Od „levných“ po prémiové: kolik stojí aktuálně nabízené iPhony?

4
Od „levných“ po prémiové: kolik stojí aktuálně nabízené iPhony?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Apple v oficiálně nabídce stále drží iPhone SE (2022)
  • Na druhé straně spektra se nachází iPhone 16 Pro Max
  • Cenové rozdíly jsou znatelné, stejně tak výbava

Ačkoliv iPhony stále rozhodně nepatří k vyloženě levným telefonům, již dávno neplatí, že si je může pořídit jen skutečně movitý zákazník, a to ani když vezmeme v potaz doporučené (oficiální) ceny nových (tj. nepoužívaných) modelů. Apple si po dnešním uvedení iPhonů 16 zachoval až překvapivě bohaté portfolio smartphonů s logem nakousnutého jablka, které pokrývají takřka kompletní cenovou škálu, od relativně cenově dostupných až po ty skutečně drahé. Níže se zaměříme na startovací ceny aktuálně nabízených modelů, tedy takových, které si lze koupit přímo v Apple Storu.

Od iPhonu SE (2022) až po iPhone 16 Pro Max

iPhone SE (2022)


Bez diskuze nejlevnějším oficiálně nabízeným iPhonem je model SE z roku 2022. Nenáročným uživatelům může postačit, přiznejme si však, že se jeho nákup za doporučenou startovací cenu 12 990 Kč vyplatí jen málokomu. Úložiště v základu má kapacitu pouze 64 GB, displej má obří rámečky a je pouze typu IPS LCD, nemluvě o přítomnosti jediného fotoaparátu na zadní straně a již staršího čipsetu. Situaci tak teoreticky může zachránit snad jen Touch ID či kompaktní rozměry, ale podle mnohých je to zkrátka málo.

iPhone 14


Za příplatek 4 tisíce Kč (celkem 16 990 Kč) Apple nabízí iPhone 14, který sice stále spoléhá na již zastaralý Lightning konektor, ale nabídne alespoň 6,1" OLED displej i biometrické rozpoznávání obličeje Face ID. Také základní velikost úložiště má již alespoň 128 GB a na zadní straně najdeme kromě hlavního snímače i ultraširokoúhlý objektiv.

iPhone 15


Loňský iPhone 15 si Apple cení na 19 990 Kč, představuje však pouze menší upgrade ve srovnání s iPhonem 14. Zřejmě nejdůležitější novinkou je v tomto ohledu USB-C konektor. Vyplatí se tedy připlatit si za o něco více komfortu 3 tisíce Kč?

iPhone 16 Plus


Za cenu 23 990 Kč může být váš nejnovější iPhone 16. Ten oproti předchůdci nabídne zbrusu nové tlačítko pro ovládání fotoaparátu na pravém boku, výkonnější čipset a konečně i ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením a funkcí makra. Ani za tuto cenu vám však Apple nenabídne displej s vyšší obnovovací frekvencí než 60 Hz. V případě modelu 16 Plus se můžete těšit na shodnou výbavu, pouze ve větším těle, s větším displejem a baterií za cenu 26 990 Kč.

iPhone 16 Pro (Max)


Vrcholný iPhone 16 Pro startuje na 29 990 Kč, zatímco iPhone 16 Pro Max na 35 990 Kč. Přijde vám to hodně? Ve srovnání s loňskou generací nedošlo ke zdražení, což hodnotíme pozitivně a jihokorejská konkurence se podobným přístupem chlubit nemůže. Oba smartphony nabídnou pětinásobný teleobjektiv, větší displeje o uhlopříčkách 6,3" a 6,9" i nejdelší výdrž na nabití v historii iPhonů, tedy alespoň to tvrdí výrobce.

Nové iPhony pořídíte například u MP.cz, předobjednávky startují již 13. září.
Diskuze ke článku
Petr Mrk
Petr Mrk
iPhone 16, nebyla by lepší 15 Pro za podobnou cenu?
Janek Fanek
Je dobré, že Apple je konkureční pro Samsung a další. Pokud se týká cen, nelze tvrdit, že Samsung je na tom hůře. Stačí jen porovnat vybavení a každý vidí rozdíl (S pen, další vrstva display proti odrazům a pod.) Každý z těchto konkurentů má svá specifika a ceny jsou proto v souladu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze