Nokia vyhrála v patentovém sporu proti RIMu. Co bude dál?

6

Kanadské společnosti RIM, výrobci telefonů BlackBerry klesá tržní podíl. Aby toho nebylo málo, prohrála nyní velmi důležitý soudní spor s finskou Nokií a v krajním případě hrozí i úplné zastavené prodeje jejich telefonů BlackBerry. Soudní spor tentokrát opět řeší používání patentů.

Tentokrát se tedy soudní spor netočí kolem dvojice Apple/Samsung, ale nýbrž kolem dalších velikánů. Nokia si loni na RIM vyšlápla a obvinila jej ze zneužívání svých patentů. Než se dostaneme k samotnému vyústění, pojďme se podívat, jak to všechno začalo. Už v roce 2003 se obě společnosti dohodly, že budou navzájem sdílet licence k patentům, které slouží k využívání základních bezdrátových technologií. O pět let později prošla smlouva změnou a RIM tuto skutečnost bral tak, že se nyní dohoda vztahuje i na další patenty, které nemusí nutně spadat mezi základní. Do těchto podmínek by spadalo i Wi-Fi připojení.

Jenže to se RIM spletl a u Nokie tvrdě narazil. V loňském roce proto finský velikán podal na kanadskou společnost žalobu, za neoprávněné využívání patentu Nokie. Žaloba byla podána na klíčových trzích v USA, Kanadě a Velké Británii. RIM dle Nokie porušuje smlouvu a dokud se s Nokií nedohodne na licenčních poplatcích, nemůže zařízení s Wi-Fi prodávat.

Čtěte také: RIM potvrdil představení OS BlackBerry 10 na 30. leden 2013

Letos soud rozhodl ve prospěch Nokie, což je pro RIM opravdu nepříjemná skutečnost. Pokud se s Nokií nedohodne a nezačne za využívání Wi-Fi platit, hrozí mu zákaz prodeje všech jeho telefonů na daných trzích. V krajním případě by to mohlo znamenat konec celé značky BlackBerry.

Mnohem pravděpodobněji se však jeví scénář, kdy se RIM dohodne a bude Nokii platit. Přímo z RIMu už také dorazilo prohlášení, že společnost na výsledek soudního rozhodnutí bude včas reagovat. Kanadská společnost zřejmě spor nebude dlouze protahovat, neboť se 30. ledna chystá představit nový systém BlackBerry 10 a zcela nové telefony, a jakákoliv soudní omezení si s ohledem na stávající situaci nemůže dovolit.

Zdroje: engadget.com, slashgear.com, techcrunch.com, reuters.com

Diskuze ke článku
Symbiaňák
Nokii se zase začíná dařit, věřím že se prosadí a opět bude jednička i se Symbianem, který se jistě vrátí v plné síle. :)
Durus
Ja som mal od Nokie 4 telefony a ich politika mi absolutne nevyhovuje a dostali co si zasluzili. Skor mi je luto toho RIMu.
David
Hele je to jen o penězích.¨
Nokia chce vydělat a proto se soudí.
To je ale dobre. Podporuju Nokiu
woodhome76
Já sice taky podporuju Nokii,ale Blackberry je mi pořád sympatičtější,už jen tou QWERTZkou třeba,zrovna jedno používám,a čekám na BB10 OS,tak doufám,že se ho (Nokia neNokia:-) dočkám.....nevím,ale BB10 mi stále příjde jako použitelnější než WP8 (alespoň tedy podle videí),a určitě víc věřím výrobci vlastního HW+SW než tomu,který jedno z toho vlastní hloupostí pozbyl.....a nemluvím o Symbianu.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze