Jak funguje Apple Music a vrátí se Apple na hudební trůn?

10

Včera v podvečer Apple vypustil aktualizaci 8.4 pro iOS a dočkalo se také iTunes, které přišlo ve verzi 12.2. Obě zmíněné aktualizace přinesly různé opravy, ale především službu, se kterou se chce Apple vrátit na pomyslný hudební trůn, kterému Applu vládl díky iPodům a iTunes. Dokáže na ně Apple Music navázat? Jaké vůbec je a co nabízí oproti konkurenci?

TIP: V Česku startuje Apple Music, zaplatíte 165 korun měšíčně

O hudební službě, která by měla zatopit velkým hráčům jako, je Spotify, Google Music nebo Rdio se mluvilo již delší dobu. Představení jsme se dočkali na letošním WWDC, které se konalo 8. 6. Oficiálního spuštění jsme se dočkali včera v podvečer, kdy Apple započal svou cestu pro návrat na pomyslný hudební trůn.

Apple Music

Apple Music má spojit vše, co se kolem hudby točí. Přichází i s novým konceptem, který do aplikace zařadil také sociální síť s názvem Connect, která slouží pro spojení s umělci. Další velkou zbraní, alespoň si to sám Apple slibuje, je přítomnost rádia Beats 1. Jedná se o rádio, které je vysíláno 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Hlavní postavou rádio je Zane Lowe, který dříve pracoval pro BBC, a včera se postaral o úvod slova při spuštění.

Apple Musi Screen

Návrat na hudební trůn?

Psal se rok 2001, konkrétně 23. říjná, kdy spatřil světlo světa první iPod. Hudební zařízení, které změnilo hudební průmysl. Hudební přehrávač iPod se stal neodmyslitelnou součástí snad každého z nás. Zapsal se tak silně, že i dnes spousta lidí nazývá svůj mp3 přehrávač od jiné společnosti prostě iPod. O dva roky déle vypustil Apple do světa další zbraň. Původně nazvané iTunes Music Store, dnes známé pod názvem iTunes, který se v roce 2008 stalo největším hudebních obchodem v USA. Od tohoto roku však nákupní síla slábne a v posledních letech na tom mají svůj podíl právě streamovací služby. I proto se příchod Apple Music považuje za úmysl Applu vrátit se zpět na trůn v hudebním průmyslu. Zda se to Apple povede však ukáže až čas.

Jak to funguje?

Apple Music je streamovací služba. První tři měsíce užívání dostane uživatel zdarma. Za každý následující měsíc už mu bude z účtu stržena částka. V případě individuálního předplatného si od vás Apple vezme 5,99 euro (165 Kč). Druhou variantou je rodinný balíček, kde může být celkem šest členů. Vše je podmíněno rodinným sdílením. Tento balíček stojí 8,99 euro (245 Kč).

Poté vás Apple požádá a vybrání hudby, kterou máte rádi, bez které nechcete být a naopak kterou poslouchat rozhodně nechcete. To samé pak vyberete i mezi autory a poté jste vpuštěni do světa Apple Music.

Ikonka aplikace Hudba, kde se Apple Music ukrývá, prošla redesignem. To, že to Apple se službou myslí vážně, je vidět ihned po otevření aplikace. V dolním panelu najdete pět záložek. Mezi nimi je i vaše hudba, kterou máte v iPhonu uloženou, ta se ovšem přesunula úplně doprava. Kladen důraz je zde zcela logicky na novou službu. První záložka má název Pro vás. Zde se shromažďuje hudba, kterou vám Apple vybral na základě vašich úvodních informací. Samozřejmostí je možnost ukládání hudby do zařízení a poslouchat oblíbené skladby offline. Dále v pořadí je záložka nové, kde najdete novinky, zmínit můžeme například novinku od Pharrella Wiliamse, který zde představil svou píseň Freedom. Uprostřed se dostanete na rádio Beats 1. Zde se dozvíte například informace o následujícím programu. Na posledních dvou místech je sociální síť Connect, kde můžete okomentovat například Phenomenal Music Film Teaser od Eminema nebo fotografie skupiny Nirvana z focení oficiálních fotek na album Nevermind. Na každé záložce se vpravo nahoře nachází možnost vyhledávání, ať už chcete hledat v Apple Music nebo ve svém seznamu hudby. Apple Music je nyní dostupné pro iOS po aktualizaci na 8.4 i pro MacBooky a počítače s Windows, kteří mají iTunes ve verzi 12.2. Nechybí ani podpora pro Apple Watch. Na Androidu se uživatelé dočkají již na podzim.

Dostupnost Apple Music

Muzikanti a fanoušci na jedné vlně

Apple chce nové zákazníky přilákat na lehce jiný formát služby než konkurence. Jako první mám namysli integrovanou sociální síť Connect. Jistě se jedná o zajímavé zpestřením pro mnoho milovníků hudby. Velkým tahákem, především pro anglicky mluvící občany, ale nejen pro ně, je rádio Beats 1, kterým budou provázet jména jako Zane Lowe, Julia Adenuga a Ebro Darden.

I díky velmi silné komunitě fanoušků se o úspěch Apple Music nejspíše obávat nemusíme. Službě nahrává i fakt, že ceny jsou oproti předpokladům nižší a prakticky totožné s konkurencí. Finální rozhodnutí, kterou službu budete používat, je tak pouze na vás.

Zdroje: apple.com, apple.com

Diskuze ke článku
petr
Stale nevidim kde je ta slibovana revoluce.
Anonymní jméno
"Vráti Apple Music společnosť na hudební trún?"

Nevráti, keďže neponúka možnosť používať ju bezplatne - tým príde o pomerne dosť potencionálnych používateľov.
Miro
Mohli by ste spraviť recenziu aj o aplikácii deezer od telekom prípadne porovnať :)
PavelD
Tak tuto službu již přes 2 roky nabízí Google Music. Prostě Apple už neinovuje, ale jen dotahuje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze