Nokia zítra představí novinky: očekáváme Lumie, Ashy a tablet

2

Velký den čeká všechny fanoušky Nokie a vlastně i operačního systému Windows Phone. Již zítra dopoledne startuje Nokia World - velká akce pořádaná finským výrobcem, která se letos koná v Abú Dhabí. Nokia plánuje představit pořádnou porci novinek. Dojde na nové telefony, také pravý tabletofon a zřejmě konečně i první novodobý tablet s logem Nokia.

Zítřejší den by mohl uspokojit všechny fanoušky Nokie. Proč? Nejde jen o to, že se koná Nokia World a očekáváme novinky. Dle spekulací z posledních týdnů a měsíců můžeme říci, že pokud dojde k potvrzení všech domněnek, uspokojí Nokia poptávku ve všech cenových kategoriích. Očekáváme nové modely řady Asha, trojlístek nových Lumií a třešničkou na dortu zřejmě bude tablet s Windows 8. Pojďme si možné novinky zrekapitulovat.

Nokia Asha 50x

Nejméně náročné uživatele bude zajímat především řada Asha, kam Nokia umisťuje základní modely, které cílí na nenáročné uživatele. Mnohdy jsme v této řadě zaznamenali i telefony oslovující uživatele, kteří vyžadují klávesnici. Nicméně v poslední době Nokia mezi produkty Asha zařazuje spíše dotykové modely a v tom hodlá i pokračovat.

Čtěte: Nokia chystá modely Asha 500, 502 a 503

Nokia Asha 50x

Představit by měla hned tři nové modely – Asha 500, Asha 502 a Asha 503. Všechny bude pojit stejný, nebo velice podobný design v mnoha pestrých barevných variantách. Malé telefony s rozměry 102 x 60,5 x 11,5 milimetrů a hmotností kolem 112 gramů. Výbava bude nabízet 3,2palcový displej s rozlišením 320 x 240 pixelů. Vhod přijde 5megapixelový fotoaparát. Nejvyšší Asha 503 bude disponovat 3G i Wi-Fi připojením. Nižším modelům bude 3G chybět. Dočkat bychom se měli i dual SIM variant.

Nokia Lumia 525

Očekávaný model, o kterém toho víme nejméně. Dle číselného označení by mělo jít o nástupce úspěšné Lumie 520. Ta je mimochodem aktuálně vůbec nejprodávanějším Windows Phone telefonem na světě. Výbava by se měla zlepšit jen velmi decentně. Nový by měl být například procesor, naopak čtyřpalcový displej by Nokia zřejmě ráda zachovala.

Nokia Lumia 1320

Nokia se pustí do výroby levných tabletofonů s velkým dislejem a jedním takovým by mohla být i Nokia Lumia 1320, které se přezdívá Batman. Bohužel neznáme podobu a o výbavě toho také mnoho nevíme. Úhlopříčka displeje by měla být kolem 5 palců a fotoaparát nabídne 5 megapixelů. Cenovka by měla být příznivá.

Nokia Lumia 1520

V případě tohoto modelu bychom mohli snad dát i ruce do ohně za to, že jej Nokia zítra představí. Pravidelně o něm získáváme nové informace, známe nejen podobu, ale také výbavu. Půjde o šestipalcového obra s FullHD displejem. Jeho přítomnost umožní nejnovější aktualizaci Windows Phone 8 GDR3. Výbava bude zcela ultimátní, v čele se Snapdragonem 800 nebo až 64GB interním úložištěm. Dojde však i na paměťové karty nebo 20,7megapixelový fotoaparát.

Čtěte: Nokia Lumia 1520: kompletní informace

Nokia Lumia 1520

Prostředí získá například nový sloupec dlaždic a o přísun energie se stará baterie s kapacitou 3 400 mAh. Nokia veškerou funkční výbavu s velkým displejem zabalila do tenkého těla. Tloušťka činí jen 8,7 milimetrů. Hmotnost se zastavila na snesitelných 168 gramech. Známe už také první nástin ceny, která by měla startovat na částce kolem 17 000 Kč s DPH.

Nokia Lumia 2520

Na závěr jsme si nechali zařízení ze všech zřejmě nejočekávanější. Nokia by se měla konečně odhodlat a představit svůj první tablet v novodobé historii. Od tabletu Nokia Lumia 2520 se tak očekává 10,1palcový Full HD displej, 6megapixelový fotoaparát s optikou Carl Zeiss a čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 o taktu 2,15 GHz. Chybět by neměly ani 2 GB paměti RAM a operační systém Windows RT.

Čtěte: Nokia Lumia 2520: co bude umět finský tablet?

Design bude čistě hranatý, avšak spekuluje se o integrovaném stojánku na zadní straně. Příslušnost k řadě Lumia budou podporovat mnohá barevná provedení. Nokia představí také celou řadu příslušenství, samozřejmě s NFC.

Kdy a kde?

Zda-li se dočkáme všech výše vzpomínaných novinek, uvidíme zítra. Celá akce startuje již zítra v 9:00 našeho času. Na mobilenet.cz vám zprostředkujeme video přenos a chystáme pro vás samozřejmě také tradiční textový přenos.