Jaké jsou hlavní výhody MS Office 365? Ptali jsme se Reného Keyzlara

Kancelářský balíček aplikací Microsoft Office asi nemusíme představovat nikomu, co když ale řekneme Office 365? Na trhu je tato předplatitelská alternativa poměrně dlouho, stejně ale existuje mnoho uživatelů, kteří o výhodách této verze nemají ucelenou představu. Pro všechny takové jsme se zeptali Reného Keyzlara, manažera divize Microsoft Office.

Office 365

Balík kancelářských programů Microsoft Office zná v dnešní době téměř každý uživatel, alespoň standardní provedení. Pak tu ale od roku 2011 máme Office 365 a vyvstává otázka, co to vlastně vůbec je? O balíku služeb Office 365 slyšíme poslední dobou stále častěji, rozšiřuje se na celou řadu zařízení a platforem a přidává další funkce. A tak nebude od věci vysvětlit si, co Office 365 je a jaké bonusy navíc od této služby můžete očekávat. Office 365 totiž není klasickým kancelářským balíkem, jde o souhrn softwarových služeb, které reagují na dnešní uspěchanou dobu. Tedy dobu, kdy „včera bylo pozdě“, dobu, kdy žijeme v cloudu a dobu, kdy chceme platit jen za to, co využijeme přesně tehdy, kdy to chceme..

Na naše otázky odpovídal René Keyzlar, manažer divize Microsoft Office

O Microsoft Office 365 jsme si popovídali s Reném Keyzlarem, manažerem divize Microsoft Office. Ten přišel do Microsoftu v roce 2009 na pozici manažera divize mobilních řešení pro region střední a východní Evropy. Nově se soustředí na prodej, lokalizaci a marketing kancelářského softwaru a nástrojů produktivity Microsoft Office běžících jak lokálně, tak v cloudu. Pro naše otázky tedy asi nejvíce zasvěcená osoba.

1) Pokud byste měl přestavit Ofiice 365 někomu, kdo je nezná, nebo zná pouze klasické Office, jak byste je definoval a odlišil od klasických Office?

Ve své podstatě se balíček Office 365 nijak neliší od klasického kancelářského balíku. Aplikace Word, Excel, PowerPoint, Outlook a nově OneNote, dostupné skrze Office 365, jsou stejné. Zásadním rozdílem je forma pořízení, kdy Office 365 si zákazník může pronajmout na určité období (například měsíc, nebo rok, pozn. redakce) za měsíční cenu srovnatelnou se třemi, čtyřmi pivy ve slušnější restauraci, zatímco klasický kancelářský balík se kupuje jednorázově na dobu neomezenou, což ovšem nemusí vyhovovat každému.

2) Co tedy dostane uživatel s Office 365 navíc?

Nadstandardní služby jsou rozděleny do několika kategorií, asi tou nejzásadnější je internetové úložiště OneDrive s 1TB kapacitou, v dohledné době navíc nabídne všem uživatelům úložiště neomezené, což jsme avizovali již dříve. Druhým benefitem je možnost nainstalovat si Office aplikace na vícero zařízení. V případě licence Office 365 pro jednotlivce se bavíme o jednom PC/Mac, tabletu a smartphonu, tedy celkem může Office 365 fungovat na třech zařízeních současně. U licence Office 365 pro domácnosti se pak bavíme o 5 PC/Mac, 5 smartphonech a 5 tabletech. Celkem tedy o 15 různých zařízeních.

U licencí Office 365 se tedy předpokládá, že uživatel potřebuje své dokumenty neustále editovat a díky jednotnému úložišti OneDrive k němu může přistupovat odkudkoli. Dalším benefitem jsou volné minuty na volání skrze Skype a hlavně dostupnost všech budoucích aktualizací po celou dobu předplatného, což je právě nyní velice aktuální vzhledem k blížící se verzi Office 2016, která bude dostupná jak pro Windows PC, tak Mac.

Office 365
Jaké jsou tedy hlavní rozdíly?

Velkým benefitem, tentokrát spíše pro firemního zákazníka, je flexibilní správa počtu licencí. Vlastník firmy může flexibilně měnit počet licencí v závislosti na počtu zaměstnanců. U tradičního zalicencování se vždy kupuje jedna licence pro jeden konkrétní počítač, což nemusí být finančně výhodné. Další velkou výhodou je multiplatformita, respektive dostupnost verzí Office aplikací pro iOS, Android, Mac, Windows Phone a samozřejmě Windows. Poslední velkou výhodou je množnost automatických aktualizací. Například verzi Office 2016 pro Mac, která již byla ohlášena a je ve fázi testování, bude následně automaticky aktualizovaná pro všechny uživatele, které Office 365 využívají. Jen pro informaci, za posledních 12 měsíců jsme touto formou automatických aktualizací vydali již 120 různých patchů, zlepšení a nových funkcí, které se pozitivně projevily na celkové funkčnosti a v čase tak zvyšují užitnou hodnotu celého balíčku.

3) Kdo je primárním uživatelem, na kterého Microsoft cílí – je to spíše produkt, na který slyší jednotlivci a domácnosti nebo společnosti?

Microsoft necílí na konkrétní skupinu uživatelů, Office 365 chce propagovat bez ohledu na zaměření. Registrujeme zvýšený zájem v obou zmíněných segmentech, respektive mezi domácnostmi a jednotlivci a také mezi společnostmi, tzn. firemní klientelou. Pro firmy je zde výhodou snadná kontrola nákladů a vyšší flexibilita zaměstnanců. Současně se zlepšuje i firemní komunikace na různých úrovních.

MS Office 365 existuje několik variant

4) Můžete prozradit poměr prodaných business licencí a těch osobních?

Jediné co můžeme prozradit je počet aktivních spotřebitelských licencí Office 365 v celosvětovém měřítku, ten je 9,2 milionu licencí a toto číslo dramaticky roste každým dnem, tak jak bylo potvrzeno v nedávno zveřejněných finančních výsledcích za třetí kvartál fiskálního roku 2015. Office 365 se daří i ve firemním segmentu, kdy 82 % firem ze seznamu Fortune 500 už tuto cloudovou verzi Office 365 využívá. Dalším zajímavým číslem pak je počet všech využívaných Office licencí bez ohledu na verzi, kterých je 1,2 miliardy, takže čistě statisticky každý sedmý člověk na světě Office aplikace využívá ať už doma, nebo v práci.

5) Můžete prozradit nějaká absolutní čísla na českém nebo globálním trhu, co se doby předplatného týče?

Konkrétnější lokální data nekomentujeme. Můžeme ale uvést příklad celosvětové oblíbenosti Office aplikací u platformy iOS. Zde Office aplikace, za necelý rok, nainstaloval do svého iOS zařízení zhruba každý desátý uživatel, což svědčí o tom, že aplikace pro produktivitu jsou relevantní napříč všemi platformami, nejenom v rámci Windows ekosystému.

Office 365
Office 365, to není jenom Word, PowerPoint a Excel

6) Nebojíte se, že pokud lidé stejné nebo lepší služby od Microsoftu najdou na jiných platformách, že je nic nebude držet u systému Windows Phone nebo Windows?

Toho se nebojíme. Reagujeme na aktuální trendy – v jakém tempu lidé pracují, na nutnost pracovat téměř odkudkoli a z jakéhokoli zařízení, a proto jsme s Office 365 trochu pozměnili svoji strategii. Pokud bychom tento krok neudělali, uživatele bychom limitovali a ti by si našli alternativu jinde. My i přesto věříme, že uživatelská zkušenost je na Windows (Phone) stejně ta nejlepší, a to díky hlubokému zakořenění do systému (klávesové zkratky, úzké propojení s dalšími aplikacemi atd.)

7) Jak lidé využívají další služby, které k Office dostanou – Skype a OneDrive?

Podrobnější statistiky neevidujeme, každopádně můžeme říci, že například poměrně dost uživatelů si licenci Office 365 zakoupilo díky bannerové reklamě ve Skypu. Office 365 je tedy pro Skype uživatele zajímavý. Znatelný nárůst aktivního využívání evidujeme především u online úložište OneDrive, kde je zřejmé, že předplatitelé Office 365 využívají cloudové služby naplno, respektive obsahují všechny benefity této licence.

8) Směrujete stejným směrem v oblastech úprav a kolaborace dokumentů, jako Google Docs (maximální jednoduchost sdílení a úprav, každý může zapnout sledování změn nebo upravovat, jednoduchá práce s verzemi) ?

Já, coby uživatel Microsoft Office, mohu umožnit danému uživateli takové možnosti, které sám chci, například možnost editace. Ten následně může provést změny, které se automaticky promítnou napříč všemi uživateli, což je podle mého soudu dostatečně jednoduché, a hlavně účelné. Co se týče notifikací, v případě že editují dokument dva různí lidé, aplikace Office na tento fakt upozorní. Další výhodou je pak editace dokumentu online i offline, což nabízí uživatelům flexibilitu, podle toho zda jsou, či nejsou zrovna v dosahu internetového připojení, což konkurenční plně online aplikace neumožňují.

9) Kdy budou dostupné Office 2016 pro Windows a Mac OS X?

Ve druhé polovině kalendářního roku 2015, bavíme se jak o verzi pro Windows, tak také o verzi pro Mac OS X. Bližší informace zveřejníme s dostatečným předstihem. Dotykové verze Office aplikací se základními editačními funkcemi pro Windows zařízení, tak jak jsou aktuálně dostupné pro iOS a vybrané Android tablety, pak přijdou s verzí Windows 10.

Office 2016
Office 2016 pro Mac OS X

10) Budou se různé změny a vylepšení týkat i odlehčené verze pro tablety?

Odlehčené verze, aktuálně pracovně nazývané Office Universal Apps, které budou se základními editačními funkcemi a s optimalizovaným ovládáním dostupné zdarma, nenabídnou plnohodnotnou editační zkušenost a nástroje Office 365. Jenom v placené verzi Office 365 může uživatel očekávat plnohodnotnou funkčnost na jakémkoli zařízení a s různými druhy úprav. Odlehčené verze, určené pro malá zařízení typu tablety a telefony, tedy budou disponovat pouze částmi takového nastavení. Uživatelé je ocení především na cestách, kde jim poskytnou základní produktivitu, a také ti uživatelé, kteří pro základní editační funkce využívali bezplatné konkurenční aplikace, často vykazující problémy s kompatibilitou formátu dokumentů.

Děkujeme za rozhovor!

Diskuze ke článku
neo taa
neo taa
PR jak vyšitý, nic z toho nestojí za ty prachy.
TomasM
Právě - takové články by měly být jasné označeny jako reklama. Protože nic jiného to není.
.
Hlavní výhody MS Office 365? Inkaso pro MS :-)
Torm
Jak tady někteří křičí, že to je PR článek / reklama, tak zkuste zauvažovat, co se děje. Je logické, že manager z Microsoftu se bude snažit svůj produkt prodat. Nebude křičet "určitě si to nekupujte, běžte zkusit OpenOffice, jsou zadarmo"...
K Office 365: Je dobré mít alternativní prodejní model. Mnozí ho nepochopí, neboť se nedokážou oprostit od toho, jak ho používají a jak ho mohou používat jiní. Pro firmu se může vyplatit předplatit si 100 licencí, za měsíc 5 přidat, další měsíc 30 zrušit, když je nepotřebují. Nebudou muset mít 35 licencí, které nevyužijí. Zároveň za tři roky nebudou muset kupovat dalších 100 licencí, aby měli aktuální software (ačkoliv to se děje spíše jen ve výjimkách, ze zkušenosti se aktualizuje ob jednu nebo dvě generace). Ale očividně si to našlo několik milionů uživatelů, takže očividně o to zájem je. Tak nehatujte hned na něco, co VY nevyužijete.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze