Nový Android 4.1 Jelly Bean představen: shrnutí novinek

19

Neuběhl ani rok od doby, kdy jsme si představovali zbrusu nový Android 4.0 Ice Cream Sadnwich, navíc tuto verzi ještě ani nemá mnoho telefonů. Přesto se dnes představila mírně vylepšená verze 4.1 s přídomkem Jelly Bean, která přináší vylepšení informační lišty, nové vyhledávání nebo službu Google Now.

O Android Jelly Bean se spekuluje v podstatě od představení verze Ice Cream Sandwich. Tehdy však spekulace hovořily o tom, že Jelly Bean bude zcela nový Android 5.0. Nyní již víme, že je vše úplně jinak. Android Jelly Bean, což mimochodem v překladu znamená želé bonbon, představuje verzi 4.1. Už samotné číselné označení, posazené velmi blízko k předchozí verzi, dává tušit, že na programu dne budou jen menší vylepšení. Přesto jde o poměrně zajímavé věci. Pojďme si je tedy představit.

Project Butter – plynulejší chod

Na adresu Androidu je často a pravidelně snášena kritika za zasekaný chod. Nutno říci, že mnohdy zcela oprávněně. Této vizitky by se Google moc rád zbavil. První významný krok učinil právě v Androidu 4.1, kde zvýšil snímkovací frekvenci a odezvy animací. Výsledkem bude plynulejší chod veškerých akcí. V případě, že se obrazovky dotýkáte, zvýší se takt nebo výkon, aby byl uživatelský zážitek a odezva co možná nejlepší. Na samotné prezentaci byl rozdíl mezi plynulostí u Ice Cream Sandwiche a Jelly Bean opravdu výrazný. Otázkou však zůstává, zda toho patřičně využijí i výrobci, kteří na Android lepí své nadstavby.

Project Butter - stane se Android opravdu plynulým?

Pohotovostní obrazovka

V této oblasti nic revolučního neočekávejte, respektive se vše nové týká widgetů. Pokud budete v Androidu 4.1 přesouvat widget a na obrazovce již nebude místo, ostatní widgety a ikonky se „uklidí jinam“ a uvolní místo pro nový widget. Zapomenuty tudíž budou situace, kdy s widgetem na prstě hledáte volné místo. Další inovace se týká intuitivnější změny velikosti widgetu. Ta však byla poměrně šikovně zpracována již v současné verzi 4.0.

Práce s widgety bude pohodlnější

Rozpoznávání hlasu

Android už nějakou dobu dokáže rozpoznávat váš hlas a přepisovat vaše mluvené slovo. Nově to ale vše zvládne i bez připojení k internetu. Užitečné. Prozatím si Android 4.1 poradí jen s angličtinou. V plánu je však přidání dalších 18 jazyků.

K rozpoznání hlasu již netřeba internetu

Fotoaparát

Opět jen drobná změna, navíc nic, co bychom ještě nikdy neviděli. Současný Android Ice Cream Sadnwich přinesl rychlejší pořízení snímků. Jelly Bean si zakládá na rychlém sdílení a případném rychlém smazání pro případ, že by se snad snímek nepovedl, to vše za pomocí gest.

NFC a Bluetooth

Nově si budete moci posílat fotky vysokou rychlostí prostřednictvím funkce Android Beam přes NFC mezi dvěma telefony. To už však známe z dřívějška. Svižnější bude rovněž párování zařízení Bluetooth díky NFC a Android Beamu..

Informační lišta

S ohledem na všechny novinky jsou inovace v rámci informační lišty poměrně velké a užitečné. V podstatě všechny položky, které se v této liště mohou nyní ukazovat, prošly vylepšením. Například signalizace zmeškaného hovoru. Pro zpětné zavolání už nebudete muset vstupovat do aplikace telefon, ale postačí kliknout na ikonku telefonu přímo v informační liště. Dále se v informační liště zobrazují události z kalendáře. U nich bude nově možnost poslat e-mail spoluúčastníkům události, že například nestíháte a podobně.

Příjemných změn doznala informační lišta

Pokud se do lišty dostane událost z Google +, Foursquare a dalších služeb, zobrazí se u ní i obrázek pro větší přehlednost. V notifikační liště se nově mohou zobrazovat například i nově nahrané obrázky na sociální sítě a podobně. Samozřejmě zůstává jednoduché umazávání.

Hlasové hledání

Google do nového Androidu přidal inovované hlasové vyhledávání, které obsahuje grafické informační odpovědi na vaše otázky. Jde o nového asistenta, který vám jednoduše odpoví, jako například Siri od Applu. Asistent od Googlu se však zatím omezuje jen na vyhledávání a na pozdrav vám neodpoví.

Pokročilé hlasové vyhledávání

Google Now

Google se nově naučí vědět, kde se nacházíte a co byste tak mohli potřebovat. Jinými slovy se pokusí být tak trochu o krok před vámi. Představte si, že stojíte na zastávce a Google vám zobrazí spoje, které přijedou mezi prvními. Samozřejmě dodá, kam linky míří. Nacházíte se v blízkosti nějaké restaurace? Budou vám nabídnuty recenze a doporučení od uživatelů, kteří na daném místě byli před vámi. Prakticky se jeví rovněž informování ohledně vašeho letu. Za jak dlouho letí, jak se nejrychleji dostanete na letiště a co do odletu ještě můžete stihnout. Dočkáte se také sportovních informací o vašem oblíbeném sportovním týmu. Vstup do Google Now obstará vyhledávací tlačítko nebo Swipe gesto na pohotovostní obrazovce. V aplikaci Google Now se tak zobrazují karty s informacemi, které byste mohli potřebovat. Funkce se postupně učí a výsledky budou čím dál tím více relevantní přímo pro vás.

Google bude o krok před vámi

Aktualizace již za měsíc

Novinkou v podobě zajímavé funkce Google Now jsme se dostali na konec výčtu novinek. Ano, není jich nijak moc, ale přesto by mohly zásadně zpříjemnit používání telefonu s Androidem. Vhod jistě přijde navýšení plynulosti a možná se Android konečně zbaví vizitky zasekaného systému. Šikovné je i vylepšené vyhledávání a velký potenciál má zmíněná funkce Google Now.

Samsung Galaxy Nexus dostane nový Android 4.1 za měsíc

Kdy bude update?

Na samotný závěr zřejmě informace, na kterou většina z vás čeká. Kdy se Android 4.1 Jelly Bean dostane na telefony? Jako první se ho samozřejmě dočká Samsung Galaxy Nexus a také Google Nexus S, a to už v průběhu července. Hned po nich bude následovat tablet Motorola Xoom. Zde je patrné, jaké výhody získají telefony a tablety Motorola, když jsou pod Googlem. Již nyní ale bude dostupné SDK pro všechny vývojáře. O dostupnosti Android 4.1 pro další telefony vás budeme informovat, jakmile to bude možné, očekávat ji lze ale v průběhu podzimu.

Diskuze ke článku
Thomas
mirec
Mohli by ste pridat ze update dostane aj nexus s uz sa tesim :D
Marek
Jinak Jelly Bean neznamena želé bonbon ale želé fazole
Refael
Dobre rano vsem,

jsem zvedav,zda-li se JB nekdy dostane oficialne i na lonske TOP-modely typu SGS II aj..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze