HTC U11 oficiálně a naživo: mačkací vlajková loď se špičkovou výbavou

52
HTC U11 oficiálně a naživo: mačkací vlajková loď se špičkovou výbavou
  • HTC U11 je novou vlajkovou lodí HTC pro rok 2017
  • Přináší voděodolnou konstrukci (IP67), skleněná záda, 5,5palcový QHD displej, Snapdragon 835 a kvalitní 12Mpx fotoaparát
  • Specialitou jsou boky Edge Sense citlivé na tlak, díky kterým lze telefon rychleji ovládat a přiřadit tlaku různé zkratky
  • Telefon se v Česku začne prodávat 1. června za 20 tisíc korun

HTC představilo svůj klíčový telefon pro rok 2017. Nová vlajková loď se jmenuje U11, což jednoznačně ukazuje, že patří do nové řady U, ve které se už nacházejí modely U Ultra a U Play. Novinka přináší několik prvenství, a to jak v rámci HTC, tak na mobilním trhu vůbec. My jsme si mohli HTC U11 vyzkoušet v týdenním předstihu a nyní vám tak přinášíme představení včetně podrobných prvních dojmů, fotogalerie a videopohledu.

HTC U11 – první dojmy

Přehled klíčových novinek HTC U11

Chcete rychle vědět, co nejzásadnějšího HTC U11 přináší? Technické specifikace najdete v našem katalogu, níže v bodech pak přinášíme klíčové novinky.

  • HTC opustilo kov na zadní straně, která je nově lesklá a příjemně zaoblená. Boky jsou kovové a oblé
  • Novinkou je voděodolnost s certifikací IP67
  • Specialitou je HTC Edge Sense, tedy na tlak citlivé boky. Silnějším stiskem nebo přidržením boků lze spouštět funkce v prostředí telefonu nebo v libovolné aplikaci. Je to zajímavé a překvapivě praktické
  • HTC U11 má špičkový výkon díky Snapdragonu 835, nechybí slot pro paměťové karty
  • Novinka nemá 3,5mm jack, sluchátka se připojují skrze USB-C, mají aktivní potlačení hluku a automatické nastavení zvuku pro konkrétní ucho
  • HTC výrazně vylepšilo fotoaparát, který má 12 megapixelů, skvělou světelnost f/1.7, optickou stabilizaci a zaujme například automatickým zaostřením podle zvuku
  • Zajímavostí jsou kvalitní stereo reproduktory a tělo telefonu sloužící jako ozvučná deska

Designová změna. Sklo vyhrálo nad kovem

Design nového HTC U11 překvapí určitě nejednoho uživatele dosavadních vlajkových lodí HTC. Alespoň tedy ze zadní strany. Po mnoha letech totiž HTC opouští kov a nahrazuje ho sklem. To je krásné na pohled – zejména díky pětivrstvé konstrukci a efektnímu (a praktickému) zaoblení na bocích, ale připravte se na neustálé leštění. Na bocích však kov zůstal a celý telefon padne díky výraznému zaoblení boků i zad velmi dobře do ruky.

HTC U11

Jeho rozměry jsou však větší, HTC nenastoupilo na bezrámečkovou vlnu a kolem 5,5palcového QHD Super LCD 5 displeje je mnoho místa. Alespoň ho ale HTC dobře využilo, pod displejem je čtečka otisků prstů i kapacitní tlačítka, takže na displeji vám pak nic nezabírá místo. Nad zobrazovačem najdeme jen 16Mpx selfie fotoaparát, s žádným druhým displejem už HTC neexperimentovalo. Konstrukčně snese HTC ta nejpřísnější měřítka. Na pohled vypadá krásně, vytkl bych snad jen mírně vystupující fotoaparát. V Česku se bude prodávat od 1. června konzervativní černá barva a také stříbrná barevná varianta, která má ale výrazný nádech do modra. Další dvě, tedy perleťově bílá a skutečně hodně modrá, se na náš trh zatím nedostanou.

Vůbec poprvé se můžeme u vlajkové lodě HTC setkat s voděodolností podle standardu IP67 (HTC 10 evo mělo jen IP57), což znamená odolnost proti potopení do vody na dobu až 30 minut v hloubce jednoho metru.

HTC U 11

Zmáčkni mě

Největším lákadlem nového HTC U11 má být možnost ho zmáčknout. Bude to zároveň zásadní odlišení se od konkurence a věc, kterou HTC mohutně propaguje. Aby ne, ještě jsme to na telefonu neviděli. HTC funkci nazývá Edge Sense a funguje takto: spodní polovina kovových boků je citlivá na tlak. Spolehlivě tlak rozpozná to i když máte telefon v krytu, pod vodou nebo ho mačkáte v rukavicích, přitom není cítit žádné cvaknutí nebo jiná odezva.

A k čemu to je? Pomocí silnějšího stisku můžete aktivovat různé funkce, které si zvolíte. Třeba zapnout svítilnu, fotoaparát nebo jinou aplikaci. Tím to ale jen začíná. Dlouhý silný stisk pak může spustit jinou funkci. To ale není stále vše. Nejzajímavější je, že stisky boků můžete ovládat libovolné funkce v libovolné aplikaci. Pomocí editoru nakreslíte gesto nebo označíte tlačítko, které byste jinak v aplikaci stiskli a přiřadíte stisk nebo přidržení boků. Třeba v emailu stiskem boků aktualizujete stránku, při prohlížení fotky či map stiskem obsah přiblížíte.

HTC U11

V praxi funguje Edge sense překvapivě dobře, citlivost na tlak je spolehlivá a možnosti nastavení skutečně široké. V efektním průvodci si můžete i zvolit sílu, jakou musíte telefon mačkat, aby stisk zaznamenal a zbytečně nespouštěl nic jen když ho standardně držíte. Stisk můžete provést dvěma prsty nebo celou rukou, je to jen na vás. Praktické je, že Edge Sense funguje i při vypnutém displeji, takže můžete díky němu spouštět rychle aplikace. Edge Sense je velmi praktické při focení selfies. Stačí stisknout spodní část telefonu a dojde k vyfocení a nemusíte krkolomně hledat tlačítka.

HTC chce přístup k technologii poskytnout i konkurenčním výrobcům a chce z citlivých boků učinit standardní součást výbavy budoucích smartphonů. Zda se mu to povede, nevíme, ale jde o bezpochyby zajímavou vychytávku.

Tyto dvě barevné varianty se u nás budou prodávat. Černá a stříbrná, která má ale výrazné zabarvení do modra. Ostatní dvě u nás

Nový fotoaparát i zvuk

HTC se letos hodně zaměřilo na focení i audio. Na zádech najdeme zcela nový 12Mpx fotoaparát s ultrapixely, které mají solidní velikost 1,4 mikrometru. Potěší také výjimečná světelnost f/1.7, která je v mobilním světě zatím nejlepší. Stejnou má například Samsung Galaxy S8. Samozřejmostí je optická i elektronická stabilizace obrazu a HTC hodně zapracovalo na rychlosti. Jak můžeme potvrdit, je skutečně špičková, a to jak co se ovládání aplikace týče, tak samotného focení.

Zajímavostí je plně manuální mód nebo takzvaný akustický autofocus. Pokud například přiblížíte zoomem osobu, která mluví, telefon díky nahrávání 3D zvuku čtyřmi mikrofony odfiltruje ostatní zvuky a zaměří se pouze na hlas dané osoby, což může být v praxi velmi užitečné. Nechybí ukládání do RAWu, dlouhá expozice až se 32 vteřinami, hyperlapse a nahrávání 4K videa, společně s Hi-Res stereo zvukem. Přední fotoaparát s BSI senzorem má vysoké 16Mpx rozlišení a pro focení selfies.

HTC U11

Velký důraz HTC kladlo i na zvuk. Nová vlajková loď má opět stereo reproduktory s Boom Sound – jeden nad displejem a druhý na spodní hraně. Novinkou je ale zakomponování dutin do telefonu tak, že přední a zadní strana působí jako ozvučné desky. Díky tomu se zvuk šíří všemi směry a v praxi hraje skutečně velmi hlasitě a kvalitně. Nechybí basy, ani na nejvyšší hlasitost pak zvuk není nepříjemně zkreslený. Lze zodpovědně prohlásit, že HTC pokračuje v tradici a ze všech současných vlajkových lodí hraje nejlépe.

Ještě více si dalo HTC záležet na výstupu do sluchátek. Ta si ale připojíte už jen přes USB-C, klasický 3,5mm jack už HTC U11 nemá a jde tak o první vlajkovou loď s Androidem jakéhokoliv výrobce, která ho postrádá. Pokud ale chcete použít svá vlastní sluchátka, HTC přímo v balení přikládá adaptér. Už do těch dodávaných ale vložilo HTC mnoho úsilí. Stejně jako v případě HTC U Ultra jsou sluchátka vybavena technologií HTC U Sonic. Každé sluchátko má také integrován malý mikrofon a pomocí odrazu zvuku ve vašem uchu nastaví optimální zvukový výstup. Co je ale ještě lepší, je aktivní potlačení hluku, což se hodí zejména při cestování.

Fotogalerie barevných variant, které se budou prodávat v Česku

Google Voice Assistant i Amazon Alexa na palubě

V souvislost se zvukem potěší i pokročilé 3D audio nahrávání s automatickým zaměřením se na zdroj zvuku. K tomu účelu má HTC rovnou čtyři mikrofony, které používá i pro integrované hlasové asistenty. Rovnou dva. Zvolit si můžete jak Google Voice Assistent, tak Amazon Alexa. Jde zároveň o první zařízení na světě, kde můžete používat oba asistenty současně. Na telefon můžete mluvit i když stojíte až 1,5 metru daleko a HTC stále garantuje, že vám bude stoprocentně rozumět. V Česku toho ale moc nevyužijeme vzhledem k absenci naší mateřštiny. Hodit se ale může inteligentní asistent HTC Sense Companion.

Má být rychlejší než nejrychlejší

HTC zcela přepracovalo prostředí telefonu. HTC Sense je nyní mnohem jednodušší a výrobce hrdě prohlašuje, že má být dokonce rychlejší než čistý Android. A telefon je skutečně pekelně rychlý, na vše reaguje bleskurychle. Zda takto vydrží dlouhodobě, je otázkou, výrobce nicméně slibuje rychlé a vzorné aktualizace, ostatně už nyní telefon startuje na verzi Androidu 7.1.1.

Špičkovému výkonu pomáhá procesor Snapdragon 835, se kterým se bude telefon prodávat globálně. Asistují mu 4 GB RAM a data si můžete ukládat do 64GB úložiště. To je dále rozšiřitelné pomocí microSDXC karet s podporou až 2TB karet. Až tedy nějaké takové budou existovat. Nechybí superrychlé LTE kategorie 16 s rychlostí stahování až 1Gb/s nebo Bluetooth 4.2 a NFC. Dual SIM varianta pak nabídne rychlost LTE připojení maximálně 800 Mb/s, ale na obou SIM kartách. Mnoho z vás určitě potěší, že i na našem trhu se bude HTC U11 prodávat v Dual SIM variantě, což není mezi vlajkovými loděmi běžné. Baterie má kapacitu 3 000 mAh, telefon podporuje rychlé nabíjení, postrádá ale nabíjení bezdrátové.

HTC U11

HTC odvedlo na své vlajkové lodi skutečně velký kus práce. Jde o krásný, špičkově vybavený a dobře zpracovaný telefon. Neohromí sice bezrámečkovým designem, jinak ale zaujme kompletní výbavou, potěší voděodolností, kvalitním displejem, fotoaparátem i zvukem. A jako třešničku na dortu přidává boky citlivé na tlak. To je sice zvláštní, ale v praxi překvapivě užitečná inovace.

Vaše může být za dva týdny

Pokud vás HTC na svoje U11 nalákalo, můžete si ho i na českém trhu předobjednat už dnes. Do prodeje pak vstoupí 1. června. V Česku se bude prodávat konzervativní černá a stříbrná (ve skutečnosti ale modrá). A cena? Rovných 20 tisíc korun, což koresponduje s cenou ostatních nejlepších telefonů konkurence.

Technické parametry HTC U11 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce153,9 × 75,9 × 7,9 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper LCD 5, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:19 hodin
Dostupnostčerven 2017, 20 000 Kč
Diskuze ke článku
Honza
Trochu jsem se bál těch zad, ale v té základní barvě to nevypadá vůbec zle.

Edge Sense na první pohled asi nezanechá velký dojem, ale co jsem viděl konferenci, tak je to hodně praktické...

Jinak za mě super a i cenově :) 20k je za takhle vybavený telefon pěkná cena.

Škoda, že redakce ještě nedoplnila fakt, že fotoaparát získal nejvyšší hodnocení v DXmark :)
Tomáš
Konečně HTC přišlo s něčím opravdu zajímavým a nechce za to 3 průměrné platy. Tomu se snad ani nechce věřit :)
martin
Cena veľmi dobrá až báječná až sa mi nechce veriť že je to HTC
Pepa
Že by se HTC probralo? Těším se na test výdrže

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze