Nový Microsoft Surface Pro je tady. Navenek podobný, uvnitř lepší

9
Nový Microsoft Surface Pro je tady. Navenek podobný, uvnitř lepší
  • Microsoft představil novou generaci tabletu Surface Pro
  • Po designové stránce vypadá podobně jako předchůdce, změny se odehrály uvnitř
  • Těšit se můžete na výbornou výdrž a výkonnější procesor
  • Ceny startují na cca 23 tisících korun

Microsoft oficiálně představil novou generaci tabletu Surface s přídomkem Pro, tedy bez číselného označení. Novinka vypadá na první pohled téměř stejně jako poslední generace Surface Pro 4, změny jsou především uvnitř.

Pátá generace tabletu Surface je dle očekávání nejvýkonnějším zařízením řady vůbec. Uvnitř nalezneme procesory Intel Kaby Lake (Intel Core i7), základní varianta se bude muset spokojit s procesorem Intel Core m3. K dispozici bude i varianta s procesorem Intel Core i5. Verze se budou lišit také RAM. Zatímco základní model se musí spokojit se 4 GB RAM, vrcholná verze za více než 2 600 dolarů (přes 77 tisíc korun včetně daní) nabídne čtyřnásobnou porci operační paměti. Microsoft při své prezentaci zmínil, že výkon nového Surfacu Pro bude 2,5násobně vyšší než u dva roky staré generace Surface Pro 3. Surface Pro bude možné pořídit v následujících kombinacích: Intel Core m3-7Y30 s HD Graphics 615, Intel Core i5-7300U s HD Graphics 620 a konečně Core i7-7660U s Iris Plus Graphics 640.

Microsoft Surface Pro

Verze osazené procesorem Intel Core m3 a Intel Core i5 přinesou pasivní chlazení, oproti variantě s Intel Core i7 tedy budou chybět výdechy ventilátorů. Značného vylepšení se dočkala výdrž. Oproti původní generaci se zdvojnásobí – konkrétně by měl nový Surface Pro vydržet až 13,5 hodiny bez nabíječky. Dorazí přitom s předinstalovaným systémem Windows 10 Pro a později bude k dispozici i varianta s Windows 10 S.

I když to tak na první pohled nevypadá, nový Surface zhubl, je tenčí a také menší. Microsoft zapracoval na výklopném stojánku, který se stará o pohodlné nastavení sklonu zařízení. Lze jej nově vyklopit až do úhlu 165°. Variabilnější sklon umožní také snadnější ovládání inteligentním přepínačem Surface Dial, se kterým jsme se setkali už u profesionálního nástroje Surface Studio a který nový Surface Pro rovněž podporuje. K původní generaci tabletu Surface Pro 4 přispěchá podpora Surface Dial s nadcházející softwarovou aktualizací, což lze jednoznačně pochválit. Na těle zařízení si pak lze všimnout USB-A (USB 3.0), Mini DisplayPortu, 3,5mm jacku a napájecího konektoru Surface Connect. USB-C na těle chybí.

Ve své původní podobě zůstal zachovaný také 12,3palcový displej s rozlišením 2 736 × 1 824 pixelů (267 PPI, poměr stran 3:2), který je možné ovládat i pomocí Surface Pen, jež rozpozná 4 096 úrovně přítlaků. Pero rozpozná i sklon přítlaku, stane se tedy přímou konkurencí pro Apple Pencil. Pero lze přichytit i z boku tabletu pomocí magnetů. Fotoaparáty zůstaly zachovány – primární nabídne 8Mpx rozlišení, webkamera (přední fotoaparát) pak disponuje 5 Mpx.

Surface Pen

Microsoft slibuje, že později v tomto roce dorazí i varianty se slotem na SIM kartu, díky nimž bude možné využít i LTE. Jako doplňkové příslušenství bude možné pořídit kryt s klávesnicí, který se nápadně podobá té ze zařízení Surface Laptop, s nímž jsme se seznámili nedávno. I tato klávesnice bude mít velice nízký zdvih a speciální tkaninu, kterou je potažená.

Prodej odstartuje 15. června a Surface Pro bude dostupný na 26 trzích, nejblíže nám bude Německo či Rakousko. Surface Pro by však měl být ke koupi i globálně, podrobnosti o dostupnosti v České republice pro vás aktuálně zjišťujeme. Základní varianta vyjde na 799 dolarů, tedy 23 tisíc korun s DPH. Klávesnice bude stát více než 3,5 tisíce korun (základní varianta) a Surface Pen vyjde asi na 1,5 až 2 tisíce včetně DPH.

Technické parametry Microsoft Surface Pro (2017) Intel Core i7/16GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce292,1 × 201,4 × 8,5 mm, 786 g, konstrukce: ?, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,3" (2 736 × 1 824 px)
Fotoaparát8 Mpx, , video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetIntel Core i7,
PaměťRAM: 16 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2017, 77 000 Kč

Zdroje: microsoft.com

Diskuze ke článku
petr
nejsem robot sem dabel
fajkl
Tady tyhlety notebooky, které se dají připojit k tabletu i bez tabletu a s displejem nebo jenom klávesnicí jsou podle mně hodně nanic. Seriozní práce se na tom dělat nemůže, protože to musíte opírat anebo se dotýkat dyspleje. Navíc kdo by chtěl používat tužku, když si tím ten displej může poškrábat nebo popsat. Lepší je používat normální notebook s myší a klávesnicí a fleškou na internet než se tady patlat po displeji, který se ještě navíc může poškrábat.
Jiří
Výrobci se předhání, co do takovéhoto zařízení nacpou a jakou tomu dají vysokou cenovku, ale nikdo nemyslí na podobná zařízení v lowendové výbavě. Vytvoření podobného zařízení s horší výbavou a nasazení cenovky do 10 tisíc by, pro ty co hodně cestují a hodil by se jim tablet s klávesnicí, bylo rozhodně zajímavou volbou.
Rob
No dát dneska za něco takovýho víc jak 10 litrů jsou zbytečně vyhozený prachy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze