Oficiálně: dočkáme se nových smartphonů a tabletů s logem Nokia

40

Poměrně dlouhé čekání a zaručené sliby. Samo o sobě to ještě nic neznamenalo, avšak dnes finská Nokia potvrdila, že se bude postupně vracet na trh s chytrými telefony a také tablety. Nové produkty pak vsadí výhradně na operační systém Android.

Tisková konference Nokia

Finská Nokia dnes na svých stránkách oficiálně potvrdila, že se vrací na trh s chytrými telefony a tablety. Dle průzkumů, které si společnost nechala vypracovat, patří telefony Nokia stále mezi pětici značek, o kterých uživatelé uvažují při koupi nového telefonu. Vše navíc platí i v současnosti, kdy telefony Nokia prakticky vymizely z trhu.

Nepřehlédněte: Microsoft prodává divizi klasických Nokií za 350 miliónů dolarů

Celé vzkříšení Nokií proběhne pod záštitou nové společnosti HMD se sídlem ve Finsku, které bude šéfovat Arto Numella. Ten nyní působí v Microsoftu, ale dříve působil přímo v Nokii. Společnost Nokia Technologies pak HMD udělí licenci na vytvoření zcela nové produktové řady chytrých telefonů a tabletů s logem Nokia pro následujících 10 let. Samotná Nokia bude mít v předsednictvu HMD své místo a bude dohlížet na kvalitu, požadované normy a design. HMD v následujících letech investuje až 500 miliónů dolarů na vývoj a následnou propagaci nových výrobků.

Nové přístroje s logem budou používat výhradně operační systém Android, což společnost rovněž definitivně potvrdila. Vývoj a výroba však nějakou dobu potrvá a na nové produkty si tak ještě budeme muset nějaký čas počkat.

Zdroje: company.nokia.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
satai
Otazka je, zda uz MS znacku totalne neznicil... Ale za zkousku to asi stoji, horsi to byt nemuze a $500M je celkem mala sazka.
Jirka
Ať se jim daří! A hlavně už žádného Elopa.
Jabra
Nokia nemá šanci se prosadit, pokud jejich produkty pojedou na androidu. Padnou do řady stovek jiných výrobců, kteří mají v 99% problém na sebe vůbec vydělat. Samotné jméno Nokia určitě stačit nebude. Možná jediné východisko by byl vývoj vlastního OS, lépe řečeno oživení Meego či akvizice Jolly. Ideálně potom navázat na Nokii N9.
Var-G
Nevěřím v úspěch Nokie. Myslím si, že pouze zapadne do desítky jiných výrobců a jméno ji dnes nestačí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze