Pegatron porušil zaměstnanecká práva. Apple od něj dává ruce pryč

2
Pegatron porušil zaměstnanecká práva. Apple od něj dává ruce pryč
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Studenti pracovali přesčasy a také během nočních hodin
  • Apple má přísné požadavky v oblasti ochrany práv a péče o zaměstnance, které se vztahují i na dodavatele
  • Podobné případy se v minulosti již několikrát řešily

Klíčový dodavatel společnosti Apple, Pegatron, podle zdrojů agentury Bloomberg porušoval práva svých zaměstnanců.


Údajně docházelo k práci studentů v nočních hodinách a studenti rovněž pracovali přesčasy, což má být také v rozporu s interním nařízením. Apple má mít v oblasti ochrany práv a péče o zaměstnance přísné požadavky, které se vztahují také na dodavatele.

I proto Apple v současnosti pozastavil (až do vyřešení uvedeného problému a zavedení nových opatření, která mají tomuto počínání zamezit) zadávání nových zakázek společnosti Pegatron. Údajně došlo k falšování dokumentů zaznamenávajících pracovní dobu inkriminovaných zaměstnanců.

K nařčení se vyjádřil také zástupce společnosti Pegatron. Za vše podle všeho může jediný manažer, který nařízení porušil. Poté, co tuto skutečnost společnost zjistila, okamžitě zrušila přesčasy studentů i práci v nočních hodinách a nabídla jim kompenzaci.

Postoj Applu, který se rozhodl v současnosti neuzavírat žádné další kontrakty, se vztahuje pouze na nové produkty, nikoliv na stávající portfolio, které Pegatron vyrábí. Porušování práv zaměstnanců bohužel není u dodavatelů Applu ničím novým. Podobné případy se řešily již několikrát v minulosti, jak uvádí BBC.

Diskuze ke článku
Spytihněv Kvasnica
Spytihněv Kvasnica
No že to říká zrovna Apple, který si nechává většinu svých produktů vyrábět od Foxconnu, který má dost mizernou pověst.
Janek Fanek
Janek Fanek
Je těžké komentovat, nicméně je nutné doplnit: Pegatron comp. je firma z Taiwan, porušování pracovních práv je v Asii všeobecně známé, řešila i OSN. Mám rád, když jsou uvedena ověřená fakta, zde chyběla informace o jakou firmu se jedná.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze