Panasonic Toughpad 4K Performance: profesionálních 20" s 4K

2

Panasonic představil svůj odolný profesionální tablet s velkým displejem Toughpad 4K FZ-Y1 ve verzi Performance. Tento tablet je určen pro konstruktéry, architekty a designéry, kterým nabídne na 20" displeji 4K rozlišení a dostatečně vysoký výkon pro jejich práci. Tablet běží na operačním systému Windows 10 Pro.

Panasonic Toughpad FZ-Y1 Performance není úplnou novinkou. Jedná se o vylepšenou výkonnější verzi modelu Panasonic Toughpad FZ-Y1 Standard, který byl představen letos v červenci. Tablet, který je prvním zařízením od Panasonicu s operačním Windows 10 Pro, představuje řešení na míru pro designéry, konstruktéry a architekty pracující s CAD nástroji. Společnost Dassault Systèmes jej již certifikovala pro práci se svou špičkovou 3D CAD aplikací SOLIDWORKS*1.

Panasonic Toughpad 4K Performance

Pro tyto účely je potřeba vysoký výkon a toho má model Performance na rozdávání. Jeho srdcem je výkonný procesor Intel CoreTM i7-5600U vProTM 5. generace, který disponuje 4 MB vyrovnávací paměti, nabízí takt 2,6 GHz až 3,2 GHz a technologii Intel Turbo Boost. O grafický výkon se stará přídavný grafický procesor AMD FireProTM M5100. To vše doplňuje 16 GB RAM. Pro uložení dat je zde k dispozici SSD disk s kapacitou 256 GB. Volitelně je však možné sáhnou i po SSD disku s dvojnásobnou kapacitou.

Stejná volnost jako s tužkou a papírem

Jako zobrazovač byl použit obří 20" IPSα multidotykový displej s poměrem stran 15:10, který rozpozná až deset prstů. S rozlišením Ultra HD 4K (3 840 × 2 560 pixelů) nabízí jemnost displeje 230 ppi. Je tak ideální pro zobrazení a zpracování plánů a designů ve formátu A3. Doplňkové elektronické dotykové pero poskytuje možnost na zařízení kreslit a vkládat rukopisné poznámky, a dosahuje tak tvůrčí volnosti a kreativity, jakou dosud poskytovalo jen pero a papír.

Panasonic Toughpad 4K Performance

Pero dokáže pomocí infračervených signálů přesně rozeznat každý jednotlivý obrazový bod na displeji a s tabletem komunikuje pomocí rozhraní Bluetooth, čímž se odlišuje od běžně používaných kapacitních digitizérů. Své vysoké přesnosti dosahuje díky schopnosti rozpoznávat jednotlivé obrazové body na displeji tabletu. Dokáže také rozeznat a zaznamenat sklon pera a rozlišuje 2 048 úrovní přítlaku, takže pohyby ruky při kreslení nebo psaní jsou dokonale reprodukovány do nejmenších podrobností.

Panasonic Toughpad 4K Performance

Poslouží i jako stolní PC

Uživatel má přitom k dispozici širokou konektivitu. Tu reprezentuje USB 3.0, gigabitový port LAN, vstup HDMI 2.0 s podporou HDCP2.2, výstupní mini DisplayPortTM a dokovací konektor. Díky dokovací stolní kolébce a vstupnímu HDMI 2.0 využijete jednoduše tablet i jako stolní PC. Kolébku lze snadno změnit v nakloněný stojan, kdy je možné tablet snadno použít v režimu kreslení a nabízí také další možnosti konektivity. K dispozici je i adaptér pro uchycení VESA.

Panasonic Toughpad 4K Performance

Z další výbavy můžeme ještě zmínit HD přední kameru pro videokonference. Takto vysoký výkon si však bude žádat i dostatek energie. Panasonic nicméně neuvádí kapacitu akumulátoru ani výdrž.

Řada Toughpad je však známá i svým odolným provedením a nejinak je tomu i v tomto případě. Displej je umístěný v rámu z hořčíkové slitiny. Pouzdro je pak vyztužené skleněnými vlákny. Celé zařízení je navrženo tak, aby přežilo i pád ze 76 centimetrů na spodní stranu. S tabletem můžete použít i s bezpečnostním zámkem Kensington.

Tablet Panasonic Toughpad FZ-Y1 Performance bude k dispozici koncem prosince za cenu 4 300 euro (129 000 Kč s DPH). V ceně je rovněž tříletá záruka s termínem oprav do 96 hodin.

Technické parametry Panasonic Toughpad 4K Performance

Kompletní specifikace
Konstrukce478 × 332,7 × 12,7 mm, 2 540 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 20" (3 840 × 2 560 px)
Fotoaparát
Chipset
PaměťRAM: 16 GB, vnitřní paměť: 512 GB / 256 GB, paměťové karty: SD
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor34 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2015, 125 000 Kč

Zdroje: TZ Panasonic