Novinky u ČTÚ: oddálení aukce a možné jméno nového předsedy

4

Český telekomunikační úřad se v posledních týdnech zmítá v přívalu změn. Po vyhlášení nové aukce kmitočtů odcházejícím ředitelem Pavlem Dvořákem se její výsledek oddaluje díky prodloužení termínu veřejné konzultace. Na MPO se již navíc poohlížejí po novém řediteli.

V pátek se na webu ČTÚ objevila krátká zpráva. Jejím obsahem bylo to, že se rada ČTÚ ve středu 24. dubna dohodla na tom, že prodlouží termín pro uplatnění připomínek ve veřejné konzultaci, k návrhu podoby podmínek blížící se aukce volných frekvenčních pásem. Původně byl stanoven termín ukončení konzultace na 8. května. Prodloužení naštěstí není nijak drastické – své připomínky může kdokoliv (odsud přídavné jméno „veřejná“) posílat až do 22. května.

TIP! ČTÚ vyhlašuje novou aukci kmitočtů: dražit se začne od června

Důvodem prodloužení termínu připomínkového řízení je prý to, aby byl zajištěn dostatečný prostor všem potencionálním účastníkům aukce pro jejich připomínky. Otázkou je, zda v tak klíčové akci, jako je dražba kmitočtů za miliardy korun, budou hrát dva týdny z pohledu účastníků nějakou roli, a jestli by spíše ČTÚ raději neměl neustále zdržovat už tak hodně posunutý termín aukce.

Novým předsedou možná bude právník

K zítřejšímu dni skončí v čele tuzemského telekomunikačního regulátora dlouhodobě kritizovaný ředitel Pavel Dvořák. O jménu jeho nástupce není zatím ještě jasno. Velkou naději ale podle všeho na obsazení tohoto postu má Jaromír Novák, dosavadní člen rady ČTÚ. Nováka, který vystudoval práva a informační management chce podle svého vyjádření v rozhovoru pro Hospodářské noviny navrhnout ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS.

Z dosavadního radního možná již brzy bude předseda s daleko širšími pravömocemi i odpovědností

„Považuji pana Nováka za nejlepšího z možných kandidátů. Důležité je, že je apolitický a je již členem Rady, takže lépe zvládne i nejdůležitější úkol, kterým je nová aukce frekvencí,“ řekl Kuba Hospodářským Novinám. Jaromír Novák se zdá být vhodným kandidátem také pro jednu z nejvlivnějších a nejdůležitějších postav současné vlády, ministra financí Miroslava Kalouska za TOP 09.

Čtěte také - PPF si v nové aukci klade podmínky: ČTÚ bude pod tlakem

O novém předsedovi ČTÚ by mělo být rozhodnuto na jednání vlády začátkem května.

Jaromír Novák dlouhodobě působí ve státní sféře. Pracoval jako úředník na Ministerstvu informatiky a na MPO působil v důležitých vedoucích funkcích. V říjnu 2012 byl vládou jmenován do funkce člena Rady ČTÚ do roku 2017. My jen doufáme, že se mu v případě zvolení do funkce předsedy ČTÚ povede lépe, než jeho končícímu předchůdci.

Zdroje: byznys.ihned.cz, ctu.cz

Diskuze ke článku
René
To je komedie,by mě zajímalo jak tohle dopadne.Evidentně někdo nechce aby se 4. operátor dostal na český trh.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze