Nový Apple iMac: revoluce, nebo evoluce?

7

Apple iMac, stolní počítač typu all-in-one od světoznámého výrobce se dočkal nového modelu. Přináší toho opravdu mnoho, od velmi dobrého displeje až po nejmodernější hardware, ale jedná se o revoluci nebo spíš evoluci? Toť otázka, displej je rozhodně revoluční, ale co to ostatní, co dělá počítač počítačem?

Nová verze Apple iMac přináší mnoho novinek, tou nejzajímavější bude rozhodně displej s rozlišením 5 210 × 2 880 pixelů na úhlopříčce 27 palců, což je opravdu hodně, jedná se o velmi vysokých 15 miliónů pixelů, takže strádat rozhodně nebudete. Rozlišení je dokonce vyšší než je u nynějších notebooků s 4K displeji, ty disponují pouze 3 840 × 2 160 pixely. Displej je vyroben technologií Oxide TFT, díky které je ušetřeno až 30 % energie spotřebované podsvícením (oproti předchozí generaci).

Oficiální fotografie

Další možnosti umožňuje i speciální čip, který se stará o řízení chodu displeje, včetně nového podsvícení. Nový iMac je taktéž tenčí než předchůdce, má na krajích pouhých 5 mm. A nyní k tomu, co se nachází uvnitř iMacu. Samozřejmě se jedná o procesory Intel Core i5 a i7 na frekvenci 3,5 GHz, respektive 4 GHz a procesoru asistuje grafická karta AMD Radeon R9 M290X, případně M295X. Operační paměť má v základu kapacitu 8 GB, ale budou dostupné varianty i s 16 a 32 GB. Jako úložiště poslouží SSHD o kapacitě 1 TB. Ceny začínají na astronomických 69 990 Kč s DPH za nejlevnější model, což je opravdu hodně a může za to především displej s vysokým rozlišením. Objednávat můžete již nyní.

Co si myslíte vy, je nový iMac revoluční nebo evoluční? My se přikláníme spíše k evoluci, jelikož hardware není o moc jiný než v případě předchůdce, ale to je spíš problém AMD a Intelu, jelikož čipy mají už poměrně dost vysoký výkon a není moc co vylepšovat, alespoň u procesorů, u grafických karet je stále co zlepšovat.

Zdroje: store.apple.com, neowin.net

Diskuze ke článku
Pavel
Člověk aby se bál na displej jen podívat, jelikož pak mu budou všechny připadat hrubé :D Ale škoda té ceny díky přepočtu z eur.
tomas
Supr. Ta technologia zobrazovania co setri energiu cim skor nech je na mabiloch ;-)
eva
Poraďte mi prosím, chtěla bych si v blízké době koupit macbook air a nevím, jestli se vyplatí koupit si ho teď (2014 verzi) nebo si počkat do příštího roku na nový. Četla jsem , že to bude poměrně velký převrat v designu. Chtěla bych, aby mi pár let vydržel a nebyl v designu zastaralý (doslechla jsem seo dotykové obrazovce). Zároveň se mi ale tento design líbí a především mi vyhovuje velikost obrazovky, která by měla být u nového macbooku jen 12 palců. Děkuju za rady :)
Xwert Is
Xwert Is
Škoda že si na tom 5K iMacu človek nepozrie video natočené svojím iPhnom keďže iPhone nepodporuje 4K video a FullHD čo podporuje bude na 5K rozlíšení strašne kockaté toto kus nedomysleli si myslím....
A počul som že aj na Macbooku s retina displejom má problém pri aplikáciách resp programoch ktoré nie sú prispôsobené na retina displej vraj to je strašne kockaté a špatné.... neviem to na isto len mi to bolo takto vysvetlené

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze