Novinky od Huawei živě: Vision, MediaPad a Boulder (video)

Včera v dopoledních hodinách se v Praze konala vůbec první česká tisková konference společnosti Huawei. K vidění byly všechny modely aktuálního portfolia, včetně tří nejnovějších kousků - stylového modelu Vision, malého tabletu MediaPad a modelu Boulder, který přináší QWERTY klávesnici. Přinášíme vám první dojmy, fotografie a samozřejmě video.

Všechny prezentované novinky již byly celosvětově představeny dříve. Česká republika však bude patřit mezi jednu z prvních evropských zemí, kde se modelu Vision nebo tabletu MediaPad zákazníci dočkají. A to ještě letos. Pojďme si proto novinky v krátkosti představit.

Prezentované modely patřily do předprodejní série. Případné chyby proto mohou být ve finální verzi odstraněny.

Huawei Vision: uhlazený elegán

Nemohu začít jinou novinkou, než právě modelem Vision, na který výrobce klade největší důraz. Ještě aby ne. Půjde totiž o velmi dobře vybavený stroj, který navíc láká na stylový design. Klíčové je tzv. unibody tělo z jednoho kusu hliníku. To by mělo zajistit pevnou konstrukci. Víceméně tomu tak i je. Malé části na zadní straně však musejí být plastové kvůli průchodu signálu. A právě spodní plastová část se vysouvá a odkryje přístup k SIM kartě a paměťové kartě. K baterii se uživatel běžným způsobem nedostane. Na prezentovaném vzorku ovšem odnímatelná část krytu na svém místě moc nedržela. Naštěstí šlo o předprodejní kousek a doufejme, že ve finále bude vše zpracováno lépe. Odejmutím této části totiž automaticky dojde k vypnutí telefonu.

Huawei Vision - oficiální fotografie

U designu ještě nějakou chvíli zůstanu. Celé tělo je totiž zakulacené. Ostré přechody byste na telefonu nenašli. Na jednu stranu telefon opravdu krásně padne do dlaně. Na straně druhé se ale nabízí otázka, zda už kulatosti nebylo dost. Poslední měsíce totiž svědčí o tom, že se většímu zájmu opět těší více hranaté telefony. Uvidíme, jak Huawei vyjde tah s oblým modelem. V každém případě mohu pochválit tloušťku, která se dostala pod jeden centimetr. O něco vyšší je hmotnost. 135 gramů opravdu není málo, ale vzhledem ke kovovému tělu to lze odpustit.

Huawei Vision sází na oblé hrany

Přední strana je celá černá a lesklá. Asi už tušíte, jak velký magnet pro otisky prstů představuje. Během chvilky jsme Vision dokonale upatlali. Efektně působí lehce zkosené hrany, které tak opět volně navazují na oblé boky. Většinu přední plochy zabírá 3,7 palcový TFT displej s jemným rozlišením 800 x 480 pixelů. Ten bohužel zřejmě nebude chráněn odolným sklíčkem. Na prezentovaném kusu se již totiž nacházel nepěkný a poměrně hluboký vryp. Pod displejem se pak nachází klasické čtveřice senzorových kláves. Nad displejem nezbytná čidla a užitečná kamerka pro videohovory.

Do ruky padne pohodlně

Příjemným překvapením byla verze operačního systému Android. Vision se pyšní verzí 2.3.5. Huawei se velmi chlubí 3D nadstavbou. Ta vypadá opravdu velmi pěkně a je podobná, jako u modelu Huawei Sonic, který máme právě v redakci. Jedním dotykem se vaše pohotovostní obrazovky zobrazí na fiktivním válci a tahem prstu si vše upravíte dle svých představ. Doprovázet vás budou efektní animace a vše je pěkně plynulé. Je to sice moc hezké, ale jen do chvíle, než zjistíte, že stejnou nadstavbu můžete mít na jakémkoli telefonu s Androidem. Jde totiž o známý SPB Shell 3D, který lze za necelé tři sto koruny stáhnout z Marketu. Jinak je ale celé prostředí skvěle plynulé. Zásluhu na tom jistě má jednojádrový procesor taktovaný na 1 GHz a 512 MB paměti RAM. Výkon jsme rychle prověřili benchmarkem Quadrant (spuštěn ihned po zapnutí telefonu).

Becnhmark - Quadrant

Ve výbavě žádné překvapení neočekávejte, jde o klasický dobře vybavený Android. Samozřejmostí jsou rychlá data, Wi-Fi nebo GPS. V základu budou připraveny rovněž kancelářské a sociální aplikace. Pro podrobnější informace nahlédněte do tabulky pod tímto odstavcem. Závěrem dodám, že Huawei Vision se začne prodávat v polovině prosince za doporučenou cenu 8399 Kč. Nejde ani o vysokou, ale ani o nízkou částku. Podobně vybavené modely seženete i o dva tisíce korun levněji. Vision bude muset sázet především na svůj design a nebo zlevnit.

Huawei Vision – první pohled

Technické parametry Huawei Vision

Kompletní specifikace
Konstrukce118 × 59,9 × 9,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2,05 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2011, 8 399 Kč

Huawei MediPad: prcek s novým Androidem

Ještě letos se dočkáme vůbec prvního tabletu od Huawei. Půjde o model MediaPad a zařadí se po bok sedmi palcových tabletů s rozlišením 1280 x 800 pixelů. Patří tedy mezi ty menší tablety. Nijak se však na výbavě nešetřilo. O rychlost se stará dvoujádrový procesor s taktem 1,2 GHz. Při startu prodeje bude v tabletu běžet Android ve verzi 3.2, který navíc nebude nijak upraven. Dost možná bude MediaPad vůbec prvním malým tabletem s touto verzí na našem trhu. V každém případě je práce s tabletem pohodlná, nic se rozhodně neseká nebo netrhá.

Huawei MediaPad - oficiální fotografie

Huawei si opět hodně zakládá na designu. Celý tablet je vyroben z jednoho kusu hliníku, což se pozitivně podepsalo na jeho bytelnosti. Na druhé straně je ale hmotnost 390 gramů, což u takto malého tabletu není zrovna málo a v ruce to pocítíte. Naopak pochválit musím tloušťku 10,5 milimetrů. Není to sice nejméně, jenže MediPad nabídne klasický microUSB konektor nebo i microHDMI konektor.

První 7 palcový tablet od Huawei

Ve výbavě nechybí dvojice fotoaparátů. Přední s jedním megapixelem, zadní s 5 megapixely, automatickým ostřením či možností záznamu FullHD videí. Postrádat nebudete Wi-Fi, GPS a chybět nebudou ani rychlá data v mobilní síti. Do České republiky se totiž přednostně dostane 8 GB varianta s GSM/3G modulem. V základní softwarové výbavě také najdete kancelářský balík Documents To Go nebo zábavnou hru Let´s Golf.

MediaPad nabídne celohliníkové unibody tělo

Prvního tabletu od Huawei se dočkáme v polovině prosinci za velmi příjemnou cenu 9999 Kč. Pokud by vám přeci jen 7 palcový displej přišel příliš malý, máme pro vás dobrou zprávu. Na příští rok chystá Huawei i model s větší úhlopříčkou.

Huawei MediaPad – první pohled

Technické parametry Huawei MediaPad

Kompletní specifikace
Konstrukce190 × 124 × 10,5 mm, 390 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8260, CPU: 2×1,2 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 5,8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 3.2
Akumulátor4 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2011, 9 999 Kč

Huawei Boulder: levný pracant

Trochu stranou zájmu zůstal pracovní model Boulder. Jeho hlavním trumfem je QWERTY klávesnice umístěná pod horizontálně orientovaným displejem. Ten nabídne úhlopříčku 2,6 palce a dostatečné rozlišení 320 x 240 pixelů. Z fotografií si můžete povšimnout, že se nad klávesnicí nachází nezvykle mnoho dalších tlačítek. Huawei totiž přidalo tlačítka se sluchátky i čtyřsměrnou klávesu s potvrzovacím středem. Telefon tak bude možné ovládat i bez dotyku displeje.

Huawei Boulder zastoupí nižší třídu pracovních telefonů

Menším zklamáním je použití staršího Androidu 2.2 a také procesoru s frekvencí pouhých 525 MHz. Opět ovšem šlo o předprodejní kus a vzhledem k tomu, že se Boulder dostane na trh až příští rok, může se ledacos vylepšit. Již nyní ovšem víme, že se pohodlně drží v ruce a samotná klávesnice se taktéž povedla.

Klávesnice na modelu Boulder si nás získala

Technické parametry Huawei Boulder

Kompletní specifikace
Konstrukce115 × 63 × 10 mm, 122 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,6" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536),
ChipsetQualcomm MSM7225, CPU: 1×528 MHz
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: ?, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.2
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2011, ?
Diskuze ke článku
pudl
Konstatuji, že Vision i MediaPad skvělé, ještě ta cena by se mohla pohybovat rozuměji, aby konkurence musela skutečně zlevnit. Jinak u Vision snad, co asi chybí - měli dát už 8MPX foťák a možná už i dvoujádro a taktéž lepší display.
David B.
Skvělý článek jen u 3. části pod obrázkem je HTC Boulder... bavíme se furt o Huawei?
Michal
No, já bych k MediaPadu tak přívětivý nebyl. Jistě, výbava je vcelku pěkná, avšak designově je to do očí bijící kopie HTC Flyer. Navíc na našem trhu už jsou dva sedmipalcové tablety s Tegrou2 a HoneyCombem, konkrétně Dell Streak 7 a hlavně Acer IconiaTab A100 s cenovkou mezi 7-8 tisíci korunami. Brzy by pak měla dorazit i sedmipalcová verze Toshiby Thrive! Určitě by pak cenové hladině sedmipalcových tabletů prospěl i příchod tabletů Kindle Fire, Nook Color, nebo Lenovo A1.
Pepa
Disajn novinek si mi fakt líbí, je zde ale vidět veliká inspirace HTC... Hlavně ta unibody konstrukce-tam je to hodně vidět. v tomhle je SE opravdu originál a je to dobře. Cena by měla být taky níže. Protože podobnou výbavu má třeba Neo a cena je pod 7000Kc... Tak to by měli ještě promyslet...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze