Omate jde s davem, vyrábí chytré hodinky pro Android i iOS

2

Pamatujete na Omate TrueSmart? Nabízely klasický OS Android, uměly telefonovat, posílat SMS zprávy a také fotografovat. Nechyběla ani voděodolnost a prachutěsnost dle certifikace IP67. Nyní v rámci konference Computex ukázala společnost další přírůstky, tentokrát trochu konvenčnějšího stylu. Design ale rozhodně marný není...

Omate TrueSmart byly bezesporu zajímavé chytré hodinky. Nejednalo se totiž o prodlouženou ruku smartphonu, tedy jak to známe z aktuálních wearables, jednalo se o samostatný smartphone umístěný v (poměrně robustním) těle hodinek. Měly vlastní slot pro SIM kartu, uměly telefonovat, vyřizovat SMS zprávy, měly vlastní operační systémem Android 4.2 a 5Mpx fotoaparát. Pochlubit se mohly také safírovým sklíčkem displeje. Bohužel, nic není bez chyby, TrueSmart jich navíc měly opravdu hodně.

Tak například ne zrovna zdařilé prostředí, obtížné nabíjení skrze dodávanou kolébku a také polofunkční mikrofon a nekvalitně zvládnutý systém jako takový. Ani výsledky fotoaparátu za nic moc nestály. Navíc, vyměnit SIM kartu téměř vždy znamenalo zničit těsnění hodinek, rázem jste tak přišli o jeden z největších benefitů – odolnost dle certifikace IP67. Za cenu zhruba 7 000 Kč za základní verzi s 512 MB paměti RAM tedy žádné „terno“, jak se na první pohled mohlo zdát.

Omate TrueSmart

Společnost Omate to ale nevzdala a v rámci konání konference Computex 2015 ukázala hned 4 další přírůstky mezi chytré hodinky. Nejedná se o novinky, prodávat se však začaly v uplynulých týdnech. Novinky se liší především designem, funkce jsou až na jednu výjimku stejné. Hodinky nesou názvy: Lutetia, Racer a Roma. K vidění byl i nástupce hodinek TrueSmart, a to model Omate X. Společným faktorem všech hodinek je podpora Bluetooth 4.0 a komunikace s iOS a Android. Zde však platí jedno omezení: uživatelé Androidu mohou instalovat další aplikace skrze OStore, uživatelé iOS mohou hodinky využít jen pro sledování notifikací. Všechny hodinky si představíme v následujících řádcích.

Omate Lutetia: dámy mají přednost

Ryze dámskými hodinkami se stane model Lutetia, který bude dostupný ve třech barvách: stříbrná, zlatá a verze v barvě růžového zlata. Hned na první pohled uhranou jednoduchým kulatým ciferníkem a zajímavě stavěným řemínkem z kuliček, jako celek působí hodinky vcelku elegantně. Řemínek bude na vkusu každé zákaznice, v základním balení bude k dispozici i kožená varianta. Co se týče displeje, ten bude kulatý s úhlopříčkou 1,22 palce, avšak na spodní straně bude seříznutý stejně, jako v případě Moto 360. Zde se bude nacházet senzor okolního osvětlení. Škoda, celokruhový displej by jednoznačně přidal na exkluzivitě. Na té bude muset přidat safírové sklíčko, které displej kryje. Hodinky budou existovat v jedné velikostní variantě, na výšku budou mít 43 milimetrů, „tenké“ budou 12,5 milimetrů.

Omate Lutetia

Komunikace bude probíhat skrze Bluetooth 4.0 LE a mezi podporované zařízení bude patřit jak iPhone (iOS 7 a vyšší), tak také Android zařízení (4.3 a vyšší). Jak toho Omate docílil? Vlastním operačním systémem s označením Nucleus. Hodinky se budou nabíjet skrze magnet, baterie nabídne kapacitu 300 mAh. Mezi podporované funkce bude patřit zobrazení notifikací, vyřizování hovorů a zpráv. Výdrž hodinek je udávána na 3 až 5 dní, což je společná hodnota i pro modely Racer a Roma. Cena? 169 dolarů, tedy 5 000 Kč včetně DPH.

Technické parametry Omate Lutetia

Kompletní specifikace
Konstrukce43 × 43 × 12,5 mm, ? g, odolnost: ne
Pásekkovový, vyměnitelný: ne, zapínání: přezka
DisplejTFT IPS, 1,22" (? × ? px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové
DostupnostQ2 2015, 5 000 Kč

Omate Racer: pro aktivní jedince

Naopak do odlišné kategorie patří hodinky Omate Roma, které vybízejí ke sportovním aktivitám už svým vzhledem. Displej je opět 1,22palcový a kruhový, schovaný je však za poměrně výraznou lunetou. Displej je bohužel opět seříznutý, na výšku hodinky měří 48 milimetrů, tenké jsou už poměrně citelných 14,5 milimetrů. Uchycení pásku je na rozdíl od modelu Lutetia řešeno klasickou 22milimetrovou formou.

Omate Race

Funkce a konektivita je stejná, jako u modelu Lutetia. Baterie nabídne kapacitu 300 mAh, podporované systémy jsou iOS 7 a Android 4.3 a vyšší. Nechybí Bluetooth 4.0 a možnost vyřizování notifikací přímo z hodinek. Cenovka se ustála v rozmezí od 139 do 149 dolarů, tedy zhruba 4 150 až 4 400 Kč včetně DPH.

Technické parametry Omate Racer

Kompletní specifikace
Konstrukce48 × 48 × 14,5 mm, ? g, odolnost: ne
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejTFT IPS, 1,22" (? × ? px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové
DostupnostQ2 2015, 4 300 Kč

Omate Roma: elegance především

Asi nejelegantnější jsou hodinky s označením Roma, ty mohou slušet jak slečnám, tak i pánům. Jednoduchá kovová luneta nemaskuje výhled na displej, úchyt je opět řešen 22milimetrovým úchytem. Na výšku měří hodinky 43 milimetrů, tenké jsou 12,5 milimetrů. Úhlopříčka je opět 1,22 palce, opět je komunikace zajištěna skrze Bluetooth 4.0 a opět jsou kompatibilní jak s iPhony, tak i se zařízení s OS Android. Cena hodinek je nastavena na 199 dolarů, tedy zhruba 5 900 Kč včetně DPH.

Omate Roma

Technické parametry Omate Roma

Kompletní specifikace
Konstrukce43 × 43 × 12,5 mm, ? g, odolnost: ne
Pásekkovový, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejTFT IPS, 1,22" (? × ? px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové
DostupnostQ2 2015, 5 900 Kč

Omate X: nástupce bez „SIMky“

Chytré hodinky Omate X jsou nástupci modelu Omate TrueSmart. Jejich výhodou je uchycení pásku 22milimetrovou formou a také luxusnější design, než jaký nabízela první generace. Tělo je totiž vyrobeno z hliníku, nechybí ani safírové sklo. Kompatibilita je opět zajištěna jak s iOS 7.0 a vyšší, tak také s Android 4.3 a vyšší. Na výšku měří hodinky 45 milimetrů, tenké jsou 11,5 milimetrů. Šířka hodinek je 42 milimetrů.

Omate X

Úhlopříčka displeje povyskočila na 1,54 palce, jedná se o TFT panel s rozlišením 240 × 240 pixelů. Baterie nabídne kapacitu 400 mAh a veškerá komunikace je zajištěna skrze Bluetooth 4.0, vlastní SIM kartou tedy na rozdíl od modelu TrueSmart nedisponují. Nechybí jim ale mikrofon a reproduktor. Omate X se prodávají za 149 dolarů, tedy necelých 4 400 Kč včetně DPH.

Technické parametry Omate X

Kompletní specifikace
Konstrukce45 × 42 × 11,5 mm, ? g, odolnost: ne
Pásekkožený, kovový, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejTFT IPS, 1,54" (240 × 240 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka
DostupnostQ2 2015, 4 400 Kč

Zdroje: omate.com

Diskuze ke článku
Dychov
Jmenují se roma a jsou černé. Rasyzmus more.
*on*
jedny true smarty vlastním a nemohu si vzpomenout na cokoliv co by bylo problematické...navíc po letošním upgradu androida ješte lepší...holt když nemáš soudíš jen z vody.. a cena za max výbavu 8g/1g v preorderu i s 32G paměť.kartou a cestou z HK celkem za 6,300 kč.....takže ať si obrázek udělá každý sám.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze