Samsung S8530 Wave II
recenze

Samsung S8530 Wave II

Nový Bada král na trůnu
55

Vylepšený model původního Wave přináší dotykový displej SLCD s větší úhlopříčkou 3,7", datovou výbavu včetně Wi-Fi b/g/n/ a Bluetooth 3.0. Devizou je i poslední verze systému Bada 1.2. Potěší skvělé dílenské zpracování i dobrá výdrž a ucházející 5 Mpx fotoaparát. Povedl se Samsungu ideální telefon?

Samsung S8530 Wave II - Oficiální fotografie

Nový, nebo spíše vylepšený, model S5830 Wave II nepřichází s novinkami, ale spíše s drobnými změnami. Bylo zachováno původní kvalitní dílenské zpracování a největší změny se dotkly displeje, který se rozrostl až na úhlopříčku 3,7“. Ustoupila původní technologie Super AMOLED a nahradila ji Super LCD. Hardwarová složka zůstala beze změn. Operační systém je nyní v nejnovější verzi Bada 1.2. Novinka chce zaujmout především multimediální výbavou a také porcí nejmodernějších datových technologií, v čele s Buetooth 3.0 a Wi-Fi b/g/n.

Technické parametry Samsung S8530 Wave II

Kompletní specifikace
Konstrukce123,9 × 59,8 × 11,8 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 3,7" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetARM Cortex-A8, CPU: 1×1 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémBada OS
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2011, 7 999 Kč

Samsung S8530 Wave II – videopohled

Design a konstrukce: síla kovu

Z prvního modelu Wave I si přináší novinka dědictví v podobě dílenského zpracování, stejných materiálů i shodné funkční výbavy. I v tomto případě musíme Wave II pochválit za vynikající a příkladné dílenské zpracování, které je navíc podpořeno použitím kvalitních kovových materiálů. Dovolím si zde menší rýpnutí. Porovnával jsem dílenské zpracování nového Wavu II s Nokií N8 a nezbývá než konstatovat, než že Nokia se má ještě čemu učit v oblasti příkladného zpracování, kdy u N8 jsou slabými místy spodní a vrchní plastové části.

Wave II je z drtivé části kovovým telefonem, kdy pouze spodní brada je tvořena plastovou částí. Zadní kryt na svém místě drží skálopevně, povrzávání či jiné pazvuky se dnes nekonají. Použití kovových krytů se podepsalo i na samotné hmotnosti 135 gramů. Došlo i k samotnému nárůstu celkových rozměrů 123,9 x 59,8 x 11,8 mm vlivem použití většího dotykového displeje, kdy oproti původnímu dotykovému displeji 3,3“ je nyní úhlopříčka navýšena na 3,7“ palce.

Ovládací prvky zůstaly zachovány beze změny, pouze prostřední klávesa pro vstup do menu nebo vyvolání multi-taskingu dostala sympatičtější vzhled, odzvonilo hranatým rozměrům. Také „tuhost“ odezvy hodnotím z mého subjektivního pohledu jako výrazně lepší a stisk je mnohem pohodlnější. Po stranách nalezneme klasické klávesy pro ovládání hlasitosti, dále klávesu pro uzamčení kláves a nakonec dvoupolohovou spoušť fotoaparátu. Zbývá už jen zmínit přítomnost dvou kláves pro příjem a ukončení hovorů, které jsou ve spodní části telefonu, v těsném sousedství dotykového panelu.

Samsung S8530 Wave II vs. S8500 Wave – srovnání

Baterie a výdrž: přežívám, vzchopím se

Posledním trendem chytrých telefonů výrobce Samsung jsou velmi dobré parametry v podobě vysoké kapacity používaných baterií o kapacitě 1 500 mAh. Novinka je dodávaná s baterií o stejné kapacitě, papírové parametry, které hovoří o pohotovostní době až 600 hodin, jsou ale spíše z říše divů, ne-li pohádek. V praxi se dočkáme spíše hodnot, které lze popsat jako běžný průměr. Tímto průměrem nazývám výdrž, kdy při středním zatížení, čili aktivované síti 3G, 20 minutách prohlížení webových stránek denně skrze technologii 3G, 10 minutách hlasových hovorů, pár desítkách sms, pár desítkách minut poslechu hudby do sluchátek můžeme počítat s výdrží dosahující 1,5 dne. Při střídmém používání pak není problém dosáhnout hranice tří dnů, ale je pak nutno při zapnutí telefonu setřít prachovou vrstvu.

Zvuk: takhle raději ne

Zvukový přednes je z pohledu výstupu do sluchátek jednoznačně kvalitní, horší je to pak s hlasitým výstupem. Bohužel výrobce se nepoučil a umístil stejný reproduktor, jaký byl u modelu Wave, i do této novinky. Nachází se na horní straně a úzká štěrbina nenapovídá přílišný výkon. Hlasitost je sice obstojná, ale horší je s charakterem zvuku, který je spíše plechový, s tendencí zkreslovat zvuk při vyšších stupních hlasitosti.

Displej: předsudky nejsou na místě

Na co jsme byli nejvíce zvědavi byla nová zobrazovací technologie dotykového displeje. Pozici ji vyklidil typ SUPER AMOLED a na jeho místo přišla technologie S-LCD (Super LCD). První dojmy jsou zatím velmi kladné, dokonce dle některých ohlasů z okolí jsou na její adresu snášeny i superlativy. Já budu co se týče hodnocení umírněnější, přesto musím pochválit výborné zobrazení barev, ne tak agresivní kontrast jako tomu bylo u předchůdce se SUPER AMOLEDem. Barevné zobrazení je opravdu věrné a reálnější. Potěší i vysoká intenzita jasu při nastavení nižších hodnot intenzity osvětlení. I podání černé je zde příkladné. Jediné co bych mohl vytknout jsou horší pozorovací úhly. S citlivostí kapacitní dotykové plochy jsem neměl sebemenší problémy. Oproti předchůdci se dotykový displej rozrostl až do úhlopříčky 3,7“. Vzhledem k tomu, že se jedná o typ kapacitního displeje, přichází s multi-touch gesty.

Celkem značným mínusem je absence čidla, které by regulovalo jas displeje podle okolního osvětlení. V případě dobrých světelných podmínek, nebo slunečného počasí tak musíme upravit jas do vyšších hodnot, jinak se zobrazovací schopnosti displeje blíží nule.

Uživatelské prostředí: premiéra Bady 1.2 aneb inovace se vší skromností

Novinka již od počátku přichází s nejnovější verzí operačního systému Bada 1.2. Oproti předešlé verzi nepřináší převratné změny, ale přesto si můžeme všimnout některých novinek i vylepšení. Mezi důležité změny patří lepší stabilita a svižnější reakce, které se potvrzují i v praxi, nejenom na papíře. Systém je velice svižný a během mého testování jsem se zatím nesetkal se zamrzáním, sekáním nebo zpomalením, které by mi znepříjemňovalo práci s telefonem. Další novinkou je možnost přímé aktualizace firmwaru vzduchem, čili technologií OTA. Je ale zapotřebí mít zaregistrovaný účet u Samsungu.

Další novinku můžeme hledat v oblasti zpráv. Jedná se o sourozeneckou technologii typu psaní Swype, v našem případě nazvaná jako T9 trace, která pracuje na stejném principu. Další změny se odehrály v internetovém prohlížeči, především by měly být odstraněny problémy s hláškami o nedostatku paměti, nebo hlášky, že stránka je příliš velká. Také internetový prohlížeč povýšil na verzi 2.2 Zmíněné problémy se zatím nevyskytují. Uživatelské prostředí lze shrnout jako velice přehledné, intuitivní. Některé věci by ale potřebovaly doladit. Například mně osobně zde schází možnost změny velikosti nastavení písma, kdy základní písmo v celém prostředí telefonu je zbytečně velké. Také by výrobce mohl implementovat sofistikovanější utilitu pro odinstalování aplikací. Jako největší slabina se jeví multitasking, kdy java aplikace nebo hry na pozadí se při spuštění znova restartují, jinými slovy jejich činnost se pozastaví. Nativních aplikací se tento nešvar netýká. Co se mi naopak velice líbí je provázanost sociálních sítí s telefonním seznamem.

Pohotovostní obrazovka může mít nepřeberné množství obrazovek, kterých může být až i deset. Každá obrazovka může obsahovat libovolný widget, přičemž ale většina widgetů má zbytečně velké rozměry. Tím pádem se často stává, že na jednu obrazovku můžeme umístit pouze jeden widget. Nabídka widgetů je velmi skromná, situaci nezachraňuje ani žalostná nabídka v aplikaci Samsung apps, kde se nabídka blíží nule. Hlavní menu navíc může být obohaceno o schémata, které nalezneme ke stažení v aplikaci Samsung apps. V současné době je v nabídce pár pěkných schémat, které přinesou úplnou změnu vzhledu podoby hlavního menu, podnabídky ale zůstávají stejné beze změny. Na úvodní obrazovce, v horní části můžeme nalézt po vzoru androidu výsuvnou lištu, která nabízí přístup ke třem funkcím, aktivace tichého režimu, obsluha bluetooth nebo práce s bezdrátovými sítěmi Wi-Fi.

Jiná podoba hlavního menu - stažené téma

V hlavní podobě menu lze snadnou přemísťovat aplikace nebo hry, při instalování nového obsahu (aplikací a her) je obsah umísťován přímo do prostředí hlavního menu. Bohužel tvorbu nových složek bada neumožňuje, což se může v některých případech jevit jako mínus. Interní paměť nabízí souhrnnou hodnotu 2 GB, která je dále rozčleněna do několika pod kategorií, 390 mb je vyhrazeno pro interní účely, 800 mb je vyhrazeno pro nové instalace aplikací a her bada, a 500 mb slouží jako úložné prostory pro zprávy.

Fotoaparát: umí, umí

Nic nového pod sluncem, aneb tak lze charakterizovat fotoaparát v novince, která přichází se snímačem o rozlišení 5 MPx a autofocusem, spolu s výkonnou přisvětlovací power led diodou. Zůstaly zachovány i bohaté možnosti nastavení a režimy scén. Lze volit z několika ostřících režimů jako makro, automatický nebo rozpoznávání obličejů. Možné je taktéž nastavit hodnotu citlivosti na světlo ISO, nebo režim který se snaží eliminovat nežádoucí dopady protisvětla. Oproti první generaci Wavu novinka pořizuje o chlup lepší snímky, kdy jsou zejména detaily lepší. Bohužel opačným kontrastem v negativním slova smyslu je vyšší hladina šumu i za ideálních světelných podmínek. Kritizovat musím i dlouhou dobu při zpracovávání pořízeného snímku, která se pohybuje kolem dvou, dokonce tří sekund.

Pořizované video je poměrně kvalitní, lze pořizovat videonahrávky v HD 720p (1280 x 720 bodů). Snímkovací frekvence činí 29 fps, s datovým tokem 12 mb/s, nahrávaný zvuk je ve kvalitě mono.Vlastní dojem si můžeme utvořit sami podle přiloženého videa.

Ukázkové fotografie

Pořízené video

Multimediální funkce: ráj na zemi

Multimediální funkce jsou velkou devizou novinky. V základu nalezneme slušný hudební přehrávač který bez jakýchkoliv potíží zvládá přehrávat hudební formáty mp3, aac. Škoda jen, že si nerozumí s bezztrátovým formátem flac. Hudební přehrávač zobrazuje náhled alba a v horizontálním režimu podporuje efektní listování cover flow. Přehrávač také nabízí velké množství přednastavených ekvalizérů, které bohužel nelze editovat. Zapovězena je i možnost tvorby vlastního hudebního přednastavení. Hudební výstup do sluchátek patří mezi špičku, klasické hudební mp3 přehrávače tak můžeme založit do šuplíku.

Nový Wave podporuje jednak Bada aplikace i hry a zároveň i aplikace nebo hry psané v jazyce JAVA, které ovšem mají problémy s během na pozadí. Nové aplikace a hry lze snadno stahovat přímo v telefonu skrze aplikaci Samsung Apps. Tento obchod zatím nepraská ve švech co do počtu aplikací, ale počet jeho titulů se den ode dne rozrůstá a v současné době už nabízí pár zdařilých aplikací nebo her s kvalitní 3D grafikou.

Hudební přehrávač a Samsung app store

Vestavěný videopřehrávač nabízí flexibilní možnosti v oblasti přehrávání, kdy si poradí nejen s běžnými formáty 3gp, mp4 ale umožňuje přehrávání i DivX, Xvid i formátu mkv. S titulky si vestavěný videopřehrávač moc nekamarádí, ale pomocnou ruku může nabídnout přehrávač Napi player, který externí titulky podporuje. Videopřehrávač plynule přehrává i videa v rozlišení 1280 x 720 bodů.

V oblasti sociálních sítí a komunitních serverů není novinka žádné ořezávátko. Programové vybavení zahrnuje klienty Facebook a Twitter. Provázanost sociálních sítích je patrná na každým kroku, kdy sociální sítě jsou integrovány v telefonním seznamu a pořízené fotky lze přímo nahrávat na Facebook nebo na Twitter.

Telefonování: provázanost na každém kroku

Po stránce telefonních funkcí bychom na novém Wavu stěží jen hledali nějaké ty mušky. Telefonní seznam nabízí úzkou provázanost s prvky sociálních sítí a serverů, kdy umožňuje zobrazování a sdílení statusů či fotek. Libovolné kontakty mohou obsahovat velké množství různých údajů, a typů čísel. Kontakty můžeme řadit do skupin. Kvalita zvuku hlasového hovoru je velice slušná, s dostatečnou hlasitostí.

Na úvodní obrazovce, při vyťukávání čísel, se nám postupným zadáváním mohou zobrazovat položky z telefonního seznamu. Stačí tak vyťukat prvních pár čísel, které pak stačí k následnému vyvolání přiřazeného kontaktu.

Zprávy: představuji T9 trace

Centrum všeho dění se nachází ve zprávách v tzv. social hubu. Tato položka je středobodem všech zpráv (emailová zpráva, zpráva přijatá na komunitním serveru Facebook, zpráva z Twitteru), naštěstí vše patří do svých kategorií. Jednotlivé zprávy jsou zobrazovány stylem konverzace. Paměť na přijaté zprávy pojme do svých útrob až 2500 smsek či mmsek. E-mailový klient je velice komfortní s podporou snadného nastavení mnoha serverů jako gmail, yahoo, hotmail nebo jiných. Pochopitelně podporuje též protokoly pop3 a imap4 a manuální nastavení vlastní schránky. Stahování nových zpráv může probíhat v pravidelných intervalech, které můžeme manuálně nastavit, například po půl hodině, po třech hodinách atd. Nechtěné nebo neočekávané zprávy mohou být blokovány pod položkou nevyžádané zprávy.

Velkou novinku můžeme nalézt při vytváření nové zprávy, kde přibyla nová metoda rychlého psaní T9 trace, v režimu psaní T9 trace je zároveň automaticky aktivován slovník T9. Jedná se o metodu psaní na způsob Swype, přičemž princip je naprosto totožný. Mě samotného tato metoda nijak nenadchla, ani neusnadňuje či nepomáhá rychlejšímu psaní. Přesto se jedná o nový a neotřelý způsob. Dále je pak přítomna klasická alfanumerická klávesnice kterou ale musím pokárat za její prostorové rozložení. Vzhledem k displeji s větší úhlopříčkou je nepochopitelné, že klávesy jsou titěrné a jejich velikost by mohla být mnohem větší.

V nabídce je pak dále horizontální nebo vertikální QWERTY softwarová klávesnice, kterou si naopak nemohu vynachválit. Jednotlivé klávesy mají velmi dobré rozestupy i dobrou velikost, psaní je tak rychlé s minimem překlepů. Pro rychlejší psaní lze využít prediktivní slovník T9 s možností deaktivovat diakritiku. Překvapila mě jedna věc, která se by rozhodně neměla stávat zařízení, kde hardware telefonu je tvořený moderním a především výkonným procesorem. Při psaní nové zprávy si nelze nevšimnou značné prodlevy při vyobrazování jednotlivých znaků, kdy telefon má problém s tím, aby stíhal psané tempo a reakce zdaleka nejsou okamžité. Uživateli nezbývá nic jiného, než psát ve velmi mírném tempu. Tento problém by se doufejme měl vyřešit příštím opravným firmwarem.

Organizační funkce a GPS: pouze krátký románek tvůj Route66

Interní GPS modul obsluhuje v základu navigační software Route 66. Hned na úvod musím upozornit, že se jedná o placený software kdy na začátku používání lze využít 30 denní trial verzi, kdy lze program plnohodnotně využívat. Po uplynutí dané lhůty pak nezbývá nic jiného, než nutnost zakoupení licence. Samotná citlivost GPS modulu je mnohem lepší, než u první generace Wavu. U novinky fixace při studeném startu za předpokladu aktivované asistence operátora (je nutné mít aktivované datové pakety, nejlépe v neomezeném balíčku) trvá v řádech několika málo desítek sekund, kdy spolehlivě nalezne 8-9 satelitů.

Nyní z jiného soudku. Ačkoliv Wave není primárně pracovním telefonem, může velmi dobře posloužit v oblasti kancelářských funkcí. Nabídne kalendář s několika typy zobrazení, bohužel lze využít pouze jeden typ kalendáře a nové události není možné nijak například barevně odlišit, dále tu jsou poznámky, které už můžou být barevně odlišeny, nebo úkoly. Každý záznam v kalendáři může mít přiřazenou zeměpisnou polohu. Položka označená typem exchange activesync bude mít automaticky přidaný záznam i v klientu gmail.

Z dalších funkcí pak nepřekvapí přítomnost budíku, jednoduché kalkulačky, světových hodin, nebo měření času za pomocí stopek. Synchronizace probíhá skrze exchange gmail, v emailovém účtu je třeba mít nastavený účet Exchange ActiveSync, obecně synchronizace je pro Wave velkým oříškem, kde se zpravidla neobejdeme bez problémů. Synchronizace s outlookem je možná pomocí klienta Kies Air, lze přenést telefonní kontakty, položky v kalendáři, a emailové zprávy.

Datové funkce: inovovaný prohlížeč a data v plné palbě

Datové funkce řadí novinku na nejvyšší příčky high-endových chytrých telefonů, kdy obstojí v srovnání i s nejlepšími telefony na trhu. Novinka nabídne rychlé datové přenosy v síti 3G, s nástavbami HSDPA i HSUPA. Zastoupeny jsou i bezdrátové sítě Wi-Fi s protokoly b/g/n. Technologie Bluetooth je zastoupena v nejmodernější verzi 3.0. Telefon může sloužit také jako Wi-Fi hotspot. Prohlížení webových stránek je velice komfortní díky webovému prohlížeči Dolphin 2.2 s jádrem WebKit. Nabízí tak rychlé vykreslování webových stránek, plynulé zoomování díky multi-touch gestům a také podporuje základní verzi flashe. Problémy mu nečiní ani práce s více otevřenými okny naráz, kterých může být maximálně pět. Součástí webového prohlížeče je i rss čtečka, která umožňuje stahování nejnovějších zpráv.

Komunikace s PC je zajišťována prostřednictvím datového kabelu s konektorem typu MicroUSB 2.0. Skrze něj lze telefon i nabíjet, a to také z USB konektoru.

Zhodnocení: díky za větší displej i novou Badu

Na novinku pohlížíme jako na inovovanou verzi předešlého Wavu první generace. Nejedná se o nástupce, ale o stávající model který doznal několika změn. Pokud jste majiteli první generace, nevyplatí se vám přecházet. Jestli zamýšlíte nad koupí a kladete si otázku zda si pořídit první generaci nebo tuto novinku, mohu jednoznačně doporučit druhou generaci, která přináší pouze pozitivní vylepšení a novinky. Nevýhodou pro některého uživatele může být nahrazení technologie Super AMOLED technologií Super LCD. Tento fakt je ale vykompenzovaný vyšší úhlopříčkou displeje. Další novinky zahrnují nejnovější verzi Bady a podporu rychlého psaní T9 trace.

Novinka se orientuje především na uživatele, kteří chtějí multimediální telefon a neoplývají technickými znalostmi nebo se nechtějí v operačním systému „šťourat“. Této skupině uživatelů pak Wave může nabídnout přívětivé uživatelské prostředí, výborné multimediální funkce spolu s kvalitním hudebním výstupem, videopřehrávač s širokou podporou formátů nebo kvalitní fotoaparát. Novinka se také může pochlubit výborným dílenským zpracováním a slušnou výdrží na jedno nabití. Tvrdou konkurencí na trhu mu bude nová Nokia C7, která ale v mnoha ohledech zaostává. Především nabízí pomalejší procesor a fotoaparát který postrádá autofocus.

Samsung S8530 Wave II můžete zakoupit na značkovém obchodě Samsung

samsung-s8530-wave-ii
Klady
  • Dotykový displej technologie SLCD nabízí slušný kontrast
  • Lehce nadprůměrná výdrž na jedno nabití
  • Wi-Fi s protokoly b/g/n
  • Svižné reakce
  • Kvalitní fotoaparát
  • Takřka celokovové zpracování
  • Výborné dílenské zpracování
Zápory
  • Nepříliš kvalitní reproduktor
  • Chybí čidlo regulující jas displeje
  • Omezený multitasking
  • Omezená licence navigačního software Route 66
  • Slot na paměťovou kartu se nachází pod baterií
Diskuze ke článku
inzaghi
Věta: "Při střídmém používání pak není problém dosáhnout hranice tří dnů, ale je pak nutno při zapnutí telefonu setřít prachovou vrstvu." mě opravdu pobavila :-)
Tomas
Dobry den taka otazka planujem kupit wawe nasiel som ponuku v ktorej je wawe II drahsi o nejakych 10 eur ako wawwe I mohol by nikto doporucit ci II alebo I ?
Petan
Jak vidím tak Super Amoled je opravdu o dost úspornější než S- LCD. Mam Wave I a když ho používám stejným způsobem jako v recenzi, tak mě vydrží 2 dny úplně v pohodě. Výdrž baterie se také o něco zlepšila s Badou 1.2. Jinak 2 dny je u mě obvyklá výdrž, kdybych nehrál hry a jen sem tam poslal sms, zavolal a měl vypnutou wifi, tak se dostanu na 3. Chápu, že o něco větší display taky dělá svoje, ale takový rozdíl by to být nemusel. Já osobně bych šel znova radši do Wave I. Je, přinejmenším pocitově, mnohem kompaktnější a 3,3 úhlopříčka je pro mě naprosto dostačující. Navíc S - Amoled je S - Amoled :D
Michal Kostka
Michal Kostka
Dobrý den,
Tomas - pokud je pro vás prioritou dotykový displej s technologií SUPER AMOLED, pak si vyberte Wave I, pokud ne. Tak je mnohem lepší volbou Wave II, oproti původnímu Wave mu nic nechybí, naopak je funkčně lépe vybavený. Viz větší displej, a možná o chlup lepší fotoaparát.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze