Nubia Z5 od ZTE oficiálně: FullHD displej, 7,6 mm v pase a Android 4.1

20

První model pod značkou Nubia je oficiálně venku. Model Z5 se zařadí mezi ta nejlepší zařízení, která lze na trhu vůbec najít. Obří displej s FullHD rozlišením, vysoký výkon a v neposlední řadě také design, který sází na extrémně malou tloušťku. Příjemnou zprávou také je, že se novinky zřejmě dočkáme i na našem trhu.

Hned na začátek bychom si měli značku Nubia trochu představit. Vznikla pod hlavičkou ZTE a čínský výrobce do ní hodlá zařazovat pouze ta nejvybavenější zařízení. V každém případě platí, že Nubia není řada telefonů, ale vlastní značka. Proto označení Nubia Z5 a nikoliv ZTE Nubia Z5. K oficiálnímu představení značky Nubia došlo začátkem listopadu a o modelu Z5 se spekulace vedly ještě dříve. Nyní přichází Z5 na čínský trh a my tak známe podobu i výbavu.

Ani milimetr nazmar

Konečně máme možnost vidět Nubii Z5 na vlastní oči a v plné kráse na kvalitních fotografiích. Co vás jistě zaujme na první pohled je displej, kterým výrobce zabral opravdu takřka celou čelní plochu. Zejména do šířky je využit téměř maximální možný prostor. Za to výrobce chválíme, neboť mohl využít 5palcový panel a zároveň udržet celkové rozměry v rozumných hladinách. Výška činí 138 milimetrů a šířka 68,8 milimetrů. Navraťme se však ještě k displeji. Ten se totiž řadí mezi smetánku s FullHD rozlišením, které vykouzlí jemnost 443 PPI.

Nubia Z5 - oficiální fotografie

Design vás zaujme nejen na první pohled. Displej je až ke krajům a ta tloušťka. Pouhých 7,6 milimetrů, což je mimochodem stejně jako nabídne iPhone 5. Výrobce navíc vsadil na hliníkovou unibody konstrukci, která by měla zaručit perfektní pevnost. Radost vám udělá také hmotnost, která se zastavila na příjemných 126 gramech.

Dalším příjemným překvapením by mohla být baterie. S ohledem na extrémně tenké tělo se výrobci povedlo vměstnat akumulátor se zajímavou kapacitou 2300 mAh. Bezpochyby bychom raději viděli ještě více, nicméně i tato kapacita by měla zaručit slušnou výdrž.

Hardwarově na špici

Pojďme se ale už podívat pod kapotu. Nalézáme čtyřjádrový procesor Qualcomm APQ 8064 se čtyřmi jádry a taktem 1,5 GHz. K ruce mu jsou 2 GB RAM a grafický akcelerátor Adreno 320. Stejnou hardwarovou kombinaci nabízí například Xiaomi MI-2, Nexus 4 nebo Asus PadFone 2. Plynulost operačního systému Android 4.1 Jelly Bean, pokud se výrobci vše podaří dobře odladit, bude jistě spolehlivě zaručena.

Ke špici, alespoň co se týče megapixelů, se hodlá zařadit také fotoaparát. 13 megapixelů s automatickým ostřením, BSI CMOS snímačem a přisvětlovací LED diodou jistě zaujme. Rozhodují však až výsledné snímky, na které si samozřejmě musíme počkat.

V další výbavě pak samozřejmě figurují známé funkce napříč systémem Android. Vypíchnout mohu tedy například přítomnost LTE a NFC. Za zmínku stojí také interní úložiště o velikosti 32 GB.

Dočkáme se v České republice

Závěrem článku se dostáváme k ceně a dostupnosti. Cena startuje na 3456 čínských juanů, což je v přepočtu zhruba 10 500 Kč (420 eur). Chystá se nicméně i speciální titanová edice Nubie Z5, která bude stát 7890 činských juanů, bezmála 25 000 Kč. V domovské Číně Nubia Z5 vstupuje do prodeje, nicméně z dřívějších informací víme, že se chystá i na další trhy, mezi kterými nechybí ani Česká republika. Měli bychom se dočkat v průběhu prvního čtvrtletí.

Technické parametry Nubia Z5

Kompletní specifikace
Konstrukce138 × 68,8 × 7,6 mm, 126 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: ?, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ1 2013, 10 500 Kč
Diskuze ke článku
Tomas SVK
celkom sa mi zapáčil a aj cenovo, mohli by ste prosím vás pri takýchto zariadeniach uvádzať cenu v € a aj dostupnosť na Slovensku ? :)
Tomas SVK
ďakujem veľmi pekne :) ešte jedna otazočka možeme do konca roka očakavať ešte nejaký videopohlad na nejaké zariadenie alebo až po novom roku ?
Honza
Docela by mě zajímalo, jak mají vyřešeno ovládání Androidu. Všechno přes jedno středové tlačítko, nebo jsou po stranách "neviditelná" senzorová tlačítka zpět/multitasking?
Durus
No super, musi to byt paradny pristroj, ale co s nim, a hlavne kam s nim? Na tablet to je male a na mobil velke. Je super, ze sa vyvoj nezastavuje, ale ide spatnym smerom. Maximalny komfort ovladania je dosiahnuty, mobil zvlada fullHd, hry maju tiez dost rezerv a hrubka 7.6mm je genialna a dostacujuca. Chce to len dvojtyzdnovu vydrz, odolnost proti pocasiu a konektivitu z okolim (auto, audio, televize, PC,domace ulozidte a podobne) Sice uz sa na tom pracuje, len je to akesi kostrbate a nepohodlne...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze