Nokia 5630 XpressMusic: chytrý hudebník i surfař
recenze

Nokia 5630 XpressMusic: chytrý hudebník i surfař

22

Hudební fanoušci zpozorněte, Nokia 5630 XpressMusic může být telefonem právě pro vás. Stylový design, hudební funkce a tlačítka, 3,5 mm Jack a bohatá datová výbava včetně HSDPA či Wi-Fi. To vypadá jako zajímavá finská alternativa k Walkmanům. Zalíbí se vám?

Přístroj na první pohled ničím extra nezaujme. Takových telefonů od Nokie jsme tu už měli tucet. Klasická konstrukce, konzervativně-stylový design v tenkém plastovém provedení, hudební tlačítka pro zjednodušené ovládání muziky, nic nového. Proč se tedy dokola opakovat?

Nokii 5630 XpressMusic můžete zakoupit ve značkovém internetovém obchodě Nokia

Výrobce si pro tento model schoval to nejzajímavější do vnitřní části telefonu. Když jsem ho dostal poprvé do ruky, nečekal jsem, že toho bude na takového "zelenáče" tolik. Pozorně si prohlédněte oficiální fotografie. Čekali byste od tohoto telefonu rychlý 600 MHz procesor, kvalitní hudební funkce, Symbian S60 třetí edice, natáčení videa ve VGA rozlišení, Wi-Fi či dokonce podporu HSDPA, a to vše za necelých 6 tisíc Kč?


Nokia 5630 XpressMusic - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 112 x 46 x 12 mm
Hmotnost 83 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení červeno-černé, modro-černé, stříbrno-černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej TFT, rozlišení (240 × 320 bodů), 16 mil. barev, uhlopříčka 2,2 palců
Procesor Procesor ARM11 - 600 MHz
Paměť 150 MB vnitřní + paměťové karty microSD (microSDHC až 16GB, v balení 4GB karta)
Otevřený operační systém ano / Symbian Series 60
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, prohlížeč Office dokumentů
Multimédia Hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, M4A, AAC, AAC+, eAAC+, AMR, WMA, WAV)
FM rádio s RDS, ekvalizér, přehrávač videa (RealPlayer), 64-hlasá polyfonie
Stereo reproduktory s 3D efekty, 3,5 mm konektor Jack, JAVA 2.0, TV-out
Internetový prohlížeč, Flash Lite 3.0, navigační software Ovi Maps, akcelerometr
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), optika Carl Zeiss, Full Focus, 2x LED dioda, až 3x digitální zoom, geotagging, scény, vyvážené bílé, efekty
Nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 30 snímků/s, MPEG-4)
Přední QVGA kamerka pro videohovory (320 x 240 px)
Datové funkce USB 2.0, Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (multislot třídy 32), EDGE (multislot třídy 32), UMTS (až 384 kb/s)
HSDPA (download až 10,2 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Ion 860 mAh
Doba hovoru: až 7 hod, pohotovostní režim: až 400 hod
Cena a dostupnost 6 000 Kč
červenec 2009

Ve stylové krabici se nachází:

  • Mobilní telefon
  • Uživatelská příručka s CD
  • Jemné černé pouzdro (Aneb je libo hadříček?)
  • USB datový kabel
  • Handsfree
  • Nabíječka
  • Li-Ion baterie o kapacitě 860 mAh
  • Paměťová karta MicroSD o kapacitě 4GB

Pro koho je Nokia 5630 XpressMusic?

  • Pro hudební manažery ->Kvalitní datové, organizační i hudební funkce potěší
  • Pro teenagery -> Mít hudbu stále u sebe, styl a šmrnc, naprosto ideální. A co teprve videa ve VGA?
  • Pro klasiky -> Má klasickou konstrukci i klávesnici a design je také umírněný

Design a konstrukce: Nezklame, nepotěší

Přístroj se drží při svých rozměrech 112 x 46 x 12 mm velmi dobře, zarytí odpůrci tenkých telefonů by ale mohli mít kvůli šířce 12 mm jisté výhrady, i když na anorexii tento model rozhodně netrpí.

Svou váhou 83 gramů se řadí mezi lehké telefony, čímž dává tušit ryze plastovou konstrukcí. Já osobně mám rád pocit, že v ruce držím opravdu telefon. Při kapesní krádeži byste téměř nepoznali, že vám zmizel. Pro někoho výhoda, pro někoho nikoliv.

Kryt telefonu je celý vyroben zejména z matného plastu, což bohužel řadí telefon mezi levnější modely. Otiskům prstů se však téměř vyhnete. Z obrázku si můžete všimnout barevného lemování na přední části přístroje.

Náš testovací model dostal červený lem. V nabídce jsou ještě modely se šedým či modrým lemem. První zmíněný se mi líbí méně, druhý více než červený, ale to je samozřejmě na každém z vás.

Baterie a výdrž: 860 mAh? No jak se to veme...

Zde můžeme přístroj vnímat ze dvou pohledů. Na to, jak na první pohled vypadá a na to, jakou má výbavu "pod kapotou". Budu ho ale brát z toho druhého pohledu, jelikož když už tedy funkcemi disponuje, měl by něco i vydržet. A z tohoto pohledu je baterie o kapacitě 860 mAh opravdu málo. Dokud telefon šetříte, vydrží vám opravdu dlouho. Jakmile ale zapnete všechno, co umí, nestačíte se divit, jak rychle vám skončí. Při běžném používání počítejte maximálně se 2 dny v síti GSM. Na jedno nabití dále vydrží přibližně 8 hodin přehrávání hudby.

Zároveň předem upozorňuji na výměnu SIM karty, která se provádí (opět?) značně originálně a možná budete jako já jen nevěřícně kroutit hlavou. Vkládání paměťové karty microSD zboku mobilu je snadnější, bez jeho vypínání, ale i přesto doporučuji trošku delší nehty.

Klávesnice a ovládání: Pohodlnost na prvním místě

Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím tlačítkem uvnitř a dále dvě kontextové klávesy. Dále nechybí tlačítka pro přijmutí a odmítnutí hovoru. Mezi ně a dvě kontextové klávesy se ještě vešla tlačítka pro vstup do menu či odstranění souboru.

Klávesnice je poměrně pohodlná, nicméně některá tlačítka by si zasloužila více prostoru. Podsvícení kláves bílou barvou je příjemné a velice rovnoměrné.

Mezi další tlačítka na těle telefonu patří zejména ta nalevo od displeje, určená pro ovládání hudebních funkcí. Osobně se musím přiznat, že jsem je využíval jen opravdu výjimečně. Pravděpodobně je to ale o zvyku.

Po stranách se klasicky nacházejí tlačítko pro spoušť fotoaparátu či dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti.

Displej: Pořád ta samá Nokia

Výrobce si příliš nelámal hlavu a do telefonu umístil klasický TFT displej s QVGA (240 × 320 px) rozlišením a úhlopříčkou 2,2", který zobrazí až 16 milionů barev.

Předpokládám, že jste se s takovým displejem od Nokie již setkali. Pokud ne, tak snad jen dodám, že podání barev lze řadit do průměru. Potěší ale poměrně dobrá čitelnost na přímém slunci.

Prostředí telefonu: Symbian brzy poznáte

Nokia 5630 XpressMusic je chytrým přístrojem s operačním systémem Symbian S60 3rd Edition, Feature Pack 2. Jeho prostředí je tedy důvěrně známé, novinkou je pouze nový pohotovostní režim. Ten je možno upravit a zobrazit na něm emailovou schránku, připojení Wi-Fi, vlastní kontakty či 6 nastavitelných funkcí (internet, rádio,...). Nechybí možnost vybrat si jeden ze 4 zobrazení uspořádání menu. Třetím bodem personalizace jsou uživatelské motivy.

Barevná schémata ladí podle barvy lemu k telefonu. Pokud si tudíž zakoupíte telefon např. s modrým lemem, počítejte se základními modro-černým motivy. Zajímavostí jsou efekty motivů. Po jejich aktivaci jsou přechody mezi různými aplikacemi či nabídkami obohaceny poměrně jednoduchými, přesto zkrášlujícími efekty. Na druhou stranu rychlost, která je normálně díky 600 MHz procesoru bezproblémová, kvůli zmíněným efektům není úplně ideální.

Pokud chcete telefon trošku potrápit a vyzkoušet, kolik toho vydrží, není nic jednoduššího, než použít multitasking, díky kterému můžete v mobilu dělat více věcí najednou. Vzhledem k velké RAM paměti (přes 60MB volných po startu) lze spustit současně téměř všechny aplikace bez obavy, že by se některé z důvodu nedostatku paměti ukončily. Ani při spuštění většího množství aplikací se pak telefon díky rychlému procesoru nezadýchává a běh je stále svižný.

Telefonování a zprávy: Sdílené

Telefonní seznam nepřináší takřka nic nového, přesto mohu mluvit kladně. Díky operačnímu systému je paměť sdílena a nemusíte se omezovat maximálním počtem pozic. Navíc není takřka nic, co bych u telefonního seznamu a kontaktů postrádal. Záznamy jsou vícepoložkové, nechybí ani obrázky a vyzváněcí tóny u jednotlivých kontaktů. Vše lze pochopitelně spolehlivě synchronizovat s počítačem.

Paměť zprávy je, stejně jako telefonní seznam, sdílená, opět tedy bez omezení (resp. omezení na paměť telefonu, která ale pojme téměř 150 MB). Přístroj nabízí prediktivní slovník T9, který píše s diakritikou a jeho slovní zásoba je poměrně dost nízká. Naštěstí lze v nastavení zpráv zapnout funkci pro ořezávání diakritiky před odesláním zprávy a mít tak k dispozici plných 160 znaků v jedné SMS zprávě.

V nabídce vás určitě také potěší propracovaný e-mailový prohlížeč, schopný pracovat s přílohami, jemuž nechybí ani automatické stahování.

Hudba: XpressMusic v plné síle

Tato Nokia byla pro hudbu stvořená a je to vidět na první pohled. Tři klávesy vedle displeje vám mají usnadnit ovládání hudby. 3,5 mm Jack na horní straně telefonu vám dovolí odpoutat se od přiložených sluchátek. Na dálkovém ovladači nechybí hudební tlačítka včetně zesílení či zeslabení, tlačítko pro přijmutí hovoru a opět 3,5 mm Jack, do kterého můžete buď zasunout přiložená stereo sluchátka od Nokie (nedoporučuji) nebo dle vašeho výběru svá vlastní, s nimiž pak telefon hraje velmi pěkně.

Přehrávání hudby je radost sama o sobě, a to i bez použití sluchátek. Stereo reproduktory v zadní části přístroje dokazují, že zvuk je u tohoto telefonu na prvním místě. Reprodukce hudby z nich je hlasitá, ale kvalitní, přičemž nechybí ani basová složka. Dále zde můžete využít hudební obchod, kde rychle a snadno najdete oblíbenou písničku, ovšem zadarmo to nebude. Osobně mě trošku mrzí, že výrobce do hudebních funkcí po vzoru Sony Ericssonu či Samsungu nepřidal rozpoznávání hudby podle krátké ukázky.

V telefonu rovněž můžete využít rádio s podporou RDS a dokonce si lze vybrat, jestli základní či internetové. Rovněž nechybí klasický diktafon.

Fotoaparát a video: Full Focus aneb tady je něco špatně

Je zřejmé, že tento mobil nebyl stvořen primárně pro fotografování. Přístroj má ve svých útrobách ukryt fotoaparát s 3 Mpx rozlišením. Čočku chrání pouze zadní kryt svým plastovým sklíčkem.

Pastí na potenciální kupce může být označení Full Focus, což si snadno spousta lidí splete s autofocusem. Upřímně se musím přiznat, že jsem do té doby nevěděl, co Full Focus je. Když jsem ale zjistil, že je to prakticky pouze marketingové označení něčeho, co nemá autofocus, musel jsem si říct, že tady jsem Nokii opravdu naletěl.

Samotné fotografie nejsou špatné, na nějaké makro snímky ale rovnou zapomeňte. Při zhoršených světelných podmínkách dopomůže diodový blesk, jež bohužel nejde použít zároveň jako svítilna.


Ukázka - Exteriér


Ukázka - (Pod)večerní fotky


Ukázka - interiér, pokus o makro

Překvapila mě kvalita nahrávání videa, která je až ve VGA rozlišení (640 × 480 bodů) při 15 snímkách za sekundu. Dojem zkazí čtyř násobný digitální zoom, jež vás ve videonahrávkách doprovází nepříjemnými zvuky.

Multimédia: Snaží se

Přístroj nabízí upravené prostředí prohlížení fotografií v podobě nového karuselu, který se postupně dostává i do dalších modelů. Po výběru fotografie se pak dostanete již do klasického prohlížení, které známe ze starších symbian telefonů. Když pomineme velikost displeje, je prohlížení poměrně pohodlné.

Fotky můžete dále také jednoduše upravit pomocí přiloženého editoru. Žádné zázraky ale nečekejte. K prohlížení videí je připraven známý přehrávač od Nokie, Real Player. Na podporu DivX ale raději zapomeňte, k nim je potřeba instalace jiného přehrávače. Vzhledem k velikosti displeje ale nepředpokládám, že byste na něm toužili sledovat své oblíbené seriály s titulky.

Telefon dále podporuji známé hrací prostředí N-Gage, díky němuž si můžete zahrát různé kvalitní hry. Nechybí tituly jako The Sims, Age of Empires, Worms či Bounce. Pokud by vás N-Gage omrzela, telefon dále podporuje i klasické JAVA aplikace. Díky Symbianu lze nahrávat i hry a aplikace napsané pro tento operační systém, a to jak z Ovi Store, tak z internetu.

Přístroj obsahuje 150 MB vnitřní paměti rozšířitelné o paměťové karty typu MicroSD. Jistě vás potěší skutečnost, že v základním balení najdete kartu o velikosti 4 GB.

Data, navigace a organizační funkce: Téměř dokonalé

Datová výbava je na vynikající úrovni. Nabídne jak základní připojení GPRS a EDGE, tak i v poslední době rozšířené 3G a nejrychlejší HSDPA (až 10,2 Mb/s). Nechybí zde dokonce ani oblíbení připojení přes Wi-Fi. Za necelých 6 tisíc tak dostanete telefon s kompletní datovou výbavou, která předčí i Nokii N97 (ta obsahuje pomalejší typ HSDPA).

Vestavěný prohlížeč již známe a i v moderní konkurenci je stále velmi dobře rozpracovaný. Nabídne jak orientaci na výšku, tak na šířku a samozřejmě nechybí ani RSS čtečka. Pokud k telefonu připojíte externí GPS modul, poslouží finská novinka i jako navigace, díky které si snadno zjistíte i aktuální polohu či nadmořskou výšku. V telefonu jsou nahrány standardní Ovi Maps s možností prohlížet mapy celého světa a určovat svou polohu zdarma. Pokud chcete využít automobilovou či pěší navigaci, je potřeba za licenci zaplatit.

Organizační funkce jsou také na velice dobré úrovni. Nechybí opakovaný budík, přehledný kalendář, (aktivní) poznámky, úkoly, kalkulačka, převodník měn či anglický slovník. K mému překvapení jsem ale v přístroji nenašel ani stopky, ani odpočítávač. Tradice Symbianu tak pokračuje i v tomto telefonu, určeném pro mladé. Na druhou stranu potěší podpora prohlížení Office a PDF souborů. Pro editaci Word, Excel a PowerPoint dokumentů však je potřeba zakoupení licence.

Konektivitu telefonu zajistí Bluetooth ve verzi 2.1 a dále samozřejmě také datový kabel, s microUSB konektorem. Nokia 5630 XpressMusic se může pochopitelně pochlubit Mass Storage, díky čemuž můžete na paměťovou kartu jednoduše ládovat hudební soubory.

Zhodnocení: Uspěje oproti Walkmanům?

Nokia 5630 XpressMusic je telefon střední kategorie, svými datovými či hudebními funkcemi se však snadno dotáhne i na kategorie nejvyšší. Milovníky fotek příliš nepotěší svým "Full Focusem". Ani prohlížení fotografií a videa není díky poměrně malému displeji žádná sláva. Na druhou stranu, za 6 tisíc Kč toho Nokia 5630 XpressMusic nabídne více než dost a jedná se o jeden z nejlepších Symbianových mobilů, co se týče poměru výbavy a ceny. Nebýt 4GB karty, mohla být klidně ještě nižší. K hudebnímu telefonu však velká paměť patří.


Bude to Nokia 5630 XpressMusic nebo jiný hudební konkurent?

Tato Nokia je tedy vážným konkurentem ostatním hudebním telefonů. Při výběru nového mobilu tak určitě dejte především na své osobní sympatie, ať už k různým designovým prvkům či značce jako takové. Na vše ostatní se ale bez ostychu ptejte!

nokia-5630-xpressmusic
Klady
  • Rychlý 600 MHz procesor
  • Hudební funkce, 3,5 mm Jack
  • Podpora 3G, EDGE, HSDPA či Wi-Fi
  • Nahrávání videa ve VGA rozlišení
  • Paměťová karta 4 GB v základním balení
Zápory
  • Slabá výdrž baterie
  • Full Focus a nekvalitní digitální zoom
  • (Pod)průměrný displej
  • Nepřináší nic nového, plastový vzhled
Diskuze ke článku
Snekac
O tom že má tento telefon v sobě GPS slyším poprvé :-O Takový kus bych chtěl taky, má 5630 bohužel GPS nemá :-( Jasně, Ovi Maps ano, ale GPS modul v sobě fakt neobsahuje.
Martin Pultzner
Dobrý den,
omlouváme se, Nokia 5630 XM samozřejmě vestavěný GPS modul nemá, do recenze se nám tato informace vloudila omylem. Děkujeme za upozornění :)
hankaa
Tester je zrejme poradnej moula. Jsky, nedopatrenim se dostane povidani o gps k telefonu,ktery ji nema?!
Quido
hankaa: moula ses ty, kdyz umis jen kritizovat neci praci, kazdy dela preci chyby, ty slipko!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze