Nová Sony Xperia TX: tenčí, lehčí a méně výkonná sestra Xperie T

10

Víte, že vlajková loď Xperia T, kterou Sony dnes večer v Berlíně představilo, má sestru? Jmenuje se Xperia TX, vypadá úplně stejně, ale přece jen mezi ní a klasickým "téčkem" rozdíly jsou. Jaké?

Odlišné rozměry

Seznam odlišností Xperií T (LT30p) a TX (LT29i) začněme hezky od začátku, tedy designem. Ten na první pohled vypadá úplně stejně, pokud byste ale oba telefony vzali do ruky, ucítíte rozdíl. Xperia TX je totiž oproti své sestře o milimetr vyšší a širší. Pokud by jste si ji ale změřili v pase, naměřili by jste naopak o milimetr méně než u Xperie T. Může za to mimo jiné baterie s nižší kapacitou. Rozdíl 12 gramů je také u hmotnosti obou zařízení. Xperia TX je tedy nepatrně vyšší, širší, ale na druhou stranu zase o něco užší v profilu a také nebude tak těžká. Bude opravdu zajímavé obě dvě zařízení mít vedle sebe a porovnat je.

Barvičky

Z hlediska barevných provedení, bude mít navrch Xperia TX, a to alespoň co se do odvážnosti týče. Bude se totiž prodávat v bílé, černé a také v růžové. Xperia T je spíše konzervativnější, a krom dvou shodných prvních barevných provedení u Xperie TX nabídne navíc ještě stříbrnou.

Xperia TX vypadá na první stejně jako Xperia T, je ale přece jen "trochu" jiná

Jiné umístění baterie

Další odlišností mezi oběma modely, která se týká opět designu, je řešení baterie. Jistě jste si všimli výrazně velké záslepky na pravém boku Xperie T. Pod ní se skrývá slot pro micro SIM kartu, a podle všeho i pro paměťovou kartu. Podle toho si tedy logicky můžete odvodit, že zadní kryt na Xperii T není odnímatelný a sami se tak bez rizika porušení záruky k baterii nedostanete. Jak už asi tušíte, na Xperii TX je to přesně naopak. Ta má oba dva sloty umístěny hned kousek od baterie, která je uživateli po odejmutí zadního krytu kdykoliv přístupná. Nepatrný rozdíl je taky mezi bateriemi samotnými. Ta v Xperii TX (ta vyměnitelná) má kapacitu 1750 mAh. Xperia T naproti tomu disponuje akumulátorem (nevyměnitelným s kapacitou o 100 mAh vyšší) s kapacitou 1850 mAh.

Šachy s SoC

Docela výraznou odlišností je pak ale také to, jaké procesory výrobce u obou modelů použil. U Xperie T Sony vsadil na moderní, úsporný, dvoujádrový CPU Snapdragon S4 (Qualcomm MSM8260A) vyráběný s přesností 28nm. Kdo by ale čekal totožný čip i u Xperie TX, byl by na omylu. Ta totiž ve svém nitru ukrývá předchozí generaci značenou jako Snapdarogn S3 vyráběnou s přesností 32 nm. Počet jader i taktovací frekvence u obou souhlasí, rozdíl ve výkonu a spotřebě je ale právě díky starší technologii výroby opravdu významný. Na druhou stranu podle některých zdrojů ze Sony je procesor rovněž Snapdragon S4, ale stále s GPU Adreno 220. Uvidíme tedy, jaká verze převáží. V poslední řadě oba procesory také obsahují jiný grafický akcelerátor (GPU). Xperia T má Adreno 225 a Xperia TX Adreno 220. Rozdíl v koncové číslici opět není tak malý, jak se na první pohled může zdát.

Xperia T je vlajkovou lodí Sony po právu, sestra Xperia TX má totiž slabší procesor

Preview: Sony Xperia T: nová vlajková loď je zde

Šetření na prvním místě

Nabízí se otázka, co výrobce vedlo ke kroku představit dva pro běžného zákazníka prakticky nerozlišitelné telefony. Odpověď je ale v podstatě velmi prostá a jednoduchá. Peníze. Nejvíce výrobce samozřejmě ušetří na starším čipsetu ve verzi Xperia TX. Tento model se bude pravděpodobně nasazovat na méně důležité trhy, případně bude určen méně movitým nebo náročným zákazníkům. Důvodem může být také to, že Qualcomm zkrátka nestíhá vyrábět dostatečné množství modernějšího Snapdragonu S4. Nestalo by se to ostatně poprvé.

Co se týče dostupnosti Xperie TX na trhu, bohužel to zatím vypadá, že bude dostupná pouze v Asii. Do České republiky se tak zřejmě nedostane.

Zdroje: pressreleases.sonymobile.com

Diskuze ke článku
obluda zelená
Na internetu před asi půlhodinou proběhla zpráva, že Sony updatovalo White Paper k Xperii TX. Nyní uvádí procesor totožný s Xperií T, čili Snapdragon S4 (Qualcomm MSM8260A), ale stále Adreno 220. Na produktové stránce Sony Mobile jsou ovšem stejné informace, i stejné údaje ve White Paperu. Odkazovaný dokument je na Developer World: http://dl-developer.sonymobile.com/documentation/whitepapers/Xperia_TX_WP_1.pdf
CliffLee
Není náhodou S3 vyráběn pomocí 45nm tech., 32nm používá Samsung, pokud se nepletu
Fre ddy
Sony zase perlí, zase šetří na nepravém místě. Tady na Mobilenet se v květnu psalo, že Xperia T bude mít 2200mAh baterii. Je 1750mAh, sakra rozdíl a zase bez možnosti výměny. A to ještě se neví, jaký použili displej, jestli ne tu hrůzu, co má Xperia S. Tyto novinky vypadají líp jak první Xperie, bohužel Sony stále podceňuje přání zákazníků, proto prodejní úspěch znovu nečekám
Hanz
V člínku napsáno Xperia T má Adreno 225 a Xperia TX Adreno 220. Vždyť v článku " Xperia T: nová vlajková loď je zde " máte napsáno v specifikaci v tabulce adreno 220 ,máte v tom trochu zmatek nebo se mýlím já? Jinak si myslím že spíše Xperia V je vlajková loď aspoň podle těch parametrů technických,Díky za informace

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze