Nové Lumie 950 fotí výborně a zařazují se mezi nejlepší (test)

47

Microsoft na český trh uvedl Lumie 950 a 950 XL se zbrusu novými Windows 10 Mobile a špičkovou výbavu. Jedním z lákadel mají být i fotoaparáty nových telefonů. Microsoft chce se svými vlajkovými loděmi zůstat v klubu nejlepších fotomobilů a dle našeho testu se mu to určitě podaří.

Lumie 950 už nějaký čas testujeme v redakci a naše poznatky si můžete souhrnně přečíst v našem blogu. Hardwarově jsou to naprosto špičkově vybavená zařízení, software v podobě Windows 10 Mobile ale potřebujete ještě pár týdnů k vyladění. Jedním z hlavních lákadel obou novinek je fotoaparát. Jak Lumia 950, tak vetší Lumia 950 XL mají totožný modul a fotí stejně. Microsoft se kasá, že fotí skutečně špičkově. My se dnes podíváme na to, zda je to skutečně pravda. Už parametry fotoaparátu vypadají velmi slibně.

Microsoft Lumia 950 a 950XL

Parametry fotoaparátu Lumie 950 a 950 XL

  • Fyzické rozlišení čipu 20 Mpx
  • Pořizování snímků v rozlišení 19 Mpx (4 992 × 3 744 px, poměr stran 4:3) nebo 16 Mpx v poměru stran 16:9
  • Možnost pořizování fotografií v bezztrátovém záznamu DNG (plné rozlišení DNG dle poměru stran + se ukládá vždy JPG snímek v rozlišení 8 Mpx)
  • Velikost senzoru 1/2,5" ( 1/6,10 cm )
  • Clonové číslo f/1,9
  • Optická stabilizace obrazu a technologie PureView
  • Trojitá LED s různými barvami pro přirozený osvit
  • Ohnisková vzdálenost fotoaparátu: 26 mm
  • Minimální rozsah ostření fotoaparátu: 10 cm

Podrobné parametry naleznete v našem katalogu telefonů

Rychlý a schopný

V první řadě potěší, že Microsoft zachoval spoušť na boku telefonu. Focení s ní je rychlejší a v mnoha situacích i pohodlnější, než skrze dotykový displej. Přidržením spouště lze navíc zamknutý telefon rovnou aktivovat a spustit fotoaparát. To je opravdu výrazně rychlejší než dříve, stejně jako celý fotoaparát a jeho prostředí. Lumia je připravena k focení ani ne za vteřinu ze zamknutého stavu a v tomto ohledu je jedním z vůbec nejrychlejších telefonů na trhu. Zamrzí ale, že rychlé spouštění fotoaparátu ze zamknutého stavu nefunguje spolehlivě a někdy můžete spoušť mačkat jak chcete a displej zůstane stále tmavý. Je to jedna z mnoha věcí, které Microsoft potřebuje u Windows 10 Mobile doladit tak, aby byla stejně spolehlivé, jako Windows Phone 8.1..

Microsoft Lumia 950 a 950 XL – první pohled

Aplikace fotoaparátu zůstala velmi podobná té, na kterou byli uživatelé zvyklí v předchozí verzi systému. Je však nepoměrně rychlejší. Fotoaparát neustále zaostřuje a vyfocení snímku je pak mnohem rychlejší a neuniknou vám vzácné momenty. V horní části jsou opět k dispozici rychlé volby, kterými můžete přepnout fotoaparát, ovládat blesk nebo zapnout HDR režim. Po přepnutí na pokročilé volby si ale můžete manuálně zvolit vyvážení bílé, citlivost ISO, kompenzaci expozice a dokonce i expoziční čas nebo manuálně ostřit. Stejně jako v minulé verzi se v takovém případě na pravé straně vysune šavle a vy můžete volbu plynule měnit. Opět je také možné vysunout gestem všechny šavle najednou a velice rychle pár tahy nastavit kompletní parametry. Z dalších voleb je dostupný bracketing, nastavitelná samospoušť i časosběrný režim. Opět jsou dostupné i fotoaplikace, kterými si můžete rozšířit schopnosti fotoaparátu. Je dobré přidat zejména aplikaci pro panorama, které ve výchozích schopnostech citelně chybí. Potěší automatické nahrávání živých snímků, které se přehrávají automaticky v aplikaci fotky jak na telefonu, tak ve Windows 10 na počítači i tabletu. Nezapomeňte – stejný systém a aplikace všude…

Testovací snímky a zhodnocení naleznete v druhé kapitole

Jak fotí v praxi

Jak fotí Lumie 950 v praxi? Rychle a velmi dobře. Potěší špičková ostrost snímků po celé ploše, barevná věrnost (i když je znát občasná umělá saturace barev) a schopnost vyfotit hezké snímky za všech světelných podmínek. Čeho si lze ale všimnout je vyšší šum ve fotkách. Ten ale není způsoben nastavením vysoké hodnoty ISO, objevuje se totiž ve stejné míře od ISO 50 až třeba po 800 a je to spíše výsledek postprocessingu, který tímto někdy zbytečně maže detaily, které by jinak vzhledem výborné ostrosti na snímku byly. Šum je však patrný jen při maximálním zvětšení a oproti jiným špičkovým fotomobilům je na tom Lumia podobně. Na druhou stranu je nutno telefon pochválit, že se šum neobjevuje na velkých jednolitých plochách, jako například na modrém nebi, což je častý problém u mnoha fotomobilů. Uvidíme tedy, zda se postupem času posptrocessing Microsoftu podaří ještě upravit tak, aby výsledného šumu na snímcích ubylo.

Tradičně silnou disciplínou Lumií byly noční snímky a u Lumie 950 tomu není jinak. V noci je šum na stejné úrovni, jako ve dne, jsou zachovány detaily a telefon dokáže vyfotit překvapivě povedené fotky plné detailů i na velmi špatně osvětlených místech. Hodí se i účinná stabilizace, díky které lze hezké noční snímky vyfotit „z ruky“, jako ostatně všechny v naší galerii níže. Zde Lumia 950 jen těžko hledá konkurenci. Pochválit musím také trojitou LED, která je velmi výkonná a zároveň poskytuje díky odlišným zabarvením velmi věrný osvit.

Exteriér

Exteriér – zhoršené světelné podmínky

Interiér

Noční fotografie

Makro

Je mezi nejlepšími

Celkově lze říci, že je Lumia 950 špičkovým fotomobilem bez kompromisů, který fotí velmi dobře za každé situace. Potěší velmi rychlým startem, ostřením i focením a dobrými výkony v noci. Zamrzí naopak občasné problémy se spuštěním fotoaparátu pomocí spouště na boku při zhasnutém displeji a Microsoft by mohl vyladit postprocessing tak, aby se na snímcích objevovalo méně šumu. Lumie 950 a 950 XL se pohodlně zařazují mezi nejlepší fotomobily na trhu.

Už brzy se můžete těšit na porovnání se Samsungem Galaxy S6, který jste zvolili nejlepším fotomobilem. V dalším díle se rovněž podíváme na videoschopnosti nových Lumií včetně natáčení zpomaleného videa.

Technické parametry Microsoft Lumia 950 Single SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce145 × 73,2 × 8,2 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,2" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát20 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 4×1,44 GHz + 2×1,82 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémWindows 10
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:28 hodin
Dostupnostprosinec 2015,
Diskuze ke článku
Luboš Knespl
Luboš Knespl
Fotí opravdu hezky, ale co je to platné, když v tom je nepoužitelný systém ....
Kensi Deeks Blye
Kensi Deeks Blye
Zdravím, kdyby se mohla objevit recenze na 950?
Díky
tomas
spravte slepi fototest tak ako ste to spravili predtim ale dajte tam viac mobilov nech je to zamotanejsie. dik
kleinak
Milá redakce, vlastním jediný fotomobil, který se může pišnit tímto přívlastkem a to Lumia 1020, chci se zeptat, budete ji srovnávat ve focení s 950 nebo 950XL, určitě by to zajímalo nejednoho spekulanta i když je to už starší kousek a právě pro to by to chtělo. To samé i s Iphonem 6 nebo Samsungem S6.
Nikdy tenhle test u vás nebyl, jelikož jste se vždy vymlouvali, že to není novinka.
A právě proto v tom to je, nevěřím že i s odstupem 3let se nějak fotoaparád oproti L1020 změnil, je to jen marketing. Bylo by to zajímavé zjištění, že ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze