Nokia na MWC: žádné telefony a mnoho vysvětlování

7

Nokia se na MWC příliš neukazuje. V neděli se ale konala tisková konference, na které vystoupili CEO Nokie Stephen Elop a Jo Harlow, šéfka sekce smartphonů. Dozvěděli jsme se novinky o Symbianu, viděli jsme nový obrázek Windows Phone 7 zařízení a dozvěděli jsme se, že Elop není trojský kůň. A co ještě? (přidáno video)

Tisková konference Nokia – záznam z MWC 2011

Nokii se z marketingového hlediska příliš nepovedla páteční konference ohledně spolupráce s Microsoftem a nálada a výstupy byly různé. Nedělní tisková konference se tak nesla spíše v duchu znovu vysvětlení toho samého a došlo i na některé zajímavé informace.

Stephen Elop na tiskové konferenci

Symbian není mrtvý

Po pátečních zprávách mnoho lidí Symbian již odepisovalo jako mrtvou platformu. Nokia tyto informace vyvrátila a potvrdila, že na původním plánu updatu Symbianu pro rok 2011 se nic nemění. Stále uvidíme updaty pro nové Nokie, čítající nový prohlížeč a mnoho nových funkcí. Na podzim nebude chybět slibovaný velký upgrade uživatelského prostředí, které jsme mimochodem viděli i na obrázku na tiskové konferenci. Nokia i v tomto roce počítá s představením několika nových telefonů se Symbianem. CEO Nokie Steven Elop se opakovaně vyjádřil, že cílem Nokie je plynule přesunout zákazníky ze Symbianu na Windows Phone 7, ale nejdříve musí Symbian výrazně inovovat. Počítá se s gigahertzovými procesory a novými grafickými čipy pro letošní Symbianové novinky.

Budoucí podoba prostředí Symbianu

MeeGo bude. Jedno.

Nokia zatím nehodila přes palubu ani MeeGo, které se však stává spíše okrajovou záležitostí. V roce 2011 bude uveden jeden telefon s tímto systémem.

Windows Phone 7 telefony až v závěru roku

První telefony s Windows Phone 7 jsou již ve vývoji. Ostatně rendery prvních z nich jsme viděli na tiskové konferenci, přičemž druhý z renderů byl zcela nový. Jo Harlow, nová ředitelka sekce smartphones oznámila, že Stephen Elop by byl velmi rád, pokud by se první zařízení objevila v prodeji ještě v roce 2011. Pevný termín ale dán nebyla a představitelé Nokie se opakovaně vyhýbali konkrétními informacím ohledně časového rámce uvedení nových telefonů s Windows Phone 7

Dva koncepty Windows Phone 7 telefonů

Nokia bude ze spolupráce s Microsoftem profitovat miliardami

Steven Elop znovu zopakoval, co Nokii přinese spojenectví s Microsoftem a naopak. Zatímco Nokia získá velké příjmy z reklamy, nový systém, vyhledávač Bing, služby Xbox a další, Microsoftu naopak Finové přinesou mapové řešení Ovi, obrovskou prodejní síť a vývojářské a výrobní kapacity a samozřejmě také chuť porazit Android. Nokia nebude chtít být jediným výrobcem Windows Phone 7 telefonů, chce soupeřit. Zatím není zcela jasné, jak bude vypadat spolupráce v oblasti obchodů s aplikacemi. Bude Ovi Store časem úplně zrušen?

Místo konání tiskové konference Nokie

Elop: nejsem trojský kůň a akcie Microsoftu neprodávám

Představitelé Nokie museli odpovídat i na všetečné otázky novinářů. Nejvíce pod palbou byl Stephen Elop, který popíral, že by byl pouze součástí plánu Microsoftu na převzetí Nokie, které Elop rovněž odmítl. Objasnil také své operace s akciemi Microsoftu, které prodával, ale v momentě zahájení jednání s Microsoftem s nimi dle platné legislativy musel přestat disponovat kvůli vnitřním informacím, které by ho mohli na trhu zvýhodnit. Jakmile to bude legálně možné, prodá Elop všechny své akcie Microsoftu.

Místo konání tiskové konference Nokie

Žádné nové telefony v Barceloně

Nokia dnes nepředstavila žádný nový telefon, ale dušovala se, že se tak stane co nejdříve. Chtějí totiž zkrátit dobu od představení přístroje do uvedení na trh a proto jsme nyní svědkem tak dlouhé pauzy v představování nových modelů.

Během dnešního dne do článku přidáme videozáznam nejzajímavějších částí konference.

Diskuze ke článku
freeman
Tak toto je ostuda. Najväčší výrobca mobilných telefónov na svete a žiadna novinka. Aj tu sa ukazuje v akom veľkom srabe je momentálne NOKIA.
Dominica
heh, to je zaujímavý. Môžu byť naozaj vo veľkom srabe, ked na WMC ani nesúčastnili, nepredstavili nejaký telefón..inak mne je to jedno, ja nie som nokia fan, raz som mala, neľúbilo mi.
ontar
já nerozumím tomu, že proč neumí udělat nový telefony. Vždyť se všichni výrobci opičí po sobě (čest výnimkám) nokia by to taky mohla udělat. Vzít si příklad ze Samsungu, nebo se sony ericssonu..atd. a co to je ta smlouva s microsoftem? to horší krok ani udělat nemohli proto, aby se pochovali. windows phone nemá budoucnost. Budoucnost je android
Karel
no nevím nevím s tím Androidem, mě vůbec nesedí :( Ten nový Samsung mohli udělat třeba i s Badou, páč s Androidem ho nechci!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze