OS Bada 2.0: jaké novinky s sebou přinese

4

Před rokem představil Samsung svůj vlastní operační systém Bada. Rok se s rokem sešel a výrobce nám nabízí pohled na kýžená vylepšení, která by se měla dostavit ve druhé generaci tohoto systému. Vyplatí se počkat?

Samsung bohužel nepředstavil na výstavě MWC 2011 žádný zcela nový přístroj právě s touto verzí systému, to však neznamená, že bychom se na něj netěšili. Mezi hlavní devizy Bada OS 2.0 totiž bude patřit hlavně zpříjemnění uživatelského rozhraní a jeho obohacení o životně důležité funkce, které sahají od pořádného multitaskingu a podporu Flashe po nové rozhraní NFC, HTML5 a mnohé další. Ale popořadě.

TIP: Přečtěte si naše recenze na následující Bada přístroje – Samsung Wave II, Samsung Wave 723 či Samsung Wave 533.

Nové vlastnosti systému Bada by se daly rozdělit do čtyř základních skupin: zázemí aplikací a jejich přizpůsobení, komunikace, uživatelské rozhraní a internet.

Aplikace

Tou první a nejmarkantnější změnou je plnohodnotný multitasking, což je funkce, která zaručuje běh několika aplikací naráz. Ta navíc bude fungovat tím způsobem, aby rozlišovala nativní aplikace a programy třetí strany a šetřila baterii co možná nejvíce. Každá z kategorií programů má tedy vlastní multitasking.

Další příjemností je systém zkratek, jenž vám dovolí přisvojit si vlastní aplikaci každému typu souborů (např. že aplikace Prohlížeč obrázků vám otevře oblíbené fotografie). Tedy funkce, kterou jste měli možnost vídat spíše v externích Launcherech.

Komunikace

Zde je hvězdou večera především notifikační Push lišta, která vám bude ukazovat nové zprávy, hovory a vše, co jste mohli za dobu nepřítomnosti minout. Číslování podlehly také samotné ikony v menu. Těm z vás, jež upřednostňují rychlý životní styl pak určitě sedne funkce NFC (Near Field Communication) pro bezkontaktní placení.

V neposlední řadě se jedná o funkci Wi-Fi Direct, jenž umožní spojení několika klientů bez samotného prostředníka, vše maximálně jednoduše a bez složitého nastavení sítě.

Uživatelské rozhraní

To se nyní mnohem intuitivněji přizpůsobí naklánění displeje a rozvrhne vše ideálně dle vašeho pohybu. Nechybí maximální kompatibilita s Flash 10 prostřednictvím FlashLite 4, jenž dovolí i novinku v podobě zamčené obrazovky s podporou Flash.

Filmové a hudební fajnšmejkry potěší přidání realistického 3D zvuku díky OpenAL a změny audio zdrojů vůči posluchačům. To pak znamená i přidání kompletního zvukového ovládání telefonu.

Internet

Již na začátku článku jsme zmínili přítomnost HTML5, JS Framework a WAC 2.0, které nejen zjednoduší, ale také zpříjemní pobyt na internetu skrze váš mobilní telefon. Rychlost, svižnost a větší podpora obsahu, to jsou hlavní výhody Bada 2.0.

TIP: Nezapomeňte na naše úplné zpravodajství z výstavy MWC 2011 v Barceloně.

Je jasné, že bude chtít Samsung se svým systémem konkurovat i takovým velikánům, jako je v současné době Android. Jeho velké inspiraci se také Bada ani moc neštítí, což nemusí být nutně na škodu. Již první Samsung Wave dokázal, že se má s tímto jednoduchým a přívětivým systémem počítat i do budoucna a my se těšíme, co předvedou první mobily s Bada OS 2.0.

Zdroje: samsunghub.com

Diskuze ke článku
MalejKugi
Dobrý den , mohu se dočkat vylepšení Bady na 2.0 i u svého wavu ? Vlastním Samsung Wave ( S8500 )
Michal Maliarov
Michal Maliarov
Prozatím není jasné, zda bude podpora Bada 2.0 rozšířena i na starší modely, ale je to vysoce pravděpodobné.
Marián
Já doufám že podpoří i první Wave jejich vlajkovou loď i kdyby do budoucna třeba za rok byla za poplatek tak myslím že by to stálo za to.
Karel
Mám Wave S8500 a hodnotím jej na 70%,telefon má slabý mikrofon na osobní nahrani a chybí repro.Takže nic moc.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze