Nokia U: špičkový koncept vytvořený uživateli

9

Je to již pár týdnů, co Nokia přišla s projektem "Design by Community". Sami uživatelé mohli navrhnout vlastnosti jejich vysněného telefonu. Ten Nokia schválila a tak vznikl koncept Nokia U. Podívejte se, co umí ideální telefon dle uživatelů.

Celá idea byla prostá - dát uživatelům možnost navrhnout takové zařízení, po kterém by toužili jako po žádném jiném. Čtenáři mohli navrhnout spoustu parametrů, které u telefonu chtěli. Samozřejmě vše má své hranice a tak například nemohli navrhnout procesor se čtyřmi jádry na frekvenci 3 GHz. Mnoho vlastností však je již dnes proveditelných, a tak téměř 18 000 hlasů rozhodlo o tom, jak by měl vypadat ten pravý, téměř dokonalý, telefon. Hlasovalo se také o názvu, kterým je nakonec Nokia U.


Nokia U - patentováno uživateli

Ještě jednou zdůrazněme, že se jedná pouze o koncept - bohužel. Design telefonu je totiž nádherný. Celý telefon je vyroben z jednoho hliníkového bloku s úpravou Soft touch a jeho velikost je 60 x 110 x 6-10 milimetrů. Displej má úhlopříčku 4 palce a poměr stran 16:9. Nechybí čočka nad displejem pro videohovory, druhá na zadní straně telefonu s automatickou krytkou objektivu a rozlišením 8MPx. Je vidět, že šílenství po megapixelech už pominulo a uživatelé sami si raději řeknou o 8 kvalitních MPx než o 12 či více nevalné kvality. Další vlastnosti fotoaparátu jsou 4x optický zoom, nahrávání videa v HD kvalitě a duální blesk (LED + Xenon).


Nokia U - tmavá varianta je opravdu krásná

Zatím byly veškeré specifikace vcelku realistické, ale jak je to dále? Dobrá zpráva je, že se opravdu nekoná žádná futuristická koncepce. Všechny vlastnosti můžeme bez problémů implementovat už dnes. Je to například konektivita pomocí Wifi 802.11 b/g/n, USB 3.0 nebo HDMI konektor. Dále operační systém - samozřejmě plně otevřený jako je například připravované MeeGo. Ovšem uživatelé by chtěli mít možnost nahrát si OS podle sebe, což také není nic nereálného - však na Nokii N900, běžící na OS Maemo, se již podařilo spustit například Android. Dalším požadavek hlasujících je například dvojice reproduktorů disponujících Dolby Surround zvukem.


Nokia U - duální reproduktory Dolby Surround

Závěrem malé shrnutí: Nokia U je koncept vytvořený uživateli a schválený samotnou Nokií. Žádná z vlastností není nereálná, ba co víc, je již v mobilním světe celkem běžná, avšak všechny společně zatím nikde nenalezneme a to by mohla být hlavní síla tohoto konceptu. Proto doufejme, že Nokia tento koncept nezaloží do šuplíku a že bude pracovat na jeho realizaci. Určitě by si to zasloužil a pro nás, uživatele, by to mohl být opravdu skvělý telefon.

Zdroj: http://conversations.nokia.com

Diskuze ke článku
R
Rozpláclá N8 :) Ale vypadá líp v tomhle provedení, no řekněme že souhlasím. Hlavní je pro mě:

- 4 palcový display (nejlépe super amoled)
- kvalitní foták třeba 5-8 megapixel ale s velkým čipem
- dostatek pameti 16-32 GB
- meego nebo android

JohnyAsbest
design je a la vyhublá N8. Jinak ujde.
Xman
Než se k tomu No,ia rozhoupe, tak to už dávno budou mnohem vybavenější...
bludicka
Přesně tak - tenká verze N8 :) Působí to na mě jako by všichni fanoušci Nokie tak trochu dali najevo, že N8 by byla dokonalá, kdyby nebyla tak tlustá :D No hodně štěstí, Nokie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze