Nové hudební Nokie: živé fotografie a první dojmy

3

Vyzkoušeli jsme pro vás nejnovější přírůstky hudební rady XpressMusic, mezi které patří Nokia 5730, 5630, 5330, 5130 a 5030. Nechybí desítky živých fotografií a také videa všech nových modelů. (90 fotografií, 5x VIDEO)

V prostředí luxusního pražského hotelu Kempinski dnes Nokia ukázala novinářům nové hudební mobily řady XpressMusic, které byly představeny minulý týden. Podívejte se na živé fotografie a videa modelů 5730 XpressMusic s QWERTY klávesnicí, neobvykle střiženého vysouváku 5330 XpressMusic nebo levného telefonu s rádiem s označením 5030 XpressRadio. Navíc nechyběly ani modely představené v minulých měsících, jako například 5630 XpressMusic nebo 5130 XpressMusic

Všechny telefony byly ještě v různých stádiích prototypu, takže je předčasné hodnotit například operační systémy či vynášet finální soudy nad konstrukcí. Pro představu o tom, co Nokia v hudební oblasti chystá uvést na trh, to však bohatě stačí.

Nokia 5730 XpressMusic: QWERTY v rouše hudebním

Zřejmě nejzajímavější telefon z celé prezentace je sice pouze překrytovaným modelem E75, ale to mu na atraktivitě nic neubírá. Nokia 5730 je určena mladým uživatelům, kteří požadují bohatou multimediální výbavu, ale zároveň si potrpí i na kvalitní organizační funkce a QWERTY klávesnici, která ani zde nechybí.

Novinka se od manažerského modelu E75 neodlišuje hmotnostní ani rozměry, ale zvolenými materiály a mírně upraveným designem. V mnohem větší míře jsou zastoupeny plasty, ale rovnou dodávám, že kvalitní. Kov však nalezneme i na povrchu tohoto telefonu, a sice v podobě boční obruby. Celkovou konstrukci lze hodnotit pozitivně. Již ve stádiu prototypu byl pojezd vysouvací QWERTY klávesnice bezproblémový a pohodlný.

QWERTY klávesnice samotná má o něco nižší zdvih, než v případě E75, což však není na škodu a píše se na ní vcelku pohodlně. Klávesy jsou dostatečně velké a zaujmou též zajímavým gravírováním popisků, které se však, jak nám bylo řečeno, do finální verze ještě mohou nepatrně změnit. Vlevo od displeje nalezneme nové hudební klávesy, které nás vždy přenesou rychle do hudebního přehrávače a ovládají se taktéž bez problémů. Nad displejem pak při bližším zkoumání nalezneme herní N-Gage klávesy.

Telefon bude prodáván ve čtyřech barevných variantách, přičemž v České republice se jistě setkáme se třemi barvami. Otazníky visí ještě nad růžovou variantou, u které není o prodeji v ČR ještě rozhodnuto. Díky čtveřici barevných kombinací si jistě vybere každý. Na své si díky šedé variantě přijdou i konzervativnější uživatelé. Modrá varianta pak zaujme jinak zpracovanou zadní stranou s bílou obrubou a jiným vzorem na krytu baterie. U všech prototypů byl kryt baterie mírně vypouklý, takže telefon na stole neležel zcela ideálně.

Hodnocení systému a jeho rychlosti je ještě předčasné. Na prototypu bylo vidět, že je ve velmi rané verzi. Pozitivně však mohu hodnotit nový pohotovostní režim s novými prvky, kam si kromě zástupců aplikací a zobrazování schůzek či hudebního přehrávače můžete přidat i nejčastěji používané kontakty. Pohyb v menu provází animace.

Nokia 5730 XpressMusic nás opravdu zaujala a pro uživatele, požadující telefon s kombinací kvalitní multimediální a organizační výbavy, by se mohla stát ideálním kandidátem. V České republice se jí dočkáme v červenci za cenu kolem 10 tisíc Kč.

Nokia 5330 XpressMusic: hudební stylovka s ostře řezanými rysy

Telefon, který se designem tak trochu odlišuje od zbytku řady XpressMusic a vzdáleně připomíná model 5610, jednoho z průkopníků této hudební série. Lesklý povrch, ostře řezané hrany a celkový minimalistický design se budou snažit uživatele zaujmout na první pohled. Musím však říct, že jsem dle fotografií očekával něco víc a naživo mě telefon nijak výrazně neoslovil. Telefon je navíc poměrně těžký. Zřejmě to je způsobeno tím, že hmotnost neodpovídá "plastovému vzhledu" a člověk tak podvědomě čeká lehčí přístroj.

Jedná se o klasický model Series 40 nejnovější, již šesté generace s několika vylepšeními. Dle krátkého vyzkoušení však mohu říct, že se toho příliš nezměnilo a například grafika zůstala velmi podobná. Novinkou jsou dotykové hudební klávesy nalevo od displeje, které se ovládají překvapivě snadno a na dotyk spolehlivě reagují.

Hlavní alfanumerická klávesnice, která se objeví po vysunutí, si však bude vyžadovat trochu zvyku. V prvních minutách se na ní nepíše příliš pohodlně a musíte si osvojit její nižší zdvih a jinak zpracovaná tlačítka.

Ve výbavě nechybí nic podstatného, dočkali jsme se například integrovaného GPS nebo 3,2 Mpx fotoaparátu. Více informací si můžete přečíst v podrobném preview, které jsme vydali minulý týden.

Nokie 5330 XpressMusic se dočkáme také v červenci a cena je stanovena na zhruba 5 500 Kč.

Nokia 5630 XpressMusic: tenký a rychlý hudební konzervativec

Ve srovnání s ostatními prezentovanými telefony vypadá model 5630 nenápadně, skoro až nudně. Na oficiálních fotografiích vypadá mnohem lesklejší a mladistvější. To ale může být paradoxně výhoda, protože se jedná o tenký a malý hudební telefon se Symbianem a relativně dobrou výbavou, který může zaujmout konzervativněji laděné uživatele.

Konstrukce tohoto malého Symbianového telefonu je bezchybná, vše příkladně lícuje a nikde nic nevrže, což je ve stádiu prototypu jistě dobré znamení. Klávesnice je taktéž pohodlná, i když například tlačítko pro vstup do menu je poněkud menší. I tak se ale ovládá dobře, neboť dostatečně vystupuje nad okolní klávesy. Výtku si ale zaslouží boční tlačítka pro ovládání hudby, které jsou hmatem hůře rozpoznatelná a nemačkají se příliš dobře.

Fakt, že telefon nepatří do manažerské řady, odhalí pohled na zadní stranu, kterou pokrývá typické gravírování ve stylu XpressMusic. Nechybí ani barevná obruba čočky fotoaparátu.

Vyzdvihnout musím rychlost telefonu. Odezvy Symbianu jsou díky 600 Mhz procesoru snad ještě rychlejší, než v případě některých nových modelů E-Series po vybalení z krabice. Nokia 5630 XpressMusic se tak stane jedním zřejmě nejrychlejším Symbianovým smartphonem na trhu.

Telefonu bychom se měli dočkat již za měsíc či dva. Cena se bude pohybovat zhruba kolem hodnoty 7500 Kč s DPH.

Nokia 5130 XpressMusic: levná hudba pro všechny

Telefon, který se právě začíná prodávat, zaujme vcelku dobrým poměrem ceny a výbavy. Za cenu zhruba 3 tisíce Kč dostanete sice klasickou Series 40, ale chybět nebude aktivní displej, slot pro paměťové karty, Bluetooth, EDGE ani 2 Mpx fotoaparát. Na telefonu mě zaujala zejména zadní designová strana s pěkně vyvedenými perforacemi u reproduktoru a oblými tvary.

Nokia 5030 XpressRadio: rádio pro rozvojové trhy

S tímto telefonem se u nás nesetkáme, neboť v České republice nebude v prodeji. Chybí zde totiž cílová skupina pro levný telefon s rádiem, kterému však chybí MP3 přehrávač a další funkce, které mladí uživatelé vyžadují. V rozvojových oblastech však poslouží i jako rádio. Velký reproduktor na zadní straně je překvapivě hlasitý a při položení na bok opravdu nahradí malé rádio.

Potěší taktéž integrovaná anténa FM rádia, pro jehož poslech tak už není nutné zapojovat sluchátka. Příjem byl přesto kvalitní. Zástupci Nokie nám sdělili, že se s integrovanými anténami setkáme i u dalších nových telefonů. Už bylo načase...

Prezentace nových telefonů jasně ukázala, že to Nokia s hudebními telefony myslí vážně a snaží se co nejlépe konkurovat zavedeným hudebním Sony Ericssonům s nepochybně silnější a známější značkou Walkman. Postupným budováním širokého portfolia hudební řady XpressMusic se snaží pokrýt všechny cílové skupiny. Nechybí nejlevnější ani nejdražší hudební telefony. Poslední skupina byla navíc nedávno rozšířena o dotykovou Nokii 5800 XpressMusic a nyní i o přístroj s QWERTY klávesnicí v podobě modelu 5730.

Diskuze ke článku
Chanel Bags
At the time, Mr. Abdel-JalilLouis Vuitton Outlet suggested that Colonel Qaddafi’s loyalistsLouis Vuitton might have been responsible, even asCoach Outlet his colleagues conceded that rebelChanel Handbags fighters were the chief suspectsCoach Outlet Store in the killings. Noone hasCoach Outlet Online been prosecuted for the killing.Chanel HandbagsSome of the anti-Qaddafi fightersCoach Outlet Online have been accused of arbitraryChanel Bags arrests andtorture, and others haveCoach Outlet Online been implicated in killings.
Chanel Bags
At the time, Mr. Abdel-JalilLouis Vuitton Outlet suggested that Colonel Qaddafi’s loyalistsLouis Vuitton might have been responsible, even asCoach Outlet his colleagues conceded that rebelChanel Handbags fighters were the chief suspectsCoach Outlet Store in the killings. Noone hasCoach Outlet Online been prosecuted for the killing.Chanel HandbagsSome of the anti-Qaddafi fightersCoach Outlet Online have been accused of arbitraryChanel Bags arrests andtorture, and others haveCoach Outlet Online been implicated in killings.
KhijMOlmyq
buy soma online discount coupon for soma - buy soma online with mastercard

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze