Obří Evolve FX520 v redakci: první dojmy a videopohled

26

Kromě zaběhnutých značek se k nám do redakce dostávají i méně známé kousky. Tentokrát jde o Evolve FX 520, což je obr s pětipalcovým displejem, Androidem 4.1 Jelly Bean, dvoujádrovým procesorem a podporou dvou SIM karet. Jak se nám toto monstrum líbí?

Evolve FX520 - oficiální fotografie

Evolve na našem trhu nijak známé není. Přesto v jeho nabídce najdeme hned několik mobilních telefonů. Vesměs však jde o jednoduché modely, které jsou určené seniorům, případně vynikají zvýšenou odolností. K nám do redakce zavítal pomyslný vlajkový model, který kombinuje zajímavé parametry se zajímavou cenou.

Pět palců za pět tisíc

Hlavní doménou telefonu je jeho obří pětipalcový displej. Taková úhlopříčka je dnes stále výsadou telefonů s cenou nad deset tisíc korun. Evolve to nicméně zvládlo za cenu okolo pěti tisíc korun. Kde je háček? Hledejte jej rovnou u displeje. V prvé řadě rozlišení. To činí pouhých 800 x 480 pixelů, což je opravdu málo a rastr už jasně vidíte. Při běžném používání to však telefonu odpustíte, nijak to neobtěžuje. Navíc za tu cenu, řeknete si...

Evolve FX520 je pořádný obr

Mnohem horší je to s pozorovacími úhly. Marně vzpomínám, kdy jsem naposledy používal telefon s takto mizernými pozorovacími úhly. Pokud na FX520 nehledíte kolmo, barvy okamžitě přecházejí do inverzních odstínů. Brzy pak vše, co je ve vzdálenější části displeje, zaniká a není vidět. I přes přímý pohled se jen těžko ubráníte dojmu, že displej působí zašuměle. V tomto ohledu se tedy šetřilo extrémně moc a natropilo to víc škody než užitku.

Lesklá zadní strana je magnetem na otisky prstů

Velký displej znamená velké rozměry. Evolve se samozřejmě v rámci co nejnižší ceny nesnažilo telefon nějak zmenšovat. Jedná se tedy o obrovskou placku, kterou je nejlepší ovládat dvěma rukama. Celý displej nemáte šanci jedním palcem obsloužit. Přehmat je nutný i k odemknutí. Výrobce totiž odemykací klávesu umístil na samý vrchol pravého boku. Velký telefon v ruce rovněž pocítíte. Bez jednoho gramu se připravte na dvousetgramovou hmotnost.

Evolve FX520 – videopohled

Další překvapení

V dalších ohledech nás Evolve FX520 už spíše pozitivně překvapilo. Začít mohu operačním systémem. Kdo očekával závan historie, mýlil se. Evolve vsadilo na čistou verzi Androidu 4.1 Jelly Bean, za což ho chválíme. O pohon se stará dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz a 512 MB RAM. Samotné prostředí je velmi svižné, na nic se nečeká. Menší zádrhel nastává jen při využívání widgetu počasí, na kterém je animovaný obrázek s roztomilou ovečkou. Moc pěkné, ale špatně optimalizované.

Výrobce do základní výbavy přidal také několik aplikací. Jmenovat mohu například antivirus AVG, dva správce souborů nebo Wi-Fi manažer. Naopak v nabídce chybí prohlížeč Chrome, a překvapivě zde figuruje Adobe Flash Player, který již Android 4.1 běžně nepodporuje.

Evolve FX520 vytahuje svůj trumf poměrně nenápadně. Až pod zadním krytem se skrývá dvojice slotů pro běžné SIM karty (typ mini SIM). První SIM karta podporuje sítě 3G, druhá pouze sítě 2G. Podrobněji se obsluze a funkci dual SIM budeme věnovat v recenzi.

Vyjma mobilních dat od operátora můžete samozřejmě využívat i Wi-Fi. Na tom asi není nic zajímavého. Zmiňuji ji ze zcela jiného důvodů. Evolve FX520 má doslova mizerný příjem signálu. V místech, kde notebook hlásí plný signál a chytají se veškeré telefony bez menšího problému, Evolve FX520 žádnou Wi-Fi nechytne. Musíte být ideálně ve stejné místnosti, jako je vysílač, jinak máte smůlu.

Integrovaný fotoaparát nabídne 5 megapixelů, automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. V nastavení lze dokonce rozlišení softwarově vyhnat až na 8 megapixelů. Já ale radím, nic nikam nevyhánějte a ještě lépe, s Evolve vůbec nefoťte. Snímky jsou silně zašumělé, neostré a trpí růžovým nádechem. Při zvýšení rozlišení na 8 megapixelů se všechny zmíněné neduhy ještě zhorší.

Testovací fotografie ve standardním rozlišení 5 megapixelů
Testovací fotografie v softwarově zvýšeném rozlišení 8 megapixelů

Evolve FX520 na nás zatím nechává velmi rozporuplné dojmy. Vyniká nízkou cenou, velkým displejem, novým Androidem a slušně rychlým prostředím, ale selhává u fotoaparátu, Wi-Fi a nepotěší ani neohrabané rozměry. Pokud vás však cokoliv zajímá, neváhejte se zeptat. Odpověď zahrneme do psané recenze nebo vám odpovíme přímo v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Evolve FX520

Kompletní specifikace
Konstrukce146 × 77 × 11 mm, 199 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek MT6577, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 4:11 hodin
Dostupnostleden 2013, ?
Diskuze ke článku
Technické parametry
Dobry den,
Nemate v technickych parametrech chybu ? Ve videorecenzi uvadite 512MB RAM a zde mate 1,6GB.
nemehlo
Nějako vam nesedi parametry v katalogu a ve videu ve videu je řečeno 512 mb ram a v katalogu 1,6 giga a vnitřní paměť: 503 MB v katalogu a ve videu 4 giga tak jak?:D ale k telefonu,klidně bych si to koupil jako nenaročny uživatel.Nehodlam davat applu a nebo samsungu nehorazny častky za telefony ktery stejně za rok a pul nemaji skoro žadnou hodnotu.Jsem zvědavy,jak se tu budete zase dohadovat o vaze tel.Přitom to je težší než L920 ale neni to nokia tak to nikdo řešit nebude co budouci odbornici v diskusi podemnou.
carlos
No, zase je to klasicka cina jen s razitkem Evolve...
Dávid
budete recenzovať aj menší model od Evolve ? FX 420

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze