Evolve FX520
recenze

Evolve FX520

Velký displej není spása

Na našem trhu se již nějaký ten pátek prodává obr od Evolve, který se pyšní 5palcovým displejem, dvoujádrovým procesorem a navíc také podporou dvou SIM karet. Navrch přidává Android 4.1 Jelly Bean a také třeba až 8megapixelový fotoaparát. Cenovku dokázal stlačit na pouhých 5 tisíc. Dokázal si i přesto uchovat kvalitu?

Evolve na našem trhu nijak známé není. Přesto v jeho nabídce najdeme hned několik mobilních telefonů. Vesměs však jde o jednoduché modely, které jsou určené seniorům, případně vynikají zvýšenou odolností. K nám do redakce zavítal pomyslný vlajkový model, který kombinuje zajímavé parametry se zajímavou cenou. Díky pětipalcovému displeji, dvoujádrovému procesoru, podpoře dvou SIM karet a velmi nízké ceně takřka postrádá konkurenci. Jak se s touto pozicí Evolve popralo?

Evolve FX520 - oficiální fotografie

Technické parametry Evolve FX520

Kompletní specifikace
Konstrukce146 × 77 × 11 mm, 199 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek MT6577, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 4:11 hodin
Dostupnostleden 2013, ?

Evolve FX520 – videopohled

Obsah balení

V prodejním balení žádné hody nečekáme. Přeci je to první místo, kde mohl výrobce nějakou tu korunu ušetřit. A tak nacházíme dle očekávání špuntová sluchátka s mikrofonem, USB kabel a koncovku nabíječky.

Design a konstrukce: nuda ve velkém

Nad designem si výrobce hlavu příliš nelámal. Máme před sebou přímo ukázkový obdélník se zaoblenými rohy, který je navíc celý zahalen do černé barvy. Vrcholem originality je pak zadní kryt s tmavě modrým vzorováním, který tak alespoň částečně oživuje nic neříkající černou placku.

Bezduchá placka, to je Evolve FX520

Ačkoliv dnes již vídáme v uvozovkách menší pětipalcové telefony, nejde o případ Evolve FX520. Výrobce se ani nesnažil někde nějaké milimetry ubírat. Na výšku tedy jde o poctivých 146 milimetrů, nejhorší je asi šířka 77 milimetrů, tloušťka 11 milimetrů také dnes už neohromí. Nemáte-li místo rukou pořádné lopaty, budete se vám Evolve FX520 držet velmi obtížně. Mnohem vhodnější než trápit jednu ruku je tedy telefon jednou rukou držet a druhou ovládat. Ani v tomto případě však nezapomenete na hmotnost, která činí bez gramu 200 gramů, a to je už opravdu hodně. Vždyť i o poznání větší Samsung Galaxy Note II je lehčí, a to už je co říct.

Čelní strana není ničím zajímavá. Nad displejem je nenápadný reproduktor a nezbytná čidla. Pod displejem pak čtveřice senzorových kláves. Ta jsou podsvětlená a možná zbytečně namačkána k sobě. Rozestupy mohly být vzhledem k okolnímu prostoru určitě větší. Rozmístění prvků po obvodu je vcelku klasické. Levý bok je zcela čistý. Na horní straně sídlí pouze 3,5 mm jack konektor. Pravý bok nabízí tlačítko pro odemykání a pod ním dvojklávesu k regulaci hlasitosti. Zde měl výrobce pořadí prohodit, nebo alespoň obě klávesy posunout níže. Aktuálně na ně bez přehmatu nedosáhnete. Spodní strana už je samozřejmě vyčleněna pro micro USB konektor. Ten je bohužel utopený a také částečně křivě. Připojení kabelu proto vždy chce trochu trpělivosti.

Zadní strana kromě již zmíněného vzorování konečně odtajňuje logo výrobce. Kromě něj zaujme již jen vystouplá čočka fotoaparátu a malá LED dioda. Za co musím Evolve pochválit, je kvalita konstrukčního zpracování. Telefon je sice celý plastový a extrémně přitahuje otisky prstů, nicméně nekoná se špatné slícování, vrzání, prohýbání nebo snad oděrky. Vše vypadá po dvou týdnech jako zrovna vybalené, což o mnohých dražších telefonech říci nelze.

Baterie a výdrž

Pod zadním krytem, jehož sejmutí vyžaduje pouze odolný nehet a trochu síly, se ukrývá velká baterie s kapacitou 2100 mAh. Velká je tedy spíše jen rozměry, neboť kapacita nás nepřesvědčila ani v hladině teorie a posléze ani v praxi. Největším žroutem je displej, tudíž budete-li telefon používat neustále, nabíjíte každý den večer. To je bez debat. Pokud si přeci jen vyhrajete s nastavením, lze se i s běžným používáním s oběma SIM kartami, zapnutými daty a několika minutami hovoru denně dostat na dva dny pohotovosti.

Baterie výdrží neoslní; na nabití si vyhraďte volný večer

Provedli jsme také standardizovaný test výdrže, kdy telefon byl přihlášen k zabezpečené Wi-Fi, obě SIM karty do mobilních sítí a přehrával on-line video v kvalitě 720p. Jas displeje byl nastaven na 50 % a hlasitost do dodávaných sluchátek rovněž na 50 %. Výsledný čas byl pouze 3 hodiny a 25 minut. Například Samsung Galaxy Note II v tomto testu dosáhl na 8 hodin a 2 minuty. Podobně bídný výsledek ale předvedl například Huawei Ascend G600 s 3 hodinami a 20 minutami.

Ještě nepříjemnější překvapení na nás čekalo při nabíjení telefonu. Z úplného vybití na 80 % to Evolve trvá 3 hodiny a 8 minut. Tedy dobu, za kterou je drtivá většina ostatních telefonů již dávno zcela nabita. Na úplné nabití si počkáte hodně dlouhé 4 hodiny a 11 minut.

Zvuk

Reputaci si FX520 spravuje u zvuku. Hlasitý reproduktor dostává svému přívlastku a křičí ze všech sil. Zároveň si však i na nejvyšší hlasitost zachovává alespoň nějakou kvalitu a nejsme svědky zběsilého šumění nestíhajícího reproduktoru. Spokojeni jsme i s reprodukcí do sluchátek. Zvuk je čistý a nechybí mu žádná složka. K úpravě na každé ucho je k dispozici i vlastní ekvalizér.

Displej: bylo to nutné?

Dostáváme se k displeji, který budí velké diskuze. V prvé řadě jeho velikost. Pět palců není málo a v dané cenové třídě jde o unikát. Na opačné straně je tu ale rozlišení pouhých 800 x 480 pixelů, což na danou úhlopříčku už není mnoho. Dále je tu také obyčejná technologie TFT TN. Zde je vidět, že se vzhledem k nízké ceně prostě šetřit muselo. Displej navíc působí zašuměle. Přirovnal bych to ke sledování starého CRT monitoru. Doslova tragické jsou pozorovací úhly. Pokud nekoukáte na displej přímo, vždy budete svědky inverze barev. Žádná sláva se nekoná ani u čitelnosti venku na sluníčku, kde nepomůže ani nastavení maximální úrovně jasu.

Displej je jednou z největších slabin telefonu

Displej tedy nemohu vůbec pochválit a tah s velkou úhlopříčkou ve stylu „za každou cenu“ by měl výrobce pro příště zvážit. Raději méně a kvalitněji, než to, co nabízí FX520.

Hardware

Hardware telefonu se tváří nadějně. Nabízí totiž dvoujádrový procesor MediaTek MT6577 s taktem 1 GHz, zklamáním je ale pouze 512 MB paměti RAM. Reálná hodnota je 474 MB RAM a po zapnutí vám většinou zbývá 60 MB RAM. S tím už moc parády neuděláte. Níže si můžete tradičně prohlédnout několik benchmark testů.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí: čistý Jelly Bean

Prostředí svěřilo Evolve do rukou operačnímu systému Android, k našemu příjemnému překvapení verzi 4.1 Jelly Bean, za což dáváme palec nahoru. Počítejte s čistým Androidem, který Evolve doplnil jen pár widgety a aplikacemi. Odemykací obrazovka je tak vcelku chudá. Kromě odemčení je možné přímo vstoupit do fotoaparátu nebo aplikace Google Now.

Po odemčení se dostanete na jednu z pěti pohotovostních obrazovek, jejichž počet je pevně daný. Na každé obrazovce je navíc widget vyhledávání. Kromě widgetů si lze na plochy umístit zástupce aplikací a také složky, které vytvoříte jednoduše, přetažením ikonky na ikonku. Další čtveřice ikonek se nachází ve spodním řádku a obklopuje vstup do seznamu aplikací. Tyto ikony si můžete sami nadefinovat.

Pohotovostní obrazovka s widgety a zástupci

Informační lišta se pyšní všemi výhodami Androidu 4.1. Fungují v ní tak multidotyková gesta, kdy tahem prstu rozbalíte například řádek s e-mailem. Naráz tak vidíte více přijatých e-mailů. Kromě notifikací je k dispozici menu rychlého nastavení, kde nechybí Wi-Fi, Bluetooth, data operátora, jas či GPS a také profily, o kterých bude řeč později.

Informační lišta a naposledy spuštěné aplikace

Podoba naposledy spuštěných aplikací je shodná s čistým Androidem. Tedy náhledy řazené vertikálně nad sebe. Je pouze škoda, že chybí tlačítko pro přímý vstup a do této nabídky se dostanete jen delším přidržením klávesy s domečkem.

Seznam aplikací

Aplikace jsou v menu řazeny v matici 4x5 a pohybujete se mezi nimi horizontálně. Bohužel si menu nelze nijak přizpůsobit. V základní softwarové nabídce se nachází například antivirus od AVG, ES Správce souborů, paradoxně také Flash Player, který už Android 4.1 nepodporuje, a bezpečnostní program Evolve Sonix.

Plynulost prostředí hodnotím jako vcelku dobrou i s ohledem na minimum zbývající paměti RAM. Při běžných úkonech vás telefon brzdit nebude. Všechny nativní aplikace spustí svižně. Problém nastává v momentě, kdy byste rádi spustili náročnější hru či více aplikací v rychlém sledu po sobě. V ten moment se telefon roznemůže a začne vám pít krev. Najednou nereaguje, animace se trhají. Běžné používání ale hodnotím pozitivně.

Multimediální výbava

V této části recenze začnu zcela obligátně hudebním přehrávačem, který je zastoupen hned dvakrát. Aplikace Hudba Play pochází přímo od Googlu, aplikaci Hudba přidalo Evolve. Hudba nabízí dělení na interprety, alba, skladby a vámi vytvořené seznamy stop. Při přehrávání vidíte náhled alba, ovládací prvky, časovou osu a snadno spustíte náhodné či opakované přehrávání skladeb. Aplikace Hudba Play nabízí podobné třídění, jen přidává navíc selekci dle žánrů. Při přehrávání opět vidíte cover alba, ovládací prvky i časovou osu. Vhod přijde pokročilý ekvalizér s možností vlastní úpravy, který je společný pro obě aplikace. Až vás hudba omrzí, můžete naladit rádio. K dispozici je klasické FM rádio s RDS.

Hudební přehrávač

Videopřehrávač je obyčejný, ale poradí si se soubory AVI a kodeky DivX či Xvid. Zapomenout už ale musíte na podporu externích titulků. Pro jejich zobrazení budete muset stáhnout alternativní přehrávač, například MX Player.

Videopřehrávač

Vaše fotografie a obrázky jsou sdruženy v Galerii. K dispozici je možnost otáčet snímky a základní ořez. Hry v telefonu žádné nenajdete, ale není problém je stáhnout. Všechny klasické oddechovky spustíte, stejně tak méně náročné 3D hry. Prostor zajišťuje paměť 503 MB pro aplikace a 1,68 GB interní paměti pro data. Podporovány jsou paměťové karty, na které lze aplikace přednostně instalovat, pokud si to nastavíte.

Galerie

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu působí poněkud zastarale. Spoušť je nicméně pěkně pod palcem pravé ruky a důležité nastavení hned vedle. Lze zapnout HDR, blesk, nastavit vyvážení bílé, barevné efekty a scény. V hlubším nastavení lze najít sériové snímání až 16 snímků naráz, expozici, samospoušť, ostrost, odstín, sytost, jas, kontrast, ISO či potlačení blikání. Nastavení je opravdu mnoho a nechybí samozřejmě ani volba rozlišení. Základem jest 5 megapixelů s automatickým ostřením a LED diodou. Softwarově lze rozlišení navýšit na 8 megapixelů.

Fotoaparát je zklamáním

To bychom měli teorii. Ale nyní k praxi. Zapomeňte, že fotoaparát nabízí nějaké nastavení, vše je k ničemu. Kvalita snímků je doslova bídná. Fotografie jsou neostré, barevně nevěrné a s vysokou hladinou šumu i za denního světla. Na výše zmíněných 8 megapixelů rovnou zapomeňte, neboť dojde jen k navýšení zmíněných neduhů.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Testovací fotografie ve standardním rozlišení 5 megapixelů
Testovací fotografie v softwarově zvýšeném rozlišení 8 megapixelů
Noční snímky jsou velmi špatné

Žádné zlepšení se nekoná ani u záznamu videa. Ten je sice možný až v rozlišení 1280 x 720 pixelů, nicméně výsledek je silně zašumělý a rozmazaný. Nic pak nezachrání ani plynulost 30 snímků za vteřinu.

Evolve FX520 (testovací video) – exteriér, 720p

Telefonní seznam a funkce dual SIM

Blízkost k čistému Androidu se částečně podepsala na telefonním seznamu, jehož provázanost se sociálními sítěmi není na zcela špičkové úrovni. Ale popořadě. Položka telefon vás zavede do číselníku, v jehož další záložce najdete i protokol volání. Ten si lze dále třídit na volaná čísla, zmeškaná či přijatá volání. Do telefonního seznamu vás zavede položka Lidé. Ta je dělena na skupiny, kontakty a oblíbené kontakty. Kontakty jsou řazeny dle jméno nebo příjmení. Mohou být obohaceny obrázkem. Kontakt je provázán s Google účtem, ihned vidíte, zda je dotyčný online. Přidávat můžete několik čísel, adres i elektronických adres.

Příchozí hovor obsloužíte různými tahy prstu. Doprava hovor přijmete, doleva odmítnete, tahem nahoru napíšete volanému například omluvnou SMS zprávu. Pokud vás ani jedna možnost neuspokojí, lze stisknout klávesu hlasitost dolů a alespoň vypnout vyzvánění.

Nevídanou věcí jsou vyzváněcí profily. Funkce, která se s příchodem Androidu a iOS vytratila, hlásí návrat a vidět ji kromě telefonů Evolve můžete i na Alcatelech s Androidem. V základu jsou připraveny profily Obecné, tichý, schůzka a venku. Není problém si vytvořit několik dalších a přesně si v nich definovat hlasitost na volání, zprávy, e-maily a podobně. Profily se nachází v položce nastavení, lze je ale rychle měnit i přes informační lištu.

Vyzváněcí profily

Dostávám se k funkci dual SIM, která je trumfem Evolve FX520, neboť dokáže být na příjmu s oběma SIM kartami. Ty jsou mimochodem typu mini SIM, tedy dnes stále nejběžnější. Vždy si vyberete hlavní SIM kartu, která zároveň bude moci fungovat v 3G. Klidně si tak můžete jako hlavní nastavit kartu z druhého slotu. Když jsem nakousl sloty, jejich umístění moc praktické není. Cesta k oběma vede přes vyjmutí baterie. Pokud tedy často SIM karty měníte, budete Evolve proklínat. Navíc je samotný slot velmi těsný a vložení SIM karty není úplně nejsnadnější.

Správce SIM karet

Ve správci SIM karet, který se nachází v nastavení, si zvolíte, zda má nějaká SIM karta například primárně sloužit k hovorům, datům, SMS zprávám či video hovorům. Nebo si nezvolíte nic a telefon se vás vždy zeptá. Je to na vás. Pokud například z jedné SIM karty právě telefonujete, na druhou se vám nikdo nedovolá. Ohlásí se mu vaše nedostupnost. Po chvilce nám přišla informační SMS zpráva o zmeškaném volání. Pokud na jedné SIM kartě stahujete data, jste dostupní i na druhé. V momentě příchozí hovoru se načítání stránky přeruší a po skončení hovoru naváže automaticky tam, kde se zastavilo.

Kvalita hovorů z obou SIM karet je na stejné úrovni, na čemž se shodlo více lidí nezávisle na sobě. Nestěžovala si ani protější strana. Zvuk je čistý, srozumitelný, snad jen šum by mohl být o něco slabší, ale nijak to hovor nekomplikuje.

Zprávy

Tvorba veškerých textů se vždy točí kolem klávesnice. Ta je k dispozici v klasické podobě a v českém rozestavění QWERTZ. Zbylo místo na samostatné tlačítko pro tečku a smajlíky. Psaní je na velkém displeji jinak velmi pohodlné, zapnout si můžete hmatovou i zvukovou odezvu. Při psaní je k dispozici odpočítávání znaků i informace o počtu zpráv, do kterých se váš text rozdělí.

Zprávy

Elektronickou poštu obstarávají aplikace E-mail a Gmail. U obou máte možnost rychlého nastavení, pokud máte účet u Googlu či Yahoo. Ostatní je nutné nastavit ručně. Na Gmailu vám zprávy chodí okamžitě, jakmile dorazí na server, v případě druhé aplikace si můžete frekvenci kontroly nastavit dle libosti. Sociální sítě zastupuje Facebook, Google + a kecálek GTalk.

Gmail a Gtalk

Organizační funkce a GPS

Z kalendáře v Evolve FX520 příliš nadšeni nebudete. Velký displej není vhodně využit a při měsíčním náhledu vidíte na celém displeji jen všechny dny s barevným odlišením událostí, které na dny máte. Konkrétní informace však nezjistíte. Zlepšení nepřináší ani týdenní náhled, ve kterém vidíte z události první čtyři písmena, která toho mnohdy moc neřeknou. Doporučuji tedy používat převážně denní náhled nebo ještě lépe agendu. Při tvorbě nové události si vybíráte druh kalendáře. Pokud nepotřebujete událost sdílet se světem, stačí vybrat lokální kalendář v telefonu. Dále přidávat samozřejmě název, místo, čas a případné včasné upozornění.

Kalendář

Z dalších funkcí už stojí za zmínku jen opakovaný budík nebudící ve chvílích, kdy je telefon vypnutý, jednoduchá kalkulačka a také dvojice správců souborů. Zamrzí například chybějící aplikace pro čtení Office dokumentů. Tu si však lze stáhnout dodatečně z obchodu Google Play.

Kalkulačka a dva správci souborů

Spolu s GPS souvisí i přítomnost Google Map a Google Navigace. Mapové podklady jsou zadarmo, avšak musíte si je stahovat z internetu. Menší části lze sice stáhnout do paměti, nicméně pouze na omezenou dobu. Bohužel citlivost na GPS není vůbec dobrá a Evolve nenašlo polohu ani během tří minut čekání s asistencí internetu. K zobrazení polohy většinou docházelo až po pěti minutách. Podotýkám, že venku. Uvnitř domu je nalezení polohy nemožné, ačkoliv většina dnešních telefonů to zvládne.

Google Mapy

Internet a datové funkce

Datové funkce představují slušný základ. Nechybí samozřejmě GPRS, EDGE, ale také rychlejší HSDPA a HSUPA. Využít můžete také Wi-Fi se standardy b/g/n. V případě Wi-Fi je zde ale jeden obrovský problém. Evolve FX520 má značné problémy s příjmem signálu. Tam kde budete mít na notebooku téměř plný signál, zahlásí Evolve nulu. Za poslední tři roky mi rukama bohužel neprošel telefon s horším příjmem Wi-Fi, než jaký nabízí právě Evolve FX520.

Internetový prohlížeč

Technologie NFC chybí. Stačit vám bude muset třeba Bluetooth 4.0. Na vaše přání jsme vyzkoušeli také, zda telefon podporuje USB OTG. Odpovědí je zřejmě ne. Při každé snaze o připojení různých flashek přes redukci došlo k okamžitému vypnutí telefonu.

Na internet se můžete podívat přes androidí prohlížeč, kterému dokonce neschází podpora Adobe Flash 11 a to navzdory tomu, že jej Android 4.1 již oficiálně nepodporuje. Aby záhad bylo ještě více, Evolve odstranilo alternativní Chrome, ale opět si jej samozřejmě můžete stáhnout. Při prohlížení se dále můžete spolehnout na práci až s rekordními 16 okny.

Závěrečné zhodnocení a konkurenti

Evolve FX520 přichází se slušnými ambicemi. Nabízí ohromný displej, to dneska letí, nový Android, to všichni chtějí, dual SIM, po dřívějším hladu se nám dvouSIMkáčů konečně dostává, a to vše za nízkou cenu, všichni chceme vše ideálně zadarmo. Výrobce tak telefonu zaručil hlavní trumfy, které směřují k dobrý prodejům. Bohužel celý telefon působí jako auto na odpis, které před prodejem necháte navoskovat v myčce.

Po prvních dnech používání postupně odhalíte, co funguje špatně, co nefunguje vůbec a že vlastně cena 5 tisíc už není tak báječná, jak se při platbě v obchodě zdála. Za vše hovoří špatný příjem Wi-Fi, které je v telefonu spíše na ozdobu, neboť chytit stabilní připojení znamená být na dohled, nebo spíše na dosah vysílače. Nejinak na tom je i GPS.

Volně pokračujme displejem, který vás zaujme jen velikostí. Ve všech dalších ohledech zklame. Bídné rozlišení, zašumělý obraz a mizerné pozorovací úhly. Kritický musím být i k fotoaparátu, jehož výsledky jsou i v cenové hladině kolem 5 tisíc korun velmi špatné.

Chválit mohu tedy snad jen dobře fungující práci obou SIM karet a také solidně optimalizované prostředí při běžné, nenáročné práci. Jenže to je poněkud málo. Telefon s pětipalcovým displejem přímo láká k multimediálnímu vyžití.

Největší konkurenti: Alcatel One Touch 997D, LG Optimus L9 a Huawei Ascend G600

Konkurence je v podstatě nulová, neboť za pět tisíc si prostě chytrý telefon s pětipalcovým displejem nekoupíte. Alespoň ne v České republice. Jako velmi blízký konkurent se však jeví Alcatel One Touch 997D. Nabídne sice podstatně menší displej s úhlopříčkou „jen“ 4,3 palce, ovšem jinak jde o velmi dobře vybavený telefon, s kvalitním displejem a funkcemi, které fungují. To vše za cenu jen o několik set korun vyšší. Alternativou může být z velkých telefonů ještě LG Optimus L9, které nabízí 4,7 palcový displej a všechny funkce na mnohem kvalitnější úrovni. Připlatíte si však 1500 Kč. Posledním konkurentem je Huawei Ascend G 600, které také nabízí menší displej, ale opět Evolve přehrává po stránce kvality i výbavy. Připlatíte si zhruba stejně, jako v případě LG.

evolve-fx520
Klady
  • relativně nízká cena
  • podporuje Flash
  • vyzváněcí profily
  • podpora dvou SIM karet
  • Android 4.1 Jelly Bean
  • obří displej
Zápory
  • slabá citlivost na GPS a Wi-Fi
  • velmi dlouhá doba nabíjení
  • slabá výdrž
  • mizerný záznam videa
  • podprůměrný fotoaparát
  • hrubý displej s mizernými pozorovacími úhly
Diskuze ke článku
m
mate chybu hore pisete 8mpx fotak a v tabulke mate 5mpx a.pokial viem ma ten 5mpx
m
no ale aj na kryte telefonu je napisane 5mpx tak to moze troslu zavazdat
rura
To je super telefon ....vyborne sa hodi ako
darcek pre niekoho komu chcete ublizit....
pw
planujete testovat tento mobil: Prestigio MultiPhone 4500 DUO ???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze