Nokia Asha 501: malinká novinka s vydrží až několik týdnů

47

Nokia dnes představila podle svých slov “celosvětovou inciativu v oblasti zpřístupnění trhu chytrých telefonů s cenovkou pod 100 USD pro vývojáře.“ V kostce to znamená uvedení nové varianty známého prostředí Asha v celodotykové podobě s poněkud přepracovaným designem na novém telefonu Asha 501, který nabízí třeba i podporu dvou SIM karet.

Novou generaci řady Asha představil samotný CEO Nokie Stephen Elop na tiskové konferenci v Novém Dílí v Indii. Výběr města i státu je vpravdě symbolický. Levných modelů Asha se totiž zdaleka nejvíc prodá právě v této obrovské jihoasijské zemi, kde existují stamilióny potencionálních zákazníků s poměrně nízkými finančními možnostmi, pro které jsou přístroje typu telefonů Asha ideálním řešením. Nokia tedy hodlá i nadále budovat nejen v Indii své získané renomé v segmentu nejlevnějších telefonů.

Jednotný design „made in Nokia“

V poslední době se finský výrobce jednoznačně u svých modelových řad snaží sjednotit základní rysy designového pojetí tak, aby bylo každému hned zdálky jasné, že právě tohle je Nokia. Zaoblené rysy chytrých lumií tak postupně můžeme vidět i u nejnižších řad, jednoduše značených stovkovými ciframi tak právě i u mezi řady Asha.

Nový model 501 se však lumiím přibližuje ještě těsněji. Vidět jsou charakteristické zaoblené tvary a křiklavé barvy. Doposud známé Ashy patřily do úplně jiné designové rodiny. Celkové rozměry novinky činí 99 milimetrů na výšku, 58 milimetrů na šířku a 12,1 milimetrů v profilu. Hmotnost se zastavila na příjemné hodnotě 98 gramů.

Nokia Asha 501 - oficiální promo video

Základem pro ovládání bude výhradně dotykový displej. Jedná se o TFT panel s úhlopříčkou rovné 3 palce a rozlišením QVGA (240x320 pixelů). Jemnost tohoto displeje bude tedy papírově oproti dnešním standardům opravdu nízká. Na druhou stranu již ale z našich zkušeností dobře víme, že znatelný rastr displeje se dá schovat za chytře (jednoduše) provedenou malbu uživatelského prostředí.

Asha nové generace

Nokia v tiskové zprávě uvádí, že 501 je prvním modelem nové řady Asha. Ta by se krom výše popisovaného designu, sjednoceného s řadou Lumia, měla vyznačovat také přepracovaným uživatelským prostředím. Dosavadní celodotykové Ashy se postupně vyvíjeli ze starého prostředí Series 40. Nová generace představuje další velký skok.

Vše se daleko více ponese v duchu dnešního módního trendu, který je založen na ovládání gesty. Některé zahraniční servery nové UI označují jako grandchild (vnouče) MeeGo OS. Toto označení je opravdu příznačné. Již odemknutí telefonu totiž probíhá za pomoci dvojího poklepání prstem na displej. Ovládací prostředí se potom skládá ze dvou obrazovek. První z nich se jmenuje Fastlane, a měla by ukazovat vaši přítomnost i budoucnost. V zásadě byste tedy měli vidět například naposledy spuštěné aplikace, upomínky z kalendáře, různé notifikace z Facebooku a tak dále. Druhá základní obrazovka nového prostředí bude obsahovat prosté menu nainstalovaných aplikací.

Rozhovor s Petrem Skillmanam o Nokii 501

Asha 501 bude prvním modelem nové generace. Ta se bude snažit vytěžit více než kdykoliv před tím také z lukrativního businessu nákupu a prodeje aplikací. Nokia vývojáře láká na milióny aktivních uživatelů modelů Asha, kterých stále přibývá (aktuální číslo se prý pohybuje okolo hranice 100 miliónů). Vydá pro ně i sadu různých nových vývojových nástrojů. Jednou z dalších nových možností bude také například možnost zapracovat do aplikací takzvané Inn-App Payment, nebo-li platby za různé virtuální věci přímo v aplikacích.

V prodeji už za měsíc

Ještě si krátce řekněme něco málo o další hardwarové výbavě nové Nokie Asha 501. Jelikož se bude jednat o telefon založený na aplikacích, bude důležité především internetové připojení. K dispozici bude možnost připojení přes mobilní data a nebo přes Wi-Fi. První možnost ovšem bude fungovat pouze na starší a pomalejší infrastruktuře 2G. Ta stačí tak pro prohlížení internetu či synchronizaci e-mailů. Pro stahování větších aplikací je však její rychlost téměř nepoužitelná. Nokia však slibuje, že další modely nové řady Asha již 3G konektivitu budou obsahovat.

Nejen pro instalaci aplikací, ale například také pro ukládání snímků z 3,2Mpx fotoaparátu, bude připravena 128 MB vnitřní paměť, kterou si hned po vybalení telefonu z krabice můžete rozšířit 4GB microSD kartou, která je součástí příslušenství. V tom se budou nacházet také základní pecková sluchátka, barevně sladěná s telefonem.

Poslední zásadnější informací stran technických specifikací je určitě údaj o akumulátoru. Nepřekvapí ani tak jeho kapacita 1200 mAh, ale spíš udávaná maximální výdrž až 48 dní. Samozřejmě se jedná o výdrž testovanou v laboratorních podmínkách. Reálná výdrž by se ale stále mohla s častějším využíváním internetu a aplikací pohybovat kolem hranice několika dnů, což by oproti průměrným smartphonům dneška se srovnatelnou technologií akumulátorů byla opravdu pozoruhodná výdrž.

Nokia Asha 501 by se měla začít celosvětově prodávat už v průběhu června a to za cenu zhruba 2 500 Kč. K dispozici by mělo být celkem 6 barevných provedení a také varianta s podporou dvou SIM karet.

Technické parametry Nokia Asha 501

Kompletní specifikace
Konstrukce99,2 × 58 × 12,1 mm, 98 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (320 × 240 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 128 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia Asha
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2013, 2 500 Kč
Diskuze ke článku
Concionator
Článek zajímavý a přínosný, povedený a nápaditý přístroj v dané kategorii! Ale chtělo by to jazykovou korekturu textu. Některé je ho rysi my vzali dech.
pavel246246
A mě se ten telefonek ať si říká kdo chce co chce líbí. V dané cenové kategorii samozřejmě.
Tomáš
"Zaoblené rysi chytrých lumií..." Rys bez rysu jako hrad bez hradu, zaoblené hrady, rysy.... Hm? :) Jinak telefon se mi moc líbí, za tu cenu je to pecka.
Michal Pavlíček
Omlouváme se, za chybku, která uniklo i přes to, že o větu dříve je totožné slovo správně. Již opraveno.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze