Ohebné Xiaomi Mix Flip uchvátí obřím displejem i rychlým nabíjením

První dojmy včetně videa
15
Ohebné Xiaomi Mix Flip uchvátí obřím displejem i rychlým nabíjením
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Uprostřed ohebného displeje nenajdete žádnou nevzhlednou rýhu
  • 4" vnější obrazovka je však limitována softwarem a velkými objektivy
  • S baterií o kapacitě 4 780 mAh by se mohlo jednat o véčko s nejlepší výdrží na trhu

Ačkoliv na našem trhu Xiaomi až dosud ohebné smartphony (oficiálně) nenabízelo, má v této oblasti poměrně bohaté zkušenosti. Nepřekvapí proto, že u svého prvního véčka použilo know-how z předešlých modelů typu „tablet“. Čím nás novinka zaujala a má šanci se prosadit v konkurenci dalších ohebných véček?

Xiaomi MIX Flip je precizní véčko pro náročné

Konkurenci drtí již jen balením

Segmentu ohebných smartphonů na českém trhu dominuje Samsung. Avšak oproti němu má Xiaomi velkou výhodu již jen v oblasti obsahu balení. Zatímco jihokorejský výrobce přibalí pouze kabel, Xiaomi je skutečně velkorysé a kromě telefonu najdeme v krabičce také pouzdro, kabel i 67W adaptér. Zákazník tak nemusí investovat do žádného dalšího příslušenství a má k dispozici to nejrychlejší možné nabíjení. Stejnou úroveň příslušenství nabídne již jen Motorola, která k pouzdru navíc přikládá i praktické poutko a její balení obsahuje dokonce i parfém.

Kromě obsahu balení je nepochybně velmi diskutovaným tématem úroveň konstrukčního zpracování. Xiaomi Mix Flip v tomto ohledu nezklame a úroveň zpracování, ať už co se týká použitých materiálů (hliníkové rámečky a vlastní ochranné sklo výrobce) či toho, jak jednotlivé části lícují, je vysoká. Pant jako takový umí držet v různých pozicích, ale ve srovnání s některou konkurencí zkrátka neudrží tak široké rozevírací úhly a nepůsobí v oblasti tuhosti tak konzistentně. Chválíme každopádně, že při zavření není u telefonu viditelná žádná mezera a při rozevření je Mix Flip pěkně plochý.

Pant v displeji, který jen tak nenahmatáte

Velkou pochvalu si novinka zaslouží také za oblast pantu, respektive displeje. Uprostřed displeje nenajdete žádnou nevzhlednou rýhu a při přejetí prstem v oblasti pantu neucítíte takřka nic, ani když se instinktivně snažíte nahmatat nějakou prohlubeň. Rámečky obrazovky jsou navíc matné, což je podle nás praktičtější než lesklá povrchová úprava, a také relativně tenké. Mezi ochrannou fólií (předinstalovanou výrobcem, kterou není radno sundávat, pokud si nechcete poškodit displej) a plastovými rámečky je pouze minimální mezera, což je rovněž chvalitebné. Pochopitelně nás oslovila i uhlopříčka 6,86" a skutečně vysoký jas až 3 000 nitů.

Ještě větší pozdvižení však novinka způsobí velikostí vnější obrazovky, která má 4". Nejedná se tedy o největší vnější displej ohebného véčka na trhu (stejně velký nabídne Motorola), ale rozhodně o jeden z největších displejů, které můžete u ohebného véčka mít. Oproti zmíněné Motorole je však bohužel obrazovka (i vzhledem k velikosti a umístění objektivů) o něco méně praktická. Výrobce totiž limituje, které aplikace si můžete na vnějším displeji otevřít, a i po jejich otevření (např. prohlížeče Chrome) se z okna aplikace stane menší „nudle“, neboť pravou třetinu vyplňují objektivy a okno s widgety.

Novinka má každopádně mnoho co nabídnout, neboť ji pohání stále nejvýkonnější čipset od Qualcommu, tj. Snapdragon 8 Gen 3, má štědré 512GB úložiště a velmi působivý je i již zmíněný nabíjecí výkon 67 W. Kapacita baterie navíc činí jasně nadprůměrných 4 780 mAh, dost pravděpodobně by se tak mohlo jednat o véčko s nejdelší výdrží na trhu, na což se během testování jistě zaměříme. Daní za takto velkou baterii je však absence bezdrátového doplňování energie.

Teleobjektiv lze použít také pro zachycení makro snímků.

Z další výbavy nás zaujala také sestava fotoaparátů, které vévodí 50Mpx snímač o velikosti 1/1,55" s PDAF ostřením, optickou stabilizací a clonou f/1.7. Pod ním se nachází 50Mpx senzor o světelnosti f/2.0, který slouží jako dvojnásobný teleobjektiv. Zajímavostí je, že PDAF ostření je schopné zaostřit již ze vzdálenosti 9 centimetrů, a poslouží tak také jako makro.

Cena a dostupnost

Xiaomi Mix Flip je k dispozici ve dvou barevných provedeních (Black a Purple) ve variantě 12 GB + 512 GB s cenou 31 999 Kč. Novinku právě začínáme testovat a vy se můžete ptát na vše, co vás ohledně Xiaomi Mix Flip zajímá. Odpovědi na dotazy najdete rovnou v komentářích nebo budou zahrnuty do chystané recenze.

Xiaomi Mix Flip koupíte u Mobil Pohotovosti o 5 000 Kč výhodněji, a to díky slevovému kódu "XIAOMIFLIP" a bonusu k výkupu. Využít můžete i dodatečnou slevu na ISIC a srazit si tak cenu o dalších několik tisíc.

Diskuze ke článku
Jakub Dufka
Jakub Dufka
Ofiko je Mix Flip s o 20% větší baterií oproti Z Flipu6, lepší asi o 13%. Takže klasika - nacpeme tam co největší baterii, bude to vypadat parádně, ale stejně to bude jednodenní telefon...
Ben Ben
Ben Ben
Tak nakonec tu je. Proč ne. Ale cena je k smíchu. Tohle si koupí fakt jen obří fans Xiaomi. Bez pořádného IP a QI. A taková raketa. Uvidíme jaky budou nabídky. Pár dní zpět šla koupit nová Motorola ohebná za 23k a Flip 6 za 18-19.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Není to marné a ani cenově, odhad v EU byl 35k..
Lukáš QproTest
Xiaomi mám rád, ale asi jim to leze na mozek. Za rok bude cena poloviční.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze