Huawei MediaPad: malý, ale šikovný tablet v redakci

33

Již několik dní pro vás v redakci testujeme dalšího zástupce 7 palcových tabletů. Tentokrát se jedná o MediaPad od Huawei. Přestože jde o u nás stále spíše méně známou značku, u tabletů se rovnou snaží dobýt mety nejvyšší. MediaPad totiž vyniká kvalitním zpracováním, výbornou výbavou a příznivou cenou.

Huawei MediaPad – oficiální fotografie

Čínský výrobce Huawei se do České republiky oficiálně dostal až v minulém roce, i když předtím zde dlouho působil zejména skrze operátory. Masivní kampaň i záplava levných telefonů s Androidem mu však i během krátké době zajistily popularitu. Nyní zkouší své štěstí na poli tabletů a začíná pěkně od podlahy. Jinými slovy tabletem s úhlopříčkou displeje 7 palců. Pouští se tak do vod, kde prozatím s poklidem kraluje Samsung, HTC či BlackBerry.

MediaPad vás překvapí už v prvním momentě. Tak nějak očekáváte, že bude malý, ale na druhou stranu zůstáváte chladnými a víte, že jde o tablet. Jenže malý tablet od Huawei skutečně malý je. Například oproti včera představenému Galaxy Tabu 2 je menší o 3 milimetry. Šířka činí 124 milimetrů a mnohem více vám asi řekne, že MediaPad lze uchopit i do jedné ruky. Není to však nic extra pohodlného a po ulici bych s MediaPadem takto chodit nedoporučoval. V každém případě se MediaPad vejde do kapsy běžných kalhot, byť je částečně omezen pohyb. Hmotnost se zastavila na 390 gramech, což je o něco více, než například u Galaxy Tabu 2, nicméně musím zmínit, že MediaPad je z velké části kovový. Materiál nevídaný ani u dražších tabletů. Díky němu se MediaPad chlubí pevností i stylovým vzhledem.

Než se podíváme na samotný systém, zmíním, že kromě nabíjecího konektoru máte k dispozici též microUSB a microHDMI konektor. S patřičnou redukcí si k tabletu připojíte flashku či klávesnici, anebo jej propojíte s televizí. Stinnou stránkou věci je fakt, že nabíjení je možné jen přes speciální konektor. Displej je, jak jsme si již několikrát řekli, 7 palcový. Krásné je rozlišení 1280 x 800 pixelů i podání barev. Huawei použilo technologii IPS LCD a vystačit si budete muset s paletou 262 144 barev.

Huawei MediaPad – videopohled

Prostředí zajišťuje čistý Android 3.2 Honeycomb. Již brzy ale bude k dispozici aktualizace na verzi 4.0 Ice Cream Sandwich. Již nyní ale je vše velmi plynulé a se zpomalením se setkáte výjimečně. Na druhou stranu se nám během prvních několika dní systém jednou sám restartoval. Za plynulostí stojí výkonný hardware, v jehož čele stojí dvoujádrový procesor s taktem 1,2 GHz a také operační paměť RAM o velikosti 1 GB. Příkladná je také optimalizace, kterou mohou levnému Huawei závidět i mnohem dražší tablety Samsungu. Poměrně chudě působí základní softwarová výbava. Ačkoli na krabici najdete logo herního výrobce Gameloft, v tabletu nenajdete ani jednu hru. Stejná situace panuje i kolem doplňkových aplikací. Vše lze ale v mžiku napravit stažením aplikací z Marketu.

Prostředí Androidu 3.2 Honeycomb

Pokud vás potěšila přítomnost microHDMI konektoru a už plánujete, že si z MediaPadu vytvoříte jakési multimediální centrum, trochu vás přibrzdím. Interní paměť totiž nabízí velikost 5,8 GB, což na mnoho filmů nevystačí. Naštěstí jsou podporovány paměťové karty microSDHC až do kapacity 32 GB. Spolu se slotem na paměťovou kartu zmíním i slot pro kartu SIM. Na internet se tak můžete připojovat nejen přes bezdrátové Wi-Fi, ale také přes 3G sítě.

Huawei MediaPad právě intenzivně testujeme a stejně jako ostatní současné tablety, i jeho podrobíme naším novým standardizovaným testům výdrže. Napadá-li vás jakýkoliv dotaz či tip, na co bychom během testování neměli zapomenout, neváhejte a napište nám do diskuze pod článkem.

Technické parametry Huawei MediaPad

Kompletní specifikace
Konstrukce190 × 124 × 10,5 mm, 390 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8260, CPU: 2×1,2 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 5,8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 3.2
Akumulátor4 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2011, 9 999 Kč
Diskuze ke článku
Xsarahdi
Mal som ho tyzden a som rad, ze som sa ho zbavil. Vypadky wifi, chrastitko reprak, displej slabota.
Jirka
No nevím, jestli jde o příznivou cenu...atakující skoro 10 tisíc. Jak Huawei vstupoval na náš trh, tak jsem si myslel, že půjde o výrobce, který se bude snažit mít nižší ceny - ale evidentně mu to nějak nejde...
Skeptik
Pokukuju po tabletu a tak by mě např.zajímalo, jak je na tom s podporou aplikací? Resp. co vše z Android Marketu na tomto předraženém číňanovi nerozjedu? Stále mi jako nejlepší volba vychází iPad, protože to nejdůležitější, co má tablet umět (konzumaci obsahu), zvládá nejlépe. Do té doby rád oželím mass storage i konektory. Jistou naději vidím v tabletech s W8, android mě ale zatím nepřesvědčil...
xsarahdi
Mal som asi rok Galaxy Tab 7" P1000 vymenil som ho za tento skvost medzi 7" Tabletmi....

Kúpil som si úplne nový za 160€ a všetky 7" Galaxy Tab sa môžu schovať...kvalita spracovania,displej a konektivita je bezkonkurenčná medzi 7" Tabletmi + bonus telefonovanie a sms v najnovšom firmwari...:-)

Som veľmi milo prekvapený z neho hlavne kvôli cene .... bol som skeptický ale oproti 600eurovému G Tabu je to špička skoro vo všetkom....:-)

Pokiaľ máte nejaké otázky ...sem s nimi :-))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze