OS X El Capitan: první dojmy z nového systému

4

Americká společnost Apple na letošním WWDC mimo nové hudební služby Apple Music představila také své stěžejní systémy. Vedle watchOS se dostalo na nový iO 9 a také desktopový systém, který nese název El Capitan. My se teď společně podíváme na první dojmy právě ze systému, který bude na podzim dostupný pro počítače s nakousnutým jablkem ve znaku.

TIP: Přivítejte novou verzi Mac OS El Capitan a zjednodušte si život

Po prvním spuštění počítače s novým systémem si prakticky ani nevšimnete, že El Capitan už je na vašem počítači nainstalován. Designová stránka se prakticky nezměnila. Změnou prošel design duhového kolečka, které nikdo z uživatelů jistě nevidí moc rád. Ostatní zůstalo stejné a většina změn je ukryta v maličkostech, jež zpříjemňují práci a dále především pod pokličkou systému, který by měl být stabilnější a rychlejší. První dojmy jsou pozitivní. Nový systém se dočkal několika vylepšení, kterých nebylo mnoho. I z toho důvodu věříme, že stabilita finální verze, která se k veřejnosti dostane letos na podzim, bude opravdu výborná a opět vrátí Apple, po ne úplně povedených systémech z loňského roku, v čele s iOS 8 především, na pomyslné výsluní v optimalizaci systému. Hned začněme velkým důkazem citu pro detail. To je například chytrá funkce, kdy po trackpadu jezdíte rychle doleva a doprava, což má za následek, že kurzor se zvětší a vy ho tak nemusíte nikde hledat. Jednoduché, ale o to více praktické.

Inteligentní taby v Safari

Ať už jste milovníky sociálních síti nebo jen potřebujete mít stále otevřené a nějaké internetové stránky, pak inteligentní taby v Safari vám vykouzlí úsměv na tváři. Po tažení tabem doleva se vám zmenší jeho ikonka a uloží se. Při otevření nového okna se vám vždycky zobrazí tyto inteligentní záložky a vy je tam máte vždy po ruce. Potěší i fakt, že například přihlášení na sociální sítě si taby pamatují a tak se nemusíte při každé návštěvě Facebooku znovu přihlašovat.

Apple Safari inteligetní záložky

Jistě znáte situaci, kdy máte otevřeno několik záložek a najednou začne kdesi hrát reklama, která vás obtěžuje. Díky jednoduchému tlačítku, které nový systém od Applu v Safari nabídne, tento zvuk rychle vypnete a můžete se tak dále věnovat své práci.

Apple Safari - tlumení zvuku

Gesta v mailu po vzoru iOS

Mezi novinky patří mimo jiné gesta, která použijete ve vaší elektronické poště. Jedná se o prosté tažení s příchozím mailem, který tak rychle můžete vyhodit do koše nebo ho označit jako nepřečtený. Daleko více bych však vyzdvihl možnost minimalizovat rozepsaný mail. Znáte to, odpovídáte na příchozí mail a v průběhu psaní si potřebujete ověřit nějakou informaci, která se nachází kdesi ve vaší elektronické poště. Na OS X Mavericks vám nezbývá nic jiného než mail uložit jako koncept a poté se k němu vrátit. OS X El Capitan na to jde chytřeji. Mail si můžete minimalizovat, probrat se vaší mailovou schránkou a poté mail opět maximalizovat. Pokud budete mít jeden mail již rozepsaný a budete potřebovat napsat další, pak se vám nový mail zobrazí ve vedlejším tabu, stejně jako když otevíráte několik tabů ve vašem prohlížeči. Především lidé, kteří odesílají větší množství mailů denně, tyto novinky jistě ocení.

Chytré poznámky

Poznámky, které dlouhou dobu jak na iOS, tak na OS X plnily funkci jednoduchého zápisníku, který mnozí nahrazovali pokročilejšími nástroji, se dočkal velké proměny. Nově do poznámek můžete vkládat obrázky, fotografie z vaší knihovny, zvukové nahrávky či seznamy úkolů. Například Microsoft nabízí podobnou aplikaci v podobě OneNote již delší dobu a tak Applu nezbývalo nic jiného, než zareagovat a pokusit se co nejvíce uživatelů dostat zpět na stranu předinstalované aplikace.

Spotlight je opět chytřejší

Každý člověk, který kdy přišel s počítačem Apple do styku, musí velmi dobře znát název Spotlight. Pro ty z vás, kteří by náhodou nevěděli, se jedná o vyhledávání skrz celý systém. Nově však jeho schopnosti budou opět o něco větší. Spotlight má zvládat například vyhledávat počasí v dané lokalitě nebo sportovní výsledky. Bohužel tyto funkce jsme nemohli otestovat, protože Spotlight ani na jednom ze čtyř počítačů zmíněné funkce neprovádělo. Snad se dočkáme v blízké aktualizaci. Nově se Spotlight chová jako samostatné okno, které můžete libovolně posouvat po ploše, zmenšovat či zvětšovat.

Funkce Splitscreen

Pokud jste chtěli porovnat dvě okna vedle sebe, pak jste to do nedávna museli dělat ručně nebo pomocí nějaké aplikace. El Capitan však nově nabízí funkci zvanou Splitscreen. Jedná se o zarovnání dvou oken vedle sebe. Dobrou zprávou je, že nejste limitování pouze poměrem 50:50, ale poměr můžete libovolně upravit podle sebe.

El Capitan - splitscreen

Výkon pod kapotou

Jak tomu už tak bývá, tak Apple se chvástá, že nový systém bude opět rychlejší, stabilnější a spolehlivější. Zda to bude tak horké, jak sám Apple zmiňuje, nemůžeme soudit i s ohledem na to, že se jedná o beta verzi systému, který nám mimochodem za více jak pět hodin používání nevyhodil žádnou chybovou hlášku, žádná aplikace nespadla a baterie hlásí obligátní výdrž okolo devíti hodin. I tak pokud byste rádi vývojářskou betu chtěli instalovat na váš primární počítač, nedoporučujeme to.

El Capitan
Diskuze ke článku
jaja
Vypadá to dobře, ale těch pár chybiček tam ještě je. Mě se nenačítá starší pošta z Exchange. Nová se ukazuje. Ani se nesynchronizují události do kalendáře z Exchange. Ty taby u té nové zprávy nevím jak se dělají. Mě to při další nové zprávě otevře další okno. Prozatím jsem na ni závažnějšího nenarazil co by omezovalo funkčnost. Ten split vypadá dobře. Spotlight mě taky nefunguje jak píšete.
mato
Zlatý 10.6, odvtedy to šlo dole vodou. :-(
Petr
Asi jsem nepochopil tu skvělou novinku s minimalizací rozepsaného emailu, ale to funguje snad od nepaměti.
Pod "inteligentnimi" taby jsem si představoval také něco jiného. Z popisu vidím, že proti klasické záložce (nebo Seznamu četby) ušetřím jeden klik. Víc mě těší informace, že TRIM půjde aktitovat na všech SSD.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze