Ohebný Samsung Galaxy Z Fold2 oficiálně představen. Jaké novinky přináší?

Včetně dostupnosti a ceny
Ohebný Samsung Galaxy Z Fold2 oficiálně představen. Jaké novinky přináší?
Fotografie: Samsung
  • Doporučená cena nového Galaxy Z Fold2 činí 54 990 Kč
  • UTG ohebný displej nově nehyzdí výřez a je o 0,3" větší
  • Vnější displej rovněž povyrostl, a to na 6,2"
  • Galaxy Z Fold2 se chlubí celkem pěti fotoaparáty i výkonnými reproduktory

Ohebný Samsung Galaxy Z Fold2 byl krátce prezentován již v průběhu události Galaxy Unpacked, během které byla oficiálně představena řada Galaxy Note20, sluchátka Galaxy Buds Live nebo chytré hodinky Galaxy Watch3. Až dnes jsme se však od jihokorejského výrobce konečně dozvěděli kompletní informace o výbavě i rozdílech oproti původnímu Samsungu Galaxy Fold.

Samsung Galaxy Z Fold2

V čem je nový Fold2 jiný oproti 1. generaci?

V prvé řadě se změnily fyzické rozměry zařízení, které se podepsaly na uhlopříčce hlavní (ohebné) obrazovky. Ta povyrostla ze 7,3" na 7,6", dle výrobce má také o 27 % tenčí rámečky a nově rovněž Infinity-O displej, což znamená, že byl odstraněn nevzhledný výřez.

Samsung Galaxy Z Fold2

Rozměry159,2 × 68 × 16,8 mm, 282 g
DisplejSuper AMOLED, 7,6" (2 208 × 1 768 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865+, 1×3,1 GHz + 1×2,42 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 500 mAh

Ve srovnání s původním Foldem je Fold2 na výšku asi o milimetr menší, zato však zhruba o centimetr širší v rozevřeném stavu. Maximální svítivost displeje, který je vybaven technologií UTG známou z véčka Galaxy Z Flip, činí až 900 nitů, což je zhruba 10% zlepšení oproti původnímu Foldu. Obrazovka má rovněž vysokou 120Hz obnovovací frekvenci. V adaptivním režimu dokáže frekvenci plynule měnit v rozmezí 11 až 120 Hz, čímž má zajistit delší výdrž.

Samsung Galaxy Z Fold2

Podstatné změny se dočkala také čelní strana s klasickým neohebným displejem, který je nyní 1,63× větší. Uhlopříčka narostla z 4,6" na 6,2". Skvělý multimediální zážitek slibují také dynamické stereo reproduktory, které údajně dokážou zastoupit i menší přenosný Bluetooth reproduktor.

Vylepšený pant se štětečky

Vylepšovalo se rovněž v oblasti pantu, který nyní dokáže zůstat v rozevřeném stavu, a to v rozsahu 75 až 115 stupňů, díky čemuž si můžete z telefonu vytvořit jakýsi „notebook“. Uvnitř pantu jsou malé štětečky, které mají zabránit tomu, aby do složitého mechanismu vnikla jakákoliv nečistota nebo prach.

Fakt, že pant nově dokáže zůstat rozevřený, je výbornou zprávou také pro milovníky pořizování snímků, neboť takto můžete zaznamenat například časosběrné video, a to bez potřeby telefon dát na stojánek. Mechanismus pantu se skládá z 60 komponent a měl by zvládnout až 200 tisíc otevření a zavření. Samotné čistící štětečky jsou kratší než 1 milimetr a mají být vysoce odolné proti opotřebení.

Samsung Galaxy Z Fold2

S inovovaným pantem přichází také vylepšená „App Continuity“. Podobně jako u Z Flipu lze zařízení uvést do „Flex“ režimu, kdy můžete na spodní části obrazovky využít velké ovládací prvky, nebo zde mít otevřenou jinou aplikaci než na horní části displeje. V případě aplikace fotoaparátu máte v tomto režimu možnost rovnou zkontrolovat pořízené snímky, aniž byste museli otevírat galerii.

Pokud fotíte někoho jiného, můžete samozřejmě focené osobě rovnou zobrazit hledáček na vnějším displeji. Na telefonu je celkem pětice kamer – dvojice 10Mpx snímačů o světelnosti f/2.2 (selfie a kamerka na vnější straně) a tři 12Mpx „zadní“ fotoaparáty. Mezi nimi najdeme primární o světelnosti f/1.8 s OIS a ostřením Dual Pixel AF, teleobjektiv s clonou f/2.4 a ultraširokoúhlý objektiv (f/2.2).

Samsung Galaxy Z Fold2

Fold2 dokáže nově rovněž pořídit printescreen i v režimu (maximálně) tří otevřených oken aplikací. Každé okno aplikace je v takovém případě zachyceno samostatně, nevznikne tedy pouze screenshot celé obrazovky. Pro Galaxy Fold2 má být také speciálně upraven MS Office nebo YouTube.

Cena nebude nízká

Novinka bude dostupná ve verzi Mystic Bronze a Mystic Black. Na některých trzích bude rovněž možné si vybrat barvu samotného pantu (stříbrná, červená, modrá a zlatá), tato služba však (alespoň prozatím) nebude nabízena v České republice a na Slovensku. Cena nového Galaxy Z Fold2 činí 1 999 amerických dolarů, na českém trhu pak výrobcem doporučených 54 990 Kč (1 999 eur na Slovensku). Od dnešního dne si můžete telefon předobjednat s očekávanou dostupností 18. září.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze