Nový Asus Transformer Pad Infinity: Tegra 4 a super-jemný displej

18

Asus se na letošním Computexu činí a kromě nových notebooků představil i celou řadu tabletů. Pořádný boost zažívá také známá řada Transformer, kterou Asus inovoval. Zatímco název zůstává stejný, výbava je v mnoha ohledech lepší. Zaujme extra jemný displej, ultimátní 4K výstup skrze HDMI nebo čipset nVidia Tegra 4.

Asus svou již legendární řadou Transformer v podstatě založil specifickou řadu tabletů s přídavnou klávesnicí, přičemž konstrukce se ostatním výrobcům natolik zalíbila, že ji používají i ostatní a dokonce se stala referenčním designem pro konvertibilní a hybridní zařízení s Windows 8. Není tak divu, že svému povedenému dítěti věnuje Asus náležitou pozornost a přichystal na veletrhu Computex na Tchajwanu pro svou řadu Transformer výrazné omlazení.

Osvědčený název maskuje Tegru 4

Asus se překvapivě rozhodl zachovat název loňského modelu, který byl představen už před více než rokem, ale stále je jedním z nejlepších tabletů s Androidem vůbec. Příliš se nezměnil ani design, ostatně nač měnit něco, co se líbí. A tak zde máme opět krásné kovové tělo se „Zen“ kruhy a plastovou záslepkou v horní části kvůli příjmu bezdrátových sítí a GPS. Díl s klávesnicí se rovněž velmi podobá na ten současný a rozdíly odhalíme možná až později, až nám například novinka dorazí do redakce. Rozměry jsou oproti předchůdci velmi podobné, tablet je o malý kousek tlustší a o 14 gramů těžší. Hmotnost se tedy zastavila na 600 gramech.

TIP: přečtěte si recenzi Asusu Transformer Pad Infinity

Podstatnou změnou prošly ale specifikace. Tablet je více HD, má více GHZ a je o poznání výkonnější. Tablet pohání zbrusu nový čipset nVidia Tegra 4 (předchůdce běží na nVidia Tegra 3), jehož procesor s taktem 1,9 GHz stále disponuje čtyřmi jádry + jedním úsporným jádrem, které kvůli co největšímu ušetření energie běží v případech, kdy není potřeba vysokého výkonu. Procesor je konkrétně postaven na moderní architektuře Cortex-A15 a vyráběn 28nm výrobním procesem. Podle laboratorních testů by měl být procesor schopen až 2,5× vyššího výkonu než ten v Tegře 3. Zvýšila se také kapacita paměti RAM, a to dvojnásobně na 2 GB.

Je libo Ultra HD rozlišení?

Nárůst výkonu by tedy měl být znatelný a Asus toho dokonale využil. Zaprvé se zlepšilo rozlišení displeje, který má na 10,1 palcích nyní stejné rozlišení, jako například Google Nexus 10, tedy 2560 x 1600 bodů. To dává výslednou jemnost velmi pěkných 299 ppi, což je více, než například Apple iPad 4. Asus se chlubí širokými pozorovacími úhly a dle tiskové zprávy bude možno pozorovat IPS displej s nezkreslenými barvami až z úhlu 178 stupňů. Velkým lákadlem nového tabletu je skutečně ultimátní možnost video výstupu v rozlišení 4K skrze HDMI konektor. Pokud tedy doma máte televizi schopnou zobrazení tohoto rozlišení, Asus dokáže držet krok.

Z neznámého důvodu se zhoršilo rozlišení zadního fotoaparátu na 5Mpx i předního na 1,2 Mpx. Ale jak víme, rozlišení není hlavní a pokud budou fotoaparáty kvalitní, bez problému to pro tabletové dovádění postačí. Asus ale oznámil, že vylepšil některé prvky dokovací stanice s klávesnicí, ve které je samozřejmě opět baterie pro prodlouženou výdrž. Touchpad má nově podporu multitouch, novinkou je i USB 3.0 a čtečka karet podporuje rovněž formát SDXC. Zamrzí ale, že zřejmě znovu není přítomno NFC.

Na novinku si pár měsíců počkáme

Trochu nemilou novinou je, že Transformer Pad Infinity má pouze 32GB vnitřní paměť bez možnosti rozšíření, pokud tedy nepočítáme slot na SD karty v klávesnici. Doufejme ale, že se dočkáme představení i 64GB nebo větší varianty. Baterie nového Transformeru by měla zůstat stejná a poskytnou 8 hodin nepřetržité práce v případě tabletu a 16 hodin v případě připojené dokovací klávesnice.

Asus Transformer Pad Infinity by se měl začít prodávat předběžně v září 2013, přičemž cenovka by se měla pohybovat na úrovni zhruba 10 tisíc Kč (s DPH) za samotný tablet a 12 tisíc Kč za set tabletu s klávesnicí. To je o dost nižší cena, než za jakou se nyní prodává současný model. Je otázkou, zda to značí změnu prodejní strategie nebo se dočkáme ještě jednoho lépe vybaveného modelu s větší pamětí, lepšími fotoaparáty a dalšími vylepšeními.

TIP: přečtěte si recenzi Asusu Transformer Pad Infinity

Poznámka: jakmile Asus zveřejní další podrobnější údaje, tabulku s technickými údaji aktualizujeme a doplníme

Technické parametry ASUS Transformer Pad Infinity 2013

Kompletní specifikace
Konstrukce263 × 180,8 × 8,9 mm, 600 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 4, CPU: 4×1,9 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor6 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ3 2013, 10 000 Kč
Diskuze ke článku
Tony
Za tu cenu mi to prijde naprosto bezkonkurencni, jedinou chybou je nedostatek pameti :-(
petr
Co pamatuji, tak pred asusem pouzival "zen" kruhy i creative u svych mp3 prehravacu. Kazdopadne hracka je to krasna, jen jsem zvedavy, jak to ultimatni 4k rozliseni, bude v realu opravdu zvladat.
Kozaa
Já si myslim, že rozlišení nebude problém. Výkonu má tento tablet na rozdávání a takové rozlišení už některé tablety delší dobu mají. Jinak já stejně asi půjdu do řešení Note III. Je to telefon i malej tablet obojí dohromady. Pro mě ideální. Donedávna jsem měl kombinaci SIII a Asus Prime a tablet šel z domu. Na vše jsem měl stejně tendenci vytahovat mobil (net, hry, filmy, komunikace atd...) tablet jsem bral jako přítěž. Pořád jsem ho sebou tahal a přitom mi na to stačil telefon. Tak to aspon cítím já. Proč to dvojit, když to jde mít vše v jednom.
Refael
Doufám, že Asus naučí své tablety konečně nejen Wi-Fi, ale i 3G a LTE.
Jinak souhlasím s názorem, že například majitelé Note I, II či Optimusů G Pro nemusejí mít navíc tablet.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze