Obchodní deficit jako jablko politických svárů. Bude Apple zdražovat?

3
Obchodní deficit jako jablko politických svárů. Bude Apple zdražovat?
  • Prezident Donald Trump hrozí zavedením cla na veškeré zboží dovezené z Číny
  • Produkty Applu by se tak zdražily až o 25 %
  • Společnosti bylo nabídnuto přesunout výrobu do USA

Svérázné úřadování prezidenta Donalda Trumpa známé napříč celým světem se tentokrát dotýká i americké společnosti Apple. Ta nedávno přesáhla tržní hodnotu bilionu dolarů, hrozí ji však, že bude nakupovat za dráž, než kdy předtím. Mimořádně důležité vstupy v podobě elektronických součástek nebo dokonce rovnou celých zařízení (iPhony) totiž mohou brzy markantně zdražit.

Kvůli vysokém obchodnímu deficitu prezident Trump hrozí uvalením cla na veškeré zboží dovezené z Číny. Apple naprostou většinu svých produktů nechává vyrábět v Číně, a tak by toto opatření mělo pro společnost nezanedbatelné následky. Naštěstí pro Apple se zatím cla na produkty, které si nechávají vyrábět v Číně nevztahovala. Pokud se tak stane, měly by se Applu zvýšit náklady až o 25 %. Nárůst cen by se projevil ve zdražení cen u konečných spotřebitelů. Je otázkou, jak by na takovéto zdražení zákazníci Applu zareagovali.

Po naléhání Applu, aby cla zavedena nebyla, prezident Donald Trump znovu připomněl další možnou variantu – přesunutí výroby do USA. Podle analýzy z roku 2014 by však iPhone, jehož výroba v Číně stojí zhruba199 dolarů (5 tisíc korun), zdražil na 600 dolarů (přibližně 15 tisíc korun) v USA. Cena takového zařízení by pak pro koncového uživatele atakovala hranici 2 000 dolarů (50 tisíc korun).

Diskuze ke článku
Lukáš Pavelka
Lukáš Pavelka
I kdyby stál iPhone za 50 tisíc korun stejně by si to zákazníci kupovali.
Tomason
A nebo by nemuseli tak hamtat, nezdrazit a nechat si menší marže, ale to je lepší pěkně stádo oholit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze