nVidia Project Shield: herní konzole s Androidem z jiné galaxie

3

nVidia soustředila svoji pozornost do současné doby pouze na vývoj grafických čipů a karet pro počítače nebo mobilní telefony. Začínaje dneškem vstoupila do nových vod, a to mezi herní konzole. Jde na to ale neortodoxně, představila totiž mobilní herní konzoli založenou na Androidu a Tegře 4, která umí i streamovat hry z vašeho PC.

Přenosná herní konzole s názvem Project Shield nabízí nadčasový, pro někoho "kosmický" design. Tak jako tak, design je vskutku originální a nelze mu upřít nádech budoucnosti. Výrobce slibuje až 38 hodin výdrž při hraní her díky vestavěné Li-ion baterii s vysokou kapacitou. Konzole by pak měla nabídnout špičkový zvuk, díky integraci kvalitních stereo reproduktorů Jambox. K dispozici je ale i standardní 3,5 mm Jack pro připojení sluchátek. Nejdůležitější je ale výkon, kterého bude mít Shield na rozdávání. Nová konzole totiž disponuje už novým čipsetem nVidia Tegra 4 s procesorem se čtyřmi jádry Cortex A15 a 72 GPU jádry.

NVidia Project Shield - oficiální fotografie herní konzole

Co se týče operačního systému, zde se dostáváme k průniku s mobilní sférou, protože konzole běží na Androidu ve verzi 4.1 Jelly Bean s minimem úprav. Nechybí vlastní market Tegra Zone, takže bude samozřejmě možné hrát hry určené pro Android a optimalizované právě pro Tegru. Co je nejzajímavější, konzole umí streamovat hry z vašeho domácího PC, u kterého využívá jeho výpočetní výkon. Podmínkou ovšem je, aby uživatel měl ve svém PC grafickou kartu nVidia s architekturou Kepler (GTX 650, GTX 660M a vyšší) a hra byla optimalizován pro ovládání pomocí herních ovladačů. Streamování funguje i u her ze služby Steam.

Zařízení nepostrádá multimediální HDMI konektor a slot na paměťovou kartu MicroSDHC. Pak je tu běžný USB konektor a již zmiňovaný sluchátkový 3,5 mm jack. Budoucí zákazníci si vychutnají herní zážitek na 5palcovém dotykovém displeji s jemným HD rozlišením 1280 x 720 bodů, DPI je tedy 294. Zadní strana konzole poskytne uživateli možnost osadit jej vlastním grafickým prvkem, tzv. štítem (odtud název Shield). Ovšem jak toto řešení bude vypadat v praxi, zatím nevíme.

Zvukovému výstupu nebude chybět krystalicky čistý zvuk, s mohutnými basy. Údajně takto kvalitní zvuk, žádná jiná přenosná konzole nenabídne

Představitel společnosti Huang naživo demonstroval, že herní výkon založeny na 72 jádrové grafice Tegra 4 je skutečně obrovský. Za obětní beránky pro demonstraci streamání z PC posloužily špičkové hry Need For Speed: Most Wanted a Assassin´s Creed 3. Obě hry tak nabídly špičkovou grafiku, prvně jmenovaná hra vykazovala jen nepatrný lag, i přesto pochvalu zaslouží dobrá plynulost a perfektní grafika.

Výrobce je si vědom, že dotykový displej nikdy nenabídne srovnatelný komfort, jako nabízí klávesnice, joystick či podobné příslušenství. Jeho reakcí je tak zajímavě vyhlížející ovladač na konzoli - joystick, kterému neschází ty nejdůležitější prvky. Konzole neztrácí dech ani v oblasti datových sítí, nabídne špičkovou konfiguraci bezdrátové sítě Wi-Fi /n 2x2 MIMO, slot pro SIM kartu ale nemá.

Výrobce zatím nesdělil konkrétní termín, kdy by měla konzole vstoupit na trh a jaká je doporučená cena. V tuto chvíli je konzole ve fázi závěrečných úprav a dolaďování. Co říkáte na novou konzoli? Jak se Vám líbí její koncept, vzhled i výkon?

Zdroje: theverge.com, shield.nvidia.com

Diskuze ke článku
Pokky
Podle mě tohle řešení je mnohem lepší než jaké má Sony PSP nebo Nintendo DS.
anonym
Co se vzhledu týče vypadá to podle mě trochu divně a nezvykle, ale když se podívám na tvar tak vypadá že se bude dobře držet a pusobí i celkem prakticky. I když netroufám si říct že v prodejnosti překoná například ps vitu a podobné známé přenosné konzole, tak ale možná se pletu každopádně se na vydání těším :)
Martin
Mininotebookovejgamepad :-DDD fakt zajimavi ale jsem zvedavej nacenu jinak se me to fakt libi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze