Nové Office pro Windows 10 jsou venku: podívejte se, jak vypadají

Kancelářský balík Microsoft Office patří k nejpoužívanějšímu softwaru vůbec, a to nejen na počítačích s Windows. S napětím se proto očekává, jak bude vypadat jeho nová verze. Ty budou ale dvě. Microsoft nyní ukázal tu jednodušší, která bude předinstalovaná zdarma na mobilech i malých tabletech a umožňuje snadné ovládání dotykem.

Nové Office pro Windows 10 budou základním balíčkem předinstalovaným v mobilních telefonech a malých tabletech. Uživatelé dalších přístrojů si je budou moci stáhnout z Windows Store, a to zřejmě zdarma. Aplikace si už nyní mohou v preview verzi otestovat všichni, kteří mají nainstalovány Windows 10 Technical Preview. Stačí navštívit Store Beta ve Windows 10. Jedná se prozatím o zkušební verze, ale jsou dopracovány prakticky k dokonalosti a na chyby jsme v průběhu používání nenarazili. Naopak, vše běží velmi rychle a ovládání je opravdu pohodlné.

Word for Windows 10

K dispozici je Word, Excel, PowerPoint, Outlook a OneNote. Aplikace jsou designovány jako Universal apps a budou běžet shodně na telefonu, malém i velkém tabletu, notebooku i desktopu. Hlavní inovací oproti současnému balíku Office 2013 je pak snadné ovládání pomocí dotyku a pohodlně se v nich obejdete bez klávesnice a myši. Aplikace designově připomínají současné Office 2013 nebo také nové Office pro Android a iOS, se kterými sdílejí i podobné funkce a možnosti.

Office pro Windows 10 – videopohled

Aplikace obsahují základní nejčastěji používané funkce, pro pokročilejší možnosti ale budete muset stále sáhnout po placeném balíku Microsoft Office. Microsoft zároveň oznámil, že pracuje právě i na tomto velkém balíku Office aplikací, který ponese název Office 2016. Dostupné by měly být v druhé polovině roku 2015. Také zde se však vývojáři zaměřují na mnohem snadnější ovládání dotykem, které by ale mělo jít ruku v ruce s plným rozsahem funkcí, jak je známe z Office dnes.

A nyní už k jednotlivým aplikacím pro Windows 10.

Word pro Windows 10

Textový editor umožní spolupráci několika uživatelů na jednom dokumentu v reálném čase. Navíc zde bude integrace Bingu, která umožní využívat online zdroje, jako odkazy na web, nebo obrázky – to vše v čtecím režimu, abyste předkládané informace mohli chápat v tom správném kontextu. K dispozici jsou základní funkce pro úpravu dokumentu, nechybí ale ani revize, možnost přidávat komentáře nebo kontrola pravopisu.

Word pro Windows 10. Velká tlačítka jsou uzpůsobená pro dotykové displeje.

Excel pro Windows 10

U tabulkového procesoru Microsoft slibuje, že předělal ovládání takovým způsobem, že nikomu nebude chybět klávesnice ani myš. A to jak při práci s čísly v tabulkách, tak při vytváření nejrůznějších grafů. Dotykem lze nyní jednoduše přesouvat buňky nebo celé sloupce a celé prostředí je výrazně zjednodušené. I v základní verzi Excelu bude možno využívat základní vzorce a revize.

Excel pro Windows 10.

PowerPoint pro Windows 10

Nástroj pro vytváření prezentací je rovněž velmi podobný Office 2013, jen s menším množstvím funkcí a jednodušším prostředí. Umožňuje snadné vytváření prezentací pomocí dotyku a obsahuje i nástroj, s jehož pomocí můžete zasahovat do jednotlivých obrazovek virtuálním ukazovátkem i během samotné prezentace, abyste publiku ještě více přiblížili, o čem právě mluvíte. Nechybí ani komentáře a poznámky k určitému slidu.

PowerPoint pro Windows 10.

OneNote pro Windows 10

Aplikace pro zaznamenávání nápadů a poznámek klade důraz zejména na online integraci a sdílení mezi uživateli. Její prostředí je opět podobné tomu z Androidu a iOS a změnilo se tak oproti verzi pro Windows 8.1. Oproti předchozí verzi je také k dispozici více funkcí a celkově snadnější ovládání a přehlednější prostředí.

Outlook Mail a Outlook Calendar pro Windows 10

Nástroj pro správu mailové pošty si zakládá zejména na propojení s ostatními částmi kancelářského balíku a také na zbrusu novém ovládání pomocí gest, které učiní práci s emaily tak jednoduchou, jak jen to jde. Tuto aplikaci však zatím v preview verzi Microsoft nenabídl a zatím jsme ji vyzkoušet nemohli.

PowerPoint
PowerPoint pro Windows 10.

Všechny nové aplikace těží z nových funkcí Windows 10 a mažou schizofrenii prostředí z Windows 8.1. Přímo z aplikace tak můžete dokument odeslat e-mailem pomocí integrovaného e-mailového klienta nebo sdílet do jiné aplikace (k dispozici je například už nyní Wunderlist). Snadnější je také sdílení, pro které je připravena ikonka přímo v záhlaví každé aplikace. Novinkou je také zobrazování posledních dokumentů otevřených na jakémkoliv zařízení a synchronizovaní mezi telefony, tablety a počítači s vaším účtem. Pokračování v práci je tak nyní mnohem snadnější.

Nové Office pro Windows 10 jsou sice jednodušší než klasický kancelářský balík Office 2016, který je rovněž v přípravě, plusem je ale velmi pohodlné dotykové ovládání, přehledné a jednoduché prostředí a přitom zachování základních funkcí, které většina uživatelů využívá. Nové Office pro Windows 10 budou oficiálně uživatelům ve finální verzi zpřístupněny společně s uvedením Windows 10, ke kterému by mělo dojít zřejmě na podzim tohoto roku. Přesný termín zatím nebyl oznámen.

Demonstraci schopností jednotlivých částí Microsoft Office a jejich běh na tabletu bez připojené klávesnice si můžete prohlédnout také na následujícím anglicky mluveném videu.

Zdroje: blogs.office.com

Diskuze ke článku
gior
Tačové ofisy...
Martin
Už sa to dá stiahnuť z aktualizácií? Alebo nejako inak?
Petr Hájek
Petr Hájek
Naposledy upraveno: 5. 2. 2015 18:01
Díky za článek, už testuji a vypadá to zatím velice slibně a opravdu vše funguje velice svižně. Celkově to vypadá s Windows 10 na skvělý krok od MS.
Kensi Deeks Blye
Kensi Deeks Blye
Zdravím, dočkáme se i recenze Microsoft Bandu?
Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze