Nový vzhled Obchodu Play: ochutnávka Material Designu

3

Obchod Play se nyní aktualizuje na verzi 4.9.13, která přináší velké změny ve zpracování jednotlivých položek a jejich stránek v obchodě. Celé prostředí nově připomíná Material Design, který Google připravuje pro novou verzi svého systému, a to Androidu L. Pojďme se podívat na změny v jednotlivých sekcích.

Obchod Play pro Android je s námi již pěknou dobu a prošel spoustou různých změn. Ta nejnovější přichází s aktualizací na verzi 4.9.13 a kompletně mění vzhled stránek aplikací, knih, hudby, her a filmů. Celkově jde design ve šlépějích Material Designu z Androidu L a můžeme tak pravděpodobně počítat s tím, že i ostatní aplikace se do podobného hávu, dříve či později, obléknou. Pojďme se podívat co nová aktualizace přinesla a jak obchod nově vypadá.

Aplikace a hry

Sekce aplikace a hry jsou největšími kategoriemi v Obchodě Play a začneme tedy u nich. Po prvním spuštění aktualizovaného Obchodu Play se bude zdát, že se nic nezměnilo, ale opak je pravdou. Seznam a rozdělení aplikací a her je sice stejné, ale samotná stránka aplikace prošla razantními změnami.

Hlavní stránka

Čelo stránky nyní tvoří úvodní fotografie, nebo pokud je k dispozici, video. Přímo pod ním je název aplikace, název studia a možnost nainstalovat aplikaci. Dále zde najdeme jakési tagy, které vám v rychlosti řeknou, co si prohlížíte za aplikaci. Zobrazí se vám zde odkaz na hodnocení, kategorie, do které aplikace spadá a odkaz na podobné aplikace.

Stránka s hrou

Pod tím je v krátkosti popsaná charakteristika aplikace a po rozkliknutí se otevře plný popis. Pod charakteristikou je galerie snímků a poté již následují recenze uživatelů, které mají nově menší font a celkově kompaktnější vzhled. Pod recenzemi je tlačítko sdílet, přidání do seznamu přání a možnost dát aplikaci +1. Jako poslední jsou na stránce uvedené aplikace od stejného vývojáře, podobné aplikace a okénko věnované odkazům na stránky vývojářů.

Stránka s hrou v nové verzi

V porovnání se starší verzí si můžete všimnout jednolitějšího sloupce informací, který není tak agresivně rozdělován vodorovnými linkami. Změny se dočkal i font a celkově tak nyní stránka působí více jako jeden celek, což je jedině dobře.

Vzhled staré verze

Filmy a knihy

Není tomu dávno, co se v českém Obchodě Play otevřela možnost kupování filmů. To, jestli je služba dobře naceněná a poskytuje dostatečné množství titulů je ale na jinou diskuzi. Podobně jsou na tom i knihy, které jsou také dostupné relativně nově. My se podíváme, co se změnilo po vzhledové stránce těchto kategorií. Stejně jako u aplikací a her, tak i zde změny najdeme pouze u samotné stránky daného filmu a knihy.

Nový vzhled stránky s filmem

Na samotné stránce filmu a knihy najdeme stejné změny, které zasáhly i aplikace a hry. V čele stránky sedí odkaz na trailer, potažmo přebal knihy, pod ním název a možnost zakoupení daného titulu. Poté následují opět tagy, charakteristika, recenze a možnosti film sdílet, přidat si ho do seznamu přání, nebo mu můžete dát +1. U knih nalezneme ještě doporučení na podobné tituly.

Nový vzhled knih

Opět jsou tedy změny stejné a nejde jinak, než je pochválit. Stránka je celistvější, líbivější a nabídne hezké animace a přechody.

Starý vzhled filmů a knih

Hudba

Hudba je dostupná v Obchodě Play již nějaký ten čas, ale nového designu se dočkala také. Stejně jako u předchozích kategorií, tak ani zde není změna v seznamu hudby, ale na stránce alba, potažmo interpreta. Úvod nyní zabírá velký cover desky, nebo fotografie skupiny. Z možností si můžete poslechnout ukázku zdarma, nebo album zakoupit.

Nový vzhled hudby

Dále zde máme seznam skladeb na albu, recenze, alba od stejného interpreta, nebo například podobné interprety. Změny jsou tak jednom vzhledové.

Stará verze stránky s hudbou

Zhodnocení aktualizace

Designové změny jsou opravdu hezké a přívětivé. Animace a přechody jsou plynulé a celkově mají stránky lepší rozestavění prvků. Doufáme ale, že se ve verzi 5.0 dočkáme kompletního předělání aplikace Obchod Play v podobném duchu, jelikož nově vypadající stránky jsou po procházení seznamem aplikací, her, hudby, knih a filmů jako pěst na oko a do celku příliš nezapadají. Aktualizace by vám měla dorazit sama během několika následujících dní.

Zdroje: talkandroid.com, twitter.com, engadget.com

Diskuze ke článku
Ip Man
Stáhnout Obchod Play 4.9.13 (AndroidFileHost).
Stáhnout Obchod Play 4.9.13 (ZippyShare).
Stáhnout Obchod Play 4.9.13 (MediaFire).
Stáhnout Obchod Play 4.9.13 (MEGA).
LOL
Grcám... Hnus.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze