Ohebné displeje vidíme stále častěji. Kdy se dočkáme reálného použití?

1
Ohebné displeje vidíme stále častěji. Kdy se dočkáme reálného použití?
  • Stále více výrobců ukazuje ohebné displeje
  • Některé z nich jsme mohli obdivovat na veletrhu CES v Šanghaji
  • Kromě Samsungu a LG však zatím takové displeje jiní výrobci téměř nepoužívají

Před několika lety to vypadalo na boom zahnutých i ohebných displejů v mobilní elektronice. Zatímco první z nich používá zejména Samsung u svých vlajkových lodí řady Galaxy Note a Galaxy S, ohebné zahnuté displeje přinášelo v minulosti LG ve svých telefonech Flex. Ty byly pružné a s nimi samozřejmě částečně také displej. Od té doby se ale zahnutých displejů dočkáváme spíše vyjímečně a i Samsung postupně zahnutí zmenšuje. Od původního velmi výrazného zahnutí v modelu Galaxy Note edge jsme se dostali až po velmi mírné zahnutí na krajích u současných vlajkových modelů Galaxy S8 a S8+.

Ohebné displeje – CES Asia 2017

Stále více výrobců displejů však zahnuté a zejména ohebné displeje ukazuje a je vidět, že jejich výrobu zvládá stále větší množství z nich. Jedním z nich je i Everdisplay Optronics, jehož poslední displeje jsme mohli obdivovat naživo na veletrhu CES Asia v Šanghaji. Kromě dvou působivých zahnutých displejů nás zaujal zejména ohebný displej, který zde firma neustále ohýbala v opravdu velmi ostrém úhlu bez jakýchkoliv problémů. Zdá se tak, že technologie značně pokročila, pokud si porovnáme stav v minulém roce, kdy Lenovo na své akci ukazovalo prototyp ohebného telefonu na zápěstí s ohebným displejem, který však byl v praxi popraskaný a bylo vidět, že má technologie ještě co dohánět. Je však těžké odhadnout, jak by se při takovém použití choval tento displej.

Ohebné a zahnuté displeje vypadají naživo velmi zajímavě

Zůstává tedy otázkou, kdy se dočkáme reálného využití takto ohebných displejů. Smysl dávají zejména ve wearables, kde by našly uplatnění v náramcích a chytrých hodinkách, které by mohly mít mnohem větší displej „omotaný“ kolem ruky. A určitě mnoho z nás čeká také na velký rolovatelný displej, který vytáhnete z menšího telefonu v případě, že potřebujete větší plochu na sledování obsahu. Taková použití však zůstávají bohužel stále hudbou budoucnosti, zatím nám nezbývá nic jiného než ohebné displeje obdivovat jen na veletrzích.

Diskuze ke článku
Leader
Ono to má hodně důvodů že jsou tu jen ti dva... např. Díky tomu že účinkují na tomto trhu déle mají kromě zkušeností i něco načnutého a vývoj takového displaye už pro nění tak ekonomicky náročné. Také mají hromady patentů a jiných copyrightů.
PS: jsem rád že jste odstranily Captchu a vyměnili jí za to tlačítko. Je to opravdu radost používat

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze