Padají vám mobily? Nové sklíčko Gorilla Glass Victus 2 vás možná spasí

1
Padají vám mobily? Nové sklíčko Gorilla Glass Victus 2 vás možná spasí
Fotografie: Pixabay
  • Telefony s tímto sklíčkem mají přežít pád z 1 metru na beton
  • V případě asfaltu jde o výšku 2 metrů
  • První telefony jej budou mít v prvních měsících roku 2023

Velké displeje mobilních telefonů jsou již dlouhé roky chráněny odolnými sklíčky. Patrně nejpoužívanější je Gorilla Glass od společnosti Corning. Ta odhalila nejmodernější Gorilla Glass Victus 2. Dle jejich informací je ochrana telefonů každým rokem složitější. Důvod je přitom prostý – displeje mobilů totiž neustále rostou a často je nutné sklíčkem chránit nejen čelní stranu, ale také záda telefonu. Dle Corningu je průměrný letošní smartphone vybaven o 10 % větším displejem a současně je o 15 % těžší než telefon z roku 2018. V součtu je tak problémem nejen velký displej, ale i narůstající hmotnost, která znamená, že větší sílu při dopadu telefonu na zem.

Zatímco pád telefonu na podlahu doma, tím spíše například na koberec, už velký problém není a váš mobil to přežije bez úhony, mnohem větší výzvy představuje pád venku na asfalt či ještě hůře beton. A právě na pády na beton se Corning tentokrát speciálně zaměřil. Beton je směsí cementu, písku a drobných kamínků, které představují největší riziko, kdy se síla při pádu může soustředit na jedno malé místo na displeji.

Corning Gorilla Glass Victus 2

Corning proto vyvinul sklíčko Gorilla Glass Victus 2, které dle laboratorních testů dokáže spolehlivě odolávat pádům na beton z výšky zhruba 1 metru, což odpovídá výšce vašich boků. V případě pádu na asfalt už Corning hovoří dokonce o 2 metrech. Dalším problémem, který stojí před výrobci odolných sklíček, jsou škrábance. Ty spolu zdánlivě souvisí, mobil spadne a mnohdy ještě po tvrdém a drsném povrchu kousek sjede. Corning ale dodává, že důvěřuje v nalezenou rovnováhu a u nového typu sklíčka se chlubí vyváženou odolností proti škrábancům i pádům.

První telefony s odolným sklíčkem Gorilla Glass Victus 2 na sebe nenechají dlouho čekat a měli bychom se jich dočkat již v prvních měsících roku 2023.