení. Zásadní novinkou je podpora reverzního (a samozřejmě také klasického) bezdrátového nabíjení, takže můžete skrze telefon pohodlně nabít třeba bezdrátová sluchátka.

Fotoaparáty: „šíro“ na palubě

Podobně jako Pixel 4, i Pixel 5 má pouze dvojici zadních fotoaparátů. Konkrétně se jedná o 12,2Mpx hlavní snímač s rozsahem 77 stupňů a OIS, nově mu společnost dělá 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv, který nahradil teleobjektiv. Ten má bohužel překvapivě rozsah pouze 107 stupňů. Nechybí populární Night Sight, pokročilé HDR či „astrorežim“ umožňující zachytit hvězdy na noční obloze.

Google Pixel 5

Cena a dostupnost

Jako tradičně ani letos Google neoznámil oficiální dostupnost pro český či slovenský trh, nejblíže tak můžete Pixel 5 pořídit (oficiálně) v Německu. Doporučená cena činí 613,15 eur, tedy zhruba 16,5 tisíc korun, což není na vlajkou loď vůbec špatné, pokud přihlédneme k rostoucím cenám. Telefon se jistě objeví i v českých e-shopech, počítejte však s přirážkou. Oficiální dostupnost byla stanovena na 15. října.

Technické parametry Google Pixel 5 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 70,4 × 8 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6" (2 300 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 765G, CPU: 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 620
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2020,
Diskuze ke článku
Tomáš Frič
Tomáš Frič
Když si předobjednáte v Německu, dostanete Bose sluchátka, já si to hned zítra objednávám
Insei Eppeli
Insei Eppeli
Škoda té velikosti... a neoficiálního zastoupení v ČR.
Šimon Dorociak
Šimon Dorociak
Pixel 5 Sorta Saga predobjednany. Tesim sa.
Vojtulee M.
Vojtulee M.
S tou cenou jste to tedy hodně přepálili. V Německu to mají za 16,5k takže u nás v Alze max 18 a ne avizovaných 20.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze