Office budou nejdříve pro Android, až poté přijde na řadu Windows 8

10

Jedním ze stěžejních produktů Microsoftu je kancelářská sada Office. Ta je v dnešní době dostupná na velké množství platforem, mezi které patří především Windows, OSX a iOS. Ovšem plně dotyková verze je dostupná jen na iOS a Windows prozatím strádá. Nyní to ještě vypadá, že se i Android dočká dotykové varianty Office dříve než Windows.

Kancelářská sada Office je jedním ze stěžejních produktů Microsoftu a je dostupná na velké množství platforem, ale tou hlavní je samozřejmě Windows. Na tento operační systém už vyšlo mnoho verzí této kancelářské sady, ale žádná nebyla opravdu dobře optimalizovaná pro ovládání dotykem, jako je třeba verze pro iOS.

PowerPoint pro prostředí Modern UI

Můžeme namítnout, že sada Office 2013 je určena pro dotykové ovládání, to ano, opravdu jsou, ale stále to jsou klasické Office, určené především pro ovládání klávesnicí a myší než dotykem. A právě tato dotyková varianta Office bude nejspíše dříve dostupná pro Android než pro Windows. Může to znít kuriózně, ale je to tak. Buď Microsoft dělá jednu chybu za druhou, nebo nastaly problémy s vývojem, jelikož nové Office budou stavěny na knihovnách DirectX, případně se Microsoft Googlu snaží narušit ekosystém, což se zdá jako dobrý plán, jak jej porazit, ovšem zůstává otázkou, zda se mu to vůbec povede.

Zdroje: zdnet.com, talkandroid.com

Diskuze ke článku
kubik393
Dost by mě zajímalo, jakou technologií se na Androidu emuluje to DirectX. Když pominu, že že jde o prasárnu nejtěžšího kalibru, používat herní a multimediální (všeobecně grafickou) a hlavně proprietální technologii DirectX pro tak elementární věc jakou je kancelářský balík, musím připomenou, že na linuxu, tedy i na Androidu, tato technologie standartně není, linux ji řeší přes wine (to si ale poradí maximálně s DirectX 9 co jsem se naposled díval), takže by mě zajímalo, jestli existuje nějaký emulátor pro Android nebo se DirectX nějak portuje. O portaci pochybuji, to už by nějaký šikula udělal i port pro linux a já bych tak mohl definitivně říci Microsoftu pápá, takže na to je zřejmě nějaký emulátor. Netuší někdo jaký?
sdsd
Opravte nadpis na "dotykovy office" , lebo office pre windows 8 a RT je uz od svojho pociatku
Lukáš
Tak jestli to bude i jinde za takovou nesmyslnou cenu jako na iOS, tak to ať si nechají. Pro toho kdo chce tyto aplikace používat jen na tabletu je to směšné a hodnocení 1z5 od většiny co si to vyzkoušely mluví samo za sebe. Jako prohlížec dokumentů dobrý, ale na editaci je třeba v případě excelu nutné platit MESÍČNĚ 9,99€....ms nás má asi za blázny.
Milan Kutaj
Milan Kutaj
"Můžeme namítnout, že sada Office 2013 je určena pro dotykové ovládání, to ano, opravdu jsou, ale stále to jsou klasické Office, určené především pro ovládání klávesnicí a myší než dotykem."

V tom prípade je pre dotykové ovládanie určený aj Office 2007 či 2010, ktoré (až na pár detailov) vyzerajú úplne rovnako.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze