Nokia C1 je zcela základní smartphone s Androidem Go. Nemá ani LTE

3
Nokia C1 je zcela základní smartphone s Androidem Go. Nemá ani LTE
  • Telefon má obyčejné plastové tělo a 5,45palcový IPS displej
  • Nasazen je odlehčený operační systém Android Go
  • Vrcholem datových přenosů jsou starší sítě 3G
  • Cena se má pohybovat hluboko pod hranicí 2 tisíc korun

Společnost HMD Global dnes představila svůj další chytrý telefon. Nejde však o standardní model z běžné nabídky, což naznačuje již lehce podivné pojmenování Nokia C1. Dnešní novinka míří na silně rozvojové trhy. Máme zde proto jen velmi obyčejné plastové tělo a nijak velký displej. Úhlopříčka se zastavila na 5,45 palcích a potěší, že zde máme IPS panel. Naopak budoucí uživatel bude muset přijmout nízké rozlišení 960 × 540 pixelů.

Nokia C1

Pod kapotou je pouze čtyřjádrový procesor s taktem 1,3 GHz kombinovaný s 1GB operační pamětí. To nezní příliš lákavě, že? Právě proto je nasazen Android 9.0 Pie v Go verzi, která je speciálně Googlem upravena pro telefony se slabým hardwarem. Méně náročný je systém i samotné aplikace. Celek pak zabírá i méně místa, což se pozitivně projeví na interní paměti, která je 16GB. Nechybí však slot pro paměťové karty až do velikosti 64 GB. Telefon je tudíž jako dělaný pro poslech hudby, nechybí FM rádio, MP3 přehrávač a 3,5mm jack.

Co se týče fotoaparátů, je zde snadná práce. Na čelní i zadní straně po jednom 5megapixelovém snímači, přičemž přisvětlovací LED dioda je rovněž na obou stranách. Konektivita je u telefonu opět velice základní. Nechybí Wi-Fi, Bluetooth 4.2 a GPS. Data vám potečou přes sítě EDGE nebo 3G, LTE chybí, což na trzích, pro nějž je určena, nemusí tolik vadit.

Nová Nokia C1 je určena primárně pro africké trhy, kupříkladu pro Keňu a Nigérii. Dostupnost na českém trhu je, například z důvodu absence LTE, spíše nepravděpodobná. Můžeme si však přiblížit cenu, za kterou bude telefon nabízen. Měla by se v přepočtu pohybovat kolem 1 500 Kč.

Technické parametry Nokia C1 (2019)

Kompletní specifikace
Konstrukce147,6 × 71,4 × 8,7 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,45" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus
ChipsetCPU: 4×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, ?
Diskuze ke článku
obr_kokot
tak tohle neni okousane na kost, toto je az pod kost... a ze to ma na sobe napis NOKIA, to nekde ve finsku musi tlouct hlavou do zdi...
αΩ
Chudáci černoušci, za 15set je to bez LTE loupež za bílého dne :( ..sranda je, že zrovna v afrických prdelích je pokrytí LTE mnohdy to první, co k nim mobilně dorazilo...
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Nokia z dob Elopa je evidentně zpátky. To jim ten drive dlouho nevydržel. Burn witch burn.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze