Nokia HERE: mapy a navigace pro OS Firefox, Android a iOS

1

Společnost Nokia představila HERE, první lokalizační cloud, který nabízí mapy a lokalizační služby na světě, a to napříč operačními systémy i různými velikostmi displejů. S novou značkou HERE chce Nokia inspirovat vznik nové generace lokalizačních služeb a zařízení, která zvýší osobní význam mobility pro lidi po celém světě.

Nejen pro Nokie, dočkají se i další uživatelé

Oznámením samotné služby HERE to však nekončí. Nokia se rozhodla jít ještě dále a oznámila strategické partnerství se společností Mozilla, jehož účelem je přinést nové lokalizační funkce pro Firefox OS. Nokia plánuje příští rok debutovat s mobilní webovou verzí HERE Maps pro nový Firefox OS. Firmy spolupracují na tom, aby lidem nabídly ty nejlepší mapové služby na Firefox OS.

„Mozilla a Nokia sdílejí stejnou filosofii v oblasti lokalizačních služeb a jejich významu, a to nejen pro ekosystém, ale zejména pro uživatele,“ říká Jay Sullivan, viceprezident pro produkty společnosti Mozilla.

Pro další rozšíření svých lokalizačních služeb spouští HERE svoji mobilní webovou verzi HERE Maps pro iOS, která bude zahrnovat off-line funkcionalitu, hlasovou navigaci pro pěší a instrukce k cestování hromadnou dopravou. Aplikace bude v nejbližších týdnech dostupná ke stažení v Apple App Store.

Zkrátka nepřijdou ani uživatelé operačního systém Android. Nokia ukázala referenční aplikaci a představila plán zpřístupnit Maps API pro Android počátkem roku 2013. To bude zaměřeno na externí vývojáře, aby mohli vytvořit lokalizační aplikace pro telefony na platformě Android využívající špičkový obsah od společnosti Nokia.

Inovace moderních map

Pro rozšíření 3D funkcionalit pro HERE oznámila Nokia plánovanou akvizici kalifornské společnosti earthmine. Ta vyvinula novou technologii záznamu 3D dat, která obohatí proces přípravy nových map o sofistikované služby. Nokia předpokládá, že celá transakce bude uzavřena do konce roku 2012.

„Je těžké získat korektní mapová data, ale lokalizační služby způsobují revoluci v tom, jakým způsobem využíváme technologie k propojení se světem,“ řekl Michael Halbherr, výkonný viceprezident Nokia HERE. „To je také důvodem, proč jsme investovali a budeme investovat do tvorby celosvětově nejsilnější nabídky lokalizačních služeb, která je na současném trhu ojedinělá.“

Využití LiveSight pro rozšířený pohled na skutečný svět

V rámci svého oznámení společnost Nokia představila LiveSight™, technologii založenou na vysoce přesné 3D mapě světa. LiveSight™ poskytuje nejvěrnější a intuitivní funkci rozšířené reality a využívá vestavěného fotoaparátu v telefonu k tomu, aby učinil objevování světa tak snadné jako je pouhé zvednutí telefonu. Aplikace Městské Info Nokia, která byla vyvinuta exkluzivně pro telefony Nokia Lumia, je první aplikací, která podporuje technologii LiveSight.

„Vytvoření nové značky je tím správným krokem pro společnost Nokia v oblasti mapového a lokalizačního businessu. Aktivity společnosti Nokia v této oblasti jsou na světové úrovni. Věříme, že mapy a lokalizační služby budou pro vývoj příští generace telefonů a služeb napříč širokým spektrem segmentů stále významnější,“ řekl Crawford Del Prete, výkonný viceprezident a ředitel pro celosvětový výzkum ve společnosti IDC.

Než bude služba HERE dostupná na mobilních platformách, můžete ji prozkoumat přes webové stránky www.here.net.

Zdroje: TZ Nokia, here.net