Nokia 5130 XpressMusic: levný, ale šikovný hudebník

1

Nokia představila svůj nejnižší model hudební řady XpressMusic. Pohledná novinka přinese překvapivě bohatou výbavu, čítající QVGA displej, 3,5 mm Jack, slot pro paměťové karty, FM rádio s RDS a dokonce též Bluetooth s A2DP profilem.

TIP: Technické údaje naleznete v tabulce na konci článku.

Nokia včera představila sedmero nových levných telefonů, mezi kterými je nejvybavenějším zástupcem právě hudební model 5130 Xpress Music, který se chlubí slušivým lesklým kabátkem s červenými prvky a velkými hudebními tlačítky na obou bocích. Rozměry nového hudebního modelu jsou 107.5 x 46.7 x 14.8 mm a hmotnost se zastavila na 88 gramech. Telefon bude prodávat v černo-červené a černo-modré barevné kombinaci. Černá přední strana telefonu za svým lesklým povrchem skrývá dvoupalcový QVGA displej se schopností zobrazit 256 tisíc barev.


Oficiální fotografie - Nokia 5130 XpressMusic

U hudebního telefonu je pochopitelné, že začneme představením hudebních funkcí. 5130 XpressMusic samozřejmě přináší slot pro paměťové karty microSD, přičemž k telefonu bude přibalena 1GB karta. Zarážející je ale informace, že maximální podporovaná kapacita karet je 2GB. Telefon tedy zřejmě nepodporuje microSDHC karty, které dnes mají kapacitu i 16 GB. Finální verdikt ale budeme moci vynést až v testu. Potěšující je přítomnosti klasického 3,5 mm Jacku na těle telefonu, díky kterému si můžete vyměnit dodávaná sluchátka WH-102 za svá vlastní. Díky přítomnosti Bluetooth 2.0 s A2DP lze navíc připojit i bezdrátová stereo sluchátka. Telefonu nechybí hudební přehrávač s podporou rozdělení skladeb dle ID3 tagů. Doplněn je o stereo FM rádio s funkcí RDS. Z dalších multimediálních funkcí můžeme jmenovat 2 Mpx fotoaparát, který dokáže natáčet i video. Bohužel však pouze v rozlišení 176 x 144 bodů s rychlostí 15 snímků za vteřinu. Nesmí chybět ani JAVA 2.0, díky které si do telefonu nahrajete nové hry a aplikace. Pokud nebude stačit 30 MB vnitřní paměť telefonu, poslouží paměťová karta.

Nokia 5130 XpressMusic je kvadrální GSM telefon, který si mimo GPRS poradí i s rychlejší technologií EDGE. Sítě 3.generace mu však zůstávají zapovězeny. Kromě obligátních MMS zpráv lze díky pokročilému emailovému klientovi pracovat i s několika schránkami elektronické pošty. Nechybí ani předinstalovaná Opera Mini pro pohodlné prohlížení webu. Kromě microUSB konektoru slouží k propojení se s okolím i bezdrátová technologie Bluetooth 2.0. Ve výbavě telefonu nechybí všechny organizační funkce tak, jak se na moderní telefon sluší a patří. Telefon přináší za levný peníz překvapivě bohatou výbavu, která byla nedávno doménou mnohem dražších přístrojů. Handicapem může pro někoho být absence sítí 3G. Na evropské trhy se nová hudební Nokia dostane v 1.čtvrtletí roku 2009 za cenu v přepočtu 2200 Kč.

Technické parametry

Rozměry 107,5 x 46,7 x 14,8 mm
Hmotnost 88 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení červená, modrá
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 256 tisíc barev, úhlopříčka 2,0"
Paměť 30 MB vnitřní + paměťové karty microSD (1GB v balení, podpora až 2GB karet)
Otevřený operační systém ne / (prostředí Series 40 5th Edition)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, diktafon, opakovaný budík, světový čas, synchronizace s PC,
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora mp3 AAC, eAAC, eAAC+, MP3, Midi, WMA, WAMR, MXMF ), stereo FM rádio s RDS, 3,5 mm konektor Jack, přehrávač videa JAVA 2.0, internetový prohlížeč Opera-mini, Flash Lite
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), až 4x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty, nahrávání videa (176 x 144 px, 15 snímků/s)
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor, Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (multi-slot třídy 32), EDGE (multi-slot třídy 32)
Baterie a výdrž Li-Ion 1020 mAh
Doba hovoru: až 6 hod
pohotovostní režim: až 288 hod
doba přehrávání hudby: 20 hodin
Cena a dostupnost 2 200 Kč
1.čtvrtletí 2009
Diskuze ke článku
lenka
Dobrý den, mám jedne takový problém: chtěla jsem si jednou dát na zámek pin kod plotože ten samý mobil má moje kamarádka a má tam ten kod ták jsem to chtěla taky vyzkoušen,ale jenže jsem to vyskoušela už dvakrát a i po třetí a po třetím vyzkoušení se mi tento telefon zablokoval. Když ho zapnu tak se mi tam objeví tohleto: Blokovaný kod PIN zadejte kod PUK: a to já právě nevim. A na to jsem se vás chtěla zeptat jestli nevíte ten kod PUK a jestli jo tak bych byla strasně moc vděčná kdyby jste mi ho napsal. DEKUJU VAM!! LENKA

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze