Nové HTC One: láká na hliníkové tělo a fotoaparát s ultrapixely

39

HTC se v posledních měsících vůbec nedaří a jeho zisk se strmě propadá. Zvrátit tento trend by mu měl pomoc nový špičkový HTC One, od kterého si výrobce slibuje návrat zákazníků. Těm nabídne zcela ultimátní výbavu zahrnující čtyřjádrový procesor s taktem 1,7 GHz, 2 GB RAM, 4,7palcový displej a unikátní super výkonný fotoaparát.

Nové HTC One dostalo 4,7palcový Super LCD 3 displej s rozlišením Full HD 1080p a hustotou 468 PPI. Nad ním a pod ním pak na prvním pohled zaujme dvojice hlasitých reproduktorů se zabudovaným výkonným zesilovačem HTC Boomsound. Hudební zážitek přitom doplňuje i výkonný HDR mikrofon, který kromě řeči zvládne nahrát v dokonalé kvalitě i hlasitý rockový koncert.

TIP! Míříme na představení HTC One do Londýna: sledujte on-line

Srdcem telefonu je čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, který je taktován na 1,7 GHz, který doplňuje extra výkonná grafika Adreno 320. Operační paměť má nadprůměrnou hodnotu 2 GB. Co se týče interní paměti, tak na výběr jsou hned dvě varianty, buď s 32 GB nebo 64 GB. Tato kapacita je však vykoupena tím, že telefon postrádá slot na paměťovou kartu. Stejně tak je nevyměnitelná i baterie, která má kapacitu 2300 mAh.

Hliník, kam se podíváte

Telefon dostal hliníkové tělo ve stříbrném nebo černém provedení, které je v nejtenčím místě pouhé čtyři milimetry tenké a v nejsilnějším 9,3 milimetrů. Ostatní míry jsou pak 137,4 milimetrů na výšku a 68,2 milimetrů na šířku. Hmotnost novinky se pak zastavila na 143 gramech. Tělo mobilu je vyrobeno technologií Zero Gap, což znamená nulové mezery mezi jednotlivými díly. Otvory pro reproduktory a mikrofon jsou v hliníkových dílech vyfrézovány.

Nepřehlédněte: HTC One: první živé fotografie přímo z Londýna (aktualizováno)

HTC One nabídne unibody konstrukci

HTC se přitom dušuje, že se u HTC One nebude opakovat situace, jako u Apple iPhone 4, který kvůli hliníkovému částem měl problém s příjmem signálu. Antény jsou u HTC One integrované přímo do hliníkového těla a oddělené hliníkovými proužky viditelnými na zádech přístroje. Telefon přitom zvládne pracovat nejen v GSM, ale podporuje i sítě WCDMA, CDMA a LTE. Verze s LTE však bude dostupná jen na vybraných trzích.

Z dalších možností připojení HTC One nabídne Wi-Fi ve verzích a/ac/b/g/n a technologií DLNA pro bezdrátové streamování médií z telefonu na kompatibilní televizor nebo počítač. Drobnou vychytávkou je přitom návrat infraportu, který by se měl skrývat pod průhledným zapínacím tlačítkem, a se kterým použijete telefon, jako kterýkoli jiný dálkový ovladač televizoru. Nechybí však zde ani Bluetooth ve verzi 4.0, NFC a microUSB 2.0 konektor, který podporuje technologii MHL (zkratka pro Mobile High-Definition Link) umožňující přehrávat přes USB nebo HDMI video až v rozlišení 1080p.

Stane se HTC One nejlepším fotomobilem na světě?

To, na co HTC klade velký důraz a čím chce konkurovat Nokii Lumia 920 a budoucí Lumii 1000, je zbrusu nová technologie HTC UltraPixel Camera, kterou použil u zadního fotoaparátu. Tato technologie podle výrobce dokáže zachytit až o 300 procent více světla než klasické senzory, díky čemuž je možné dosáhnou mnohem kvalitnějších fotografií s věrnějším barevným podáním, podstatně nižší hladinou šumu a lepší ostrostí. Fotoaparát HTC One produkuje „jen“ 4megapixelové snímky, což je oproti konkurenci s 13Mpx fotografiemi na první pohled hodně málo. HTC sází ale na prosté fyzikální zákony optiky – větší pixel dokáže zachytit více světla. HTC One má stejně velký snímací čip, jako například Nokia Lumia 920 a řada dalších smartphonů, tedy 1/3’, ale na jeho ploše nalezneme mnohem méně pixelů, než u 8Mpx nebo 13Mpx snímačů. HTC tvrdí, že oproti 13Mpx snímači stejné velikosti dokáže jejich ultrapixelový snímač zachytit až o 300 % více světla. Opravdovým trumfem by tak mělo být zejména focení v noci.

Fotoaparátu, který se může pochlubit clonou F2.0 a ohniskem 28 mm, nechybí optická stabilizace obrazu (OIS). Doplňuje ho chytrý blesk Smart Flash, který automaticky nastaví podle vzdálenosti objektu pět úrovní blesku. Přední kamera s rozlišením 2,1 megapixelu a technologií HDR dostala širokoúhlý objektiv, který dokáže zachytit scénu až v úhlu 88 stupňů. Obě kamery přitom dokážou pořizovat Full HD video.

Z funkcí nabídne fotoaparát například kontinuální snímání. Zajímavostí je funkce HTC ZOE, díky které fotky ožijí. Místo statické sekvence desítek kontinuálně pořízených fotek, vytvoří krátké video. To mnoho fotografů asi nezaujme, ale HTC ZOE umí mnohem víc. Naopak velice praktická je schopnost vymazat z fotografií památek zvědavé turisty, kteří vám v ten nejnevhodnější okamžik vlezou do záběru. Teď je jednoduše vymažete.

S HTC One přichází i nové Sense

Nová vlajková loď HTC One nabídne nejnovější verzi Androidu 4.2 Jelly Bean. Spolu s ní se dostalo také na novou verzi nadstavby Sense, která již léta neodmyslitelně patří k telefonům HTC. Poslední generace nabízela verzi Sense 4+. HTC One nabídne Nové Sense. Od čísel se tentokrát upustilo.

Jeho součástí je i služba BlinkFeed, která v líbivé podobě nabídne uživateli na jednom místě integraci zpráv ze sociálních sítí, novinek a dalších informací. O tom, že to HTC myslí s BlinkFeed vážně svědčí i to, že uzavřelo partnerství s AOL na dodávání obsahu. To se však nicméně týká hlavně amerických zákazníků. Nejsme si jisti, jak bude BlinkFeed použitelný u nás.

Na trhu se objeví už v březnu

Na trh se novinka dostane už příští měsíc. Dostupná bude v první vlně ve více než 80 zemích u více než 185 operátorů, prodejců a dovozců, díky čemuž se jedná o největší start v historii HTC. Zda bude mezi těmito 80 zeměmi Česká republika vám ještě potvrdíme. Předprodej HTC One bude zahájen již dnes. Cena, za jakou se bude prodávat, nicméně na tiskové konferenci nezazněla.

Nepřehlédněte: HTC One: první živé fotografie přímo z Londýna (aktualizováno)

Technické parametry HTC One

Kompletní specifikace
Konstrukce137,4 × 68,2 × 9,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 3, 4,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát4 Mpx (2 688 × 1 520), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2013,
Diskuze ke článku
Béďa
Další výrobce hned po BlackBerry zjistil, že když se jeho foun nebude podobat iPhone, tak nic neprodá:-)
Palo
Cena podle mě 15 990Kč. Vypadá,ale opravdu pěkně. A určitě bych ho upřednostil před Sony Xperii Z.
Erik
Ja nevim co porad resite, ze jak vypada a ze je podobny na ten ci onen mobil! Proste je to HTC a hotove :-) a kdo chce porad jiny dizajn tak navrhnete at Vam udelaji telefon ve tvaru kosoctverce a budete IN :D
Juras
Sice jsem fanouškem Sony, ale tento telefon je po designové stránce prostě nádhera. Zvolený materiál taky na výbornou, žádný odporný upatlaný sklo jako u Xperie Z (naprosto nevhodný materiál na kryt...stejně jako lesklý plasty. Měl jsem Xperii Neo a otisky na krytu no hrůza). Tady bych se hodně rozmýšlel jestli nepřejít k HTC. Za mě jednoznačně nejhezčí "5"" telefon, který byl zatím představený.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze