Nokia Asha 503
recenze

Nokia Asha 503

Finská bojovnice s průhledným krytem

V dnešní recenzi se podíváme na cenově dostupný model dotykového telefonu Nokia Asha 503. Netradiční konstrukce s průhledným zadním krytem v několika barevných variantách, přítomnost Wi-Fi, 3G a 5MPx fotoaparátu, ovládání tahy po displeji, to vše nalezneme pod kapotou finského telefonu.

Finská Nokia má ve svém produktovém portfoliu vcelku úspěšnou modelou řadu Asha, která nabízí svým potencionálním zákazníkům mobilní telefony za rozumný finanční obnos. V dnešní recenzi se podrobněji podíváme na dotykový model Nokia Asha 503, který na první pohled zaujme netradičně pojatou konstrukcí. Dokáže telefon s cenovkou necelých tři tisíce korun a malým displejem s nízkým rozlišením přitáhnout zákazníky? Dokáže obstát na trhu proti levným smartphonům?

Nokia Asha 503 sází na barevné varianty

Technické parametry Nokia Asha 503

Kompletní specifikace
Konstrukce102,6 × 60,6 × 12,7 mm, 110,2 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (320 × 240 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, video: 320 × 240 px, 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 174 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia Asha
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:30 hodin
Dostupnostlistopad 2013, 2 500 Kč

Nokia Asha 503 – videopohled

Obsah balení

  • Telefon Nokia Asha 503
  • Nabíječka Nokia AC-20E
  • Baterie Nokia BL-4U s kapacitou 1200mAh
  • Pecková sluchátka
  • Paměťová karta microSD s kapacitou 4GB
  • Uživatelská příručka

Mobilní telefon Nokia Asha 503 dostanete ve známé modré krabičce, na které jsou vyobrazeny všechny barevné varianty telefonu (černá, bílá, modrá, žlutá, zelená a červená). V balení kromě klasického příslušenství potěší i přítomnost 4GB paměťové microSD karty.

Design a konstrukce

Do redakce dorazila na recenzi černá varianta mobilního telefonu Nokia Asha 503. První pohled na přístroj vyvolává dojem velmi kompaktního přístroje, spíše vhodného do menších či drobnějších rukou. Tělo telefonu o rozměrech 102,6 × 60,6 × 12,7 milimetrů a váze 110,2 gramů upoutává pozornost především svou netradičně pojatou konstrukcí. Zadní kryt spolu s boky přístroje jsou pod průhledným hranatějším vrchním krytem z polykarbonátu. Reálně na vás působí, že má telefon dvojitý zadní kryt. Pod průhledným vrchním krytem výrobce nabízí i další zajímavé barevné varianty, které dodají přístroji pomyslný šmrnc. Vyvstává důležitá otázka, nakolik je vrchní kryt odolný proti případným pádům. Spíše bych řekl, že při pádu dojde buď k popraskání a vzniku pavučin nebo k vyštípnutí dílčích částí. Telefon přímo přitahuje otisky prstů, neobejdete se od neustálého čištění displeje i zadní části telefonu. Celkově lze konstrukci pochválit, slícování je výborné a nikde nic nevrže.

Nokia Asha 503 zaujme netradiční konstrukcí

Přední část telefonu zaujímá dotykový 3palcový TFT TN displej s rozlišením pouhých 320 × 240 pixelů (QVGA). Oceňuji přítomnost odolného krycího skla Gorilla Glass. Pod dotykovým displejem se nachází jediný ovládací prvek přední části, konkrétně senzorové tlačítko „Zpět“. Nad displej umístil výrobce označení Nokia a dále samotné sluchátko.

Telefon nabídne pouze třípalcový displej

Levý bok přístroje neukrývá žádný ovládací prvek, pravý bok ukrývá tlačítka pro ovládání hlasitosti a zoomu. Pod tlačítky pro regulaci hlasitosti je již jen tlačítko zámku/vypínače.

Boky přístroje ukrývají regulaci hlasitosti a zámek

Horní část telefonu se stala útočištěm pro 3,5mm jack pro připojení sluchátek a nabíjecí microUSB konektor (telefon při připojení k PC nabíjí). Spodní část telefonu ukryla důležitý mikrofon. Zadní netradičně pojatý kryt má ve své horní části místo pro přisvětlovací LED diodu a samotnou čočku 5MPx fotoaparátu. Pod čočkou fotoaparátu se připomíná opět Nokia a ve spodní části zadního krytu je uvolňovací tlačítko zadního krytu ukrývající i reproduktor. V praxi sejmutí zadního krytu není příliš povedené a vyžaduje trochu cviku a především trpělivosti. S dlouhými nehty bude uvolnění zadního krytu dosti obtížné, ne-li nemožné. Paměťovou microSD kartu (v balení s kapacitou 4GB) lze vkládat do přístroje pouze po sejmutí zadního krytu. Jedno důležité upozornění pro všechny potencionální zákazníky, telefon si neporadí s klasickou SIM kartou, ale pouze s kartou microSIM.

Zadní kryt na první pohled skutečně zaujme

Baterie a výdrž

Dotyková Nokia Asha 503 ukrývá pod zadním krytem baterii s kapacitou 1 200 mAh. Výrobce láká na maximální dobu v pohotovostním režimu 35 dní, dobu hovoru (2G) je 12 hodin, u 3G 4,5 hodiny, 8hodinová výdrž při prohlížení internetu v mobilní síti, v síti Wi-Fi pak 4 hodiny. Telefon byl při plném zatížení schopen provozu necelé dva dny. Nastavena byla synchronizace dvou e-mailových účtů, bylo zapnuto upozornění na zamknuté obrazovce, přehledová obrazovka (když se telefon nějakou dobu nepoužívá, zobrazí se čas), dále bylo aktivní dvojité poklepání na displej, který se po tomto úkonu probudí. Během těchto dvou dnů byly provolány dvě hodiny, na internetu jsem strávil necelou hodinku a poslal kolem dvaceti sms. Při disciplíně spočívající v deaktivaci rychlé synchronizace, vypnutí přehledové obrazovky a využívání telefonu spíše k volání a sms lze věřit v dosažení čtyřech dnů provozu na jedno nabití.

Sejmutí zadního krytu není moc snadné

Zvuk

Na samotném těle telefonu není k nalezení reproduktor, který má známou mřížkovanou podobu. Teprve po spuštění hudební reprodukce se lze dohledat toho, že reproduktor se nachází v prostoru uvolňovacího tlačítka zadního krytu. Položení na jakoukoli podložku má za následek zkreslení reprodukce. Zvukový projev navenek je dostatečně hlasitý a srozumitelný. Nedochází k vyluzování nežádoucích zvuků. Hlasitost lze snadno regulovat použitím tlačítek na pravém boku přístroje.

K telefonu jsou přibalena i výrazně zbarvená červenooranžová pecková sluchátka, která do uší příliš dobře nepadnou. To může být ale dosti subjektivní záležitost. Dodávaná sluchátka svou reprodukcí nepřitáhnou, spíše odradí. Zvuk linoucí se do sluchátek je značně plochy, bez basů a barvy. Kvalitnější sluchátka již dobře odvedou svou práci a připraví uživateli basově vyváženy a věrný projev bez výraznějších zvukových prohřešků.

Displej

Mobilní telefon Nokia Asha 503 dostal do své výbavy na dnešní dobu poněkud menší 3palcový dotykový displej s podprůměrným rozlišením 320 × 240 pixelů. Kvalita samotného displeje s hustotou pixelů pouhých 134 ppi a schopností zobrazit 262 000 barev dává tušit, že na něm nenaleznete vyhlazené písmo nebo dokonale prokreslené ikony aplikací. Na první pohled je znát viditelný rastr. Musíme si uvědomit, že jde o levný telefon, na kterém tento neduh nebude pro určitého uživatele tím zásadním problémem. Pozorovací úhly telefonu nejsou bez chyby, odezva na pohyb a dotyk v prostředí telefonu také někdy zazlobí. Mírné problémy jsem pozoroval při odemknutí obrazovky dvojitým poklepáním displeje. Poklepání musí být opravdu výrazné, žádné lehoulinké poklepání. Jedna zajímavost, telefon reagoval na dvojité poklepání i zadního průhledného krytu. Na zamknutém displeji lze zobrazit obsah upozornění, aktivovat přehledovou obrazovku, ta se zobrazí v případě nečinnosti přístroje. Poté lze na displeji spatřit čas a rovněž zmeškané události v podobě malých symbolů (hovory, sms, e-mail,…..). Aplikace na pozadí displeje ale zkracují životnost baterie. V nastavení nechybí ani základní úprava jasu displeje a přizpůsobení tapet pro zamknutou nebo výchozí obrazovku.

Uživatelské prostředí

O mobilním telefonu Nokia Asha 503 by se mohlo říci, že se jedná o klasický smartphone. Telefon tak navenek působí, ale v reálu si smartphone představuji jinak. Spíše bych řekl, že může být přípravou pro vstup do prostředí telefonů s otevřeným operačním systémem. Telefon pracuje v prostředí Nokia Asha Software Platform 1.1. Prostředí připomíná prostředí systému MeeGo, a to především svými gesty, které urychlují a usnadňují pohyb v prostředí telefonu. Telefon lze probudit buď tlačítkem na pravém boku nebo dvojím poklepáním na displej (v případě aktivace přehledové obrazovky). Zobrazí se vám prozatím zamknutá obrazovka s tapetou, na které se mohou vyskytnout informace o například došlé poště nebo notifikace z Facebook účtu. Telefon během testování nabídnul i možnost instalaci nového firmwaru, který měl přínést lepší funkce telefonu a celkově zlepšit funkčnost a výkon (pohyb v prostředí telefonu se jeví plynulejší). Současně s touto aktualizací došlo i na dosazení oblíbené aplikace WhatsApp do menu přístroje.

Do menu přístroje se seznamem aplikací se snadno dostanete tahem prstu doleva nebo doprava. Z tohoto prvního panelu s aplikacemi se jednoduchým gestem doprava nebo doleva dostanete na seznam posledních spuštěných aplikací nebo dalších akcí. Z každé otevřené aplikace se snadno dostanete gestem doleva nebo doprava. Odemknutím telefonu se vám nabízí i možnost stažení horní notifikační lišty, kde lze rychle aktivovat Wi-Fi, Bluetooth, data a tichý režim. Chválím skutečnost, že ze zamknuté obrazovky se dá snadno spustit fotoaparát, a to pohybem prstu z dolní části displeje k horní. Aplikace se ukončují jednoduchým tahem z pravého nebo levého okraje do středu displeje.

Telefonní funkce

S telefonováním si Nokia Asha 503 poradí bez výraznějších problémů. V seznamu kontaktů se lze rychleji pohybovat a najít žádaný kontakt tažením jezdce při pravém okraji displeje. Kontakty lze zobrazit podle jména nebo příjmení. V seznamu kontaktů se nabízí možnost vyvolání spodní roletky, kde lze spatřit přidání nových kontaktů, případně jejich odstranění, importování či exportování. Nový kontakt lze v základu obohatit o jméno, příjmení, mobilní číslo, osobní e-mail a narozeniny. Jsou tu ale i další možnosti přidání údajů (služební číslo, číslo domů, adresa VoIP, vyzváněcí tón,…).

Telefonování v praxi probíhalo bez potíží. Kvalita hovoru byla příkladná, regulace hlasitosti pomocí tlačítek na boku přístroje řádně fungovala. Pro lepší přehled o provolaných minutách poslouží srozumitelný čítač. Hovor se přijímá přejetím obrazovky směrem dolů, přejetím nahoru vypnete upozornění.

Zprávy

Dotykové mobilní telefony lze samozřejmě využívat i pro psaní zpráv svým kamarádům či přátelům. U modelu Nokia Asha 503 lze narazit na potíže při psaní, pokud máte větší prsty. Přeci jen třípalcový dotykový displej má své limity a rychlé psaní bez překlepů dá spoustu cviku. Telefon neumožňuje možnost změny velikosti písma. V nastavení telefonu se lze dopátrat nastavení psaní, kde lze spatřit buď úplnou českou klávesnici, u které lze nastavit prediktivní vkládání textu, kontrolu pravopisu nebo českou klávesnici telefonu. V režimu na výšku je psaní zpráv dosti pomalé a musíte se na psaní hodně soustředit. V režimu na šířku se to o něco zlepší díky QWERTY klávesnici, ale stále to není to pravé ořechové. Pro rychlejší psaní zpráv bez překlepů doporučuji používat českou klávesnici telefonu, tzn. alfanumerickou. Napsanou zprávu lze obohatit o obrázky, videa, fotky z fotoaparátu nebo zvukovou nahrávku. Doručené zprávy jsou v telefonu uložené v přehledných konverzacích.

Internetový prohlížeč, e-mail a sociální sítě

Mobilní telefon Nokia Asha 503 si zaslouží pochvalu za přítomnost Wi-Fi a 3G. Vyznat se v prostředí internetového prohlížeče Nokia Xpress není pro uživatele nijak složité. Zamrzí malá úhlopříčka displeje, která prohlížení webových stránek znepříjemňuje a ubírá na komfortu. Pro přečtení textu je nezbytné zvětšení stránky, a to dvojitým poklepáním na displej. Po zapnutí internetového prohlížeče spatříte v dolní části displeje místo pro zadání internetové adresy nebo vyhledání žádaného textu. K dispozici jsou vyhledávače Google, Bing a Yahoo!. Vytažením dolní roletky směrem nahoru lze narazit na nedávno prohlížené položky nebo oblíbené stránky. Nad vyhledávacím okénkem se nachází celkem devět ikon pro rychlý přístup k určitým aplikacím (doporučené, zábava, free apps, zprávy, sociální síť, informace, sport, e-mail, stahování). V praxi probíhalo načítání internetových stránek pomaleji, než by si člověk přál. Zde ale je nutné podotknout, že máme tu čest s telefonem, který má cenovku hodně nízko. Přítomnost Wi-Fi a 3G určitě kvituji, ale stejně si myslím, že tento telefon není příliš vhodný pro náruživce do internetu a sociálních sítí.

Telefon si poradí i s příjmem e-mailů z několika e-mailových účtů. Uživatel má na výběr z několika (Gmail, Nokia Mail, Outlook, Yahoo! Mail, Seznam, Centrum). U nově založeného e-mailového účtu si lze nastavit interval stahování pošty (každých 15 minut, 30 minut, každou hodinu, 2 hodiny, 4 hodiny, každý den nebo ručně). Nastavení intervalu samozřejmě ovlivní celkovou výdrž baterie. Stahování e-mailů pracovalo spolehlivě a v případě aktivované přehledové obrazovky s časem se dozvíte díky ikonce zavináče, že vám došel e-mail. Telefon zvládá aktualizovat prioritně jeden e-mailový účet.

Přítomnost internetu v mobilním telefonu se dnes považuje za jasnou věc, o sociálních sítích nemluvě. V telefonu tudíž nemohou chybět sociální sítě Facebook a Twitter. Psaní statusů nečiní potíže, musíte ale počítat s trochu delším časem načítání. Na Facebook účtu si lze upravit i velikost písma (malé, střední, velké). Telefon disponuje i několika chatovacími aplikacemi (eBuddy, WeChat, Chat). Aplikace WhatsApp nainstalována v přístroji před aktualizací nebyla, po aktualizaci telefonu je již v menu přístroje přítomna (aplikaci bude nutné před používáním nejprve stáhnout).

Organizační funkce

U mobilního telefonu Nokia Asha 503 nechybí jednoduchý a přehledný kalendář v měsíčním nebo denním náhledu. Do kalendáře si lze zapsat událost nebo narozeniny. Telefon vám dokáže příslušnou událost připomenout i celý týden před samotnou akcí. Nechybí ani nastavení opakování.

Pro ranní vstávání přijde vhod i opakovaný budík, u kterého si lze nastavit tón upozornění (dostupné zvuky nebo výběr ze složky Hudba) a dobu odložení. Budík funguje i při vypnutém telefonu. Na běžné počty si musíte vystačit s jednoduchou kalkulačkou. V menu telefonu jsou k dispozici i poznámky, záznamník, přehledné čítače a čtečka.

Mobilní telefon Nokia Asha 503 nedisponuje vestavěnou GPS. Znamená to tedy, že pro přítomnou aplikaci Nokia Nearby telefon využívá mobilní vysílače operátora. Aplikace Nokia Nearby dokáže podle aktuální polohy nalézt obchody nebo i restaurace ve vašem blízkém okolí.

Fotoaparát a video

S mobilním telefonem Nokia Asha 503 nebudete ochuzeni o pořizování fotografických snímků a případně i videonahrávek. Výrobce si do tohoto modelu telefonu přichystal 5 megapixelový fotoaparát s přisvětlovací LED diodou. Bohužel se zapomnělo na automatické zaostřování, vše je tak ponecháno na pevném ostření. Na přiblížení scény je k dispozici trojnásobný digitální zoom. Do prostředí fotoaparátu se nejrychleji dostanete ze zamknuté obrazovky tahem ze spodní části displeje nahoru. Jelikož není k dispozici hardwarová spoušť, snímky pořídíte klepnutím na displej.

Fotoaparát dokáže pořizovat snímky v maximálním rozlišení 2592 × 1944 pixelů (5MPx). Dále také v nižším rozlišení, ale to bych spíše nedoporučoval. Snímky se ukládají ve formátu JPEG. Pro přiblížení nebo oddálení zobrazení slouží vaše prsty. Prostředí telefonu ukrývá i některé možnosti nastavení. Nastavení vyvoláte delším stisknutím displeje. K dispozici máte nastavení blesku, časovače, vyvážení bílé, efekty a zvuk závěrky fotoaparátu. Režim makra k dispozici není. Pořízený snímek umožňuje základní editaci v podobě otočení snímku, převrácení, oříznutí, použití efektu nebo vyhrání si s osvětlením a kontrastem. Snímky lze sdílet e-mailem, MMSkou, přes Bluetooth, Facebook, Twitter nebo službu Slam.

Kvalita pořízených fotografií odpovídá použitému snímači. Nepočítejte s parádními snímky jako mají modely Lumia, nicméně k zachycení momentky plně postačí. Výsledné snímky budou hodně záviset na podmínkách, ve kterých budete fotit. Hodně bude záležet i na pevném držení těla telefonu, často se totiž stávalo, že byl vyprodukován rozmazaný snímek. Hodně světelné scény trpěly přepaly, chyběly detaily a u některých fotek jsem pozoroval lehce nafialovělý nádech.

Z prostředí fotoaparátu se lze smýknutím dostat do prostředí videa. Videonahrávky lze pořizovat v nejvyšší kvalitě 640 × 480 pixelů. Z výroby je nastaveno rozlišení nižší (320 x 240 pixelů). Videonahrávka se ukládá ve formátu 3GP a lze ji sdílet podobně jako fotografii. Telefon pro pořizování videa nemohu příliš doporučit, ač kvalita není úplně tragická, obraz není plynulý a mírně se trhá. Snímková rychlost testovacího videa z fotoparátu je 16 snímků za sekundu.

Nokia Asha 503 (testovací video) – 480p

Multimédia a zábava

Mobilní telefon Nokia Asha 503 nepostrádá hudební přehrávač a FM rádio. Hudební přehrávač je jednoduchý, přehledný a intuitivní. V prostředí hudebního přehrávače lze zobrazit skladby, dále písničky dle interpreta či alba. V seznamu skladeb uvidíte informace o nedávno hraných, přidaných nebo nejčastěji přehrávaných skladbách. Nechybí ani možnost vytvořit si seznam oblíbených skladeb nebo nastavení opakování skladeb. Kvalita reprodukce podávaná dodávanými sluchátky je mizerná a raději vám doporučím připojit sluchátka kvalitnější. Telefon zvládá přehrávání hudby na pozadí s možností ovládání na zamknuté obrazovce.

V menu přístroje nemůže chybět FM rádio s RDS, které funguje pouze v případě připojených sluchátek. Prostředí FM rádia je intuitivní a umožňuje posluchači snadné naladění stanice. Naladěnou stanici si lze uložit do oblíbených. Poté již máte své oblíbené stanice v seznamu. S připojenými sluchátky si můžete rádio pustit i přes reproduktor. Video přehrávač v zařízení zvládá formáty 3GPa MP4.

Finská Nokia Asha 503 si přichystala pro uživatele i několik her, které jsou přímo v menu telefonu a lze si je před zakoupením pár minut zahrát (FIFA 13, GT Racing 2, Bejeweled 3, Plants vs Zombies, PAC MAN, Ridge Racer Drift, Real Football 2013, The Sims 3 Supernatural). V Nokia Obchodu je pro vás připraven tzv. „Dárek Nokia“, ten spočívá v nabídce řady her a aplikací zdarma po určitý počet dní. Konkrétně lze získat až 10 her (např.: Asphalt 6: Adrenaline, Assassin´s Creed 3, Need For Speed Shift,…). Pro fotbalové nadšence je v menu telefonu i aplikace Goal, která shromažďuje informace z fotbalového světa a aplikace TheWeatherChannel podávající přehled o počasí ve vašem místě. Nokia Obchod nabízí i další aplikace rozčleněné do příslušných kategorií. Do telefonu si tedy budete moci nainstalovat řadu javových aplikací.

V recenzi jsem se již zmiňoval o přítomnosti paměťové microSD karty (konkrétně s kapacitou 4GB), na kterou si lze nahrát oblíbené písničky nebo jiný preferovaný obsah. Telefon zvládne paměťové karty do velikosti 32GB včetně. Paměť telefonu činí 174,2MB.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Pro koho je mobilní telefon Nokia Asha 503 vlastně určen? Předně je zapotřebí říci, že musí o svou přízeň pořádně bojovat. Rozhodně není tento telefon pro náročnější uživatele, kteří holdují mobilnímu internetu a sociálním sítím. Tyto hojně využívané služby nejsou na třípalcovém displeji s nízkým rozlišením pro prohlížení příliš vhodné a uživatelsky komfortní. Telefon bych doporučil spíše začínajícím a mladším uživatelům, kteří se chtějí před vstupem do světa ryzích smartphonů otrkat a trochu zorientovat. Osobně tento model za smartphone nepovažuji, stále je zde řada pouze javových aplikací, které jsou o něco pozadu před aplikacemi pro preferované systémy Android, Windows Phone či iOS. Mladší generaci by se mohla zamlouvat nabídka telefonu v několika barevných variantách včetně netradičního konstrukčního provedení, přítomnost hudebního přehrávače a zřejmě i sociálních sítí Facebook či Twitter.

Telefon si rozhodně zaslouží chválu za přítomnost Wi-Fi, 3G a úplně nezklame i 5MPx fotoaparát. Designová stránka telefonu s netradiční konstrukcí se někomu může zamlouvat, někomu ale bude připadat příliš extravagantní a třeba i trochu tuctová. Po aktualizace firmwaru potěší i přítomnost aplikace WhatsApp. Na první pohled jsem byl z konstrukce trochu nesvůj, ale během času testování jsem ji přišel na chuť. Naopak zamrzí menší displej s nízkým rozlišením a viditelným rastrem, pouze dvoudenní výdrž na baterii při větší zátěži (i to je ale v dnešní době jednodenních smartphonů výkon), pro někoho i nutnost microSIM karty.

Nokia Asha 503 se prodává ve značkovém obchodě Nokia za necelých 2 700 Kč, což je vzhledem k vybavenější konkurenci docela dost a cena by měla být nižší. Podívejme se na to názorně. Mobilní operátor Vodafone má ve své nabídce telefonů smartphone Vodafone Smart III, který za téměř stejnou cenu nabízí více muziky. Disponuje čtyřpalcovým displejem s rozlišením 800 × 480 pixelů, vnitřní pamětí 4 GB, automatickým ostřením u fotoaparátu, NFC a operačním systémem Android 4.1.

Vodafone Smart III

Mezi další konkurenty bychom mohli zařadil i smartphone Huawei Ascend Y300, který také nabízí větší čtyřpalcový displej, dvoujádrový procesor, pětimegapixelový fotoparát s LED diodou a automatickým ostřením a především operační systém Android 4.1.

Huawei Ascend Y300

Ze stáje výrobce Samsung bychom mohli uvést model Samsung Galaxy mini 2, který disponuje nepatrně větším 3,27" displejem, operačním systémem Android, NFC, vnitřní pamětí o velikosti 4 GB. Zamrzí snad jen 3,2MPx fotoaparát. Operátor T-Mobile nabízí tento model za necelé dvatisícekorun.

Samsung Galaxy mini 2

Od Samsungu bychom mohli uvést i model Samsung Galaxy Young, který nenáročnému uživateli nabídne řadu funkcí. Telefon disponuje 3,27" dotykovým displejem, technologií NFC, podporou 3G, Wi-Fi a operačním systémem Android 4.1.

Samsung Galaxy Young

Dalším konkurentem o pár stovek dražším by mohl být telefon HTC Desire 200, který láká na slušný kabát podobný modelu One. Telefon nabízí ve své výbavě 3,5palcový dotykový displej, vnitřní 4GB paměť, podporu Wi-Fi, 3G, GPS, 5MPx fotoaparát.

HTC Desire 200

Konkurentem může být i model z vlastní stáje Nokie, konkrétně Nokia Lumia 520. Tento smartphone disponuje 4" dotykovým displejem s rozlišením 800 x 480 pixelů, dvoujádrovým procesorem, vnitřní 8GB pamětí, operační pamětí 512 MB, 5MPx fotoaparátem s autofocusem a operačním systémem Windows Phone 8. Za tento telefon zaplatíte v současné době přibližně 3 999 Kč, což je o 1 200 Kč více, než v případě modelu Nokia Asha 503.

Nokia Lumia 520
nokia-asha-503
Klady
  • slušná výdrž
  • několik barevných variant
  • Wi-Fi, 3G
  • 4GB paměťová karta v balení
  • netradiční konstrukce
  • kvalitní zpracování
  • displej krytý sklem Gorilla Glass
Zápory
  • nekvalitní pecková sluchátka
  • horší displej s nízkým rozlišením
  • chybí automatické ostření
  • horší sundávání zadního krytu
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Kuky
Dobrý večer, mohu se zeptat na Váš názor, který telefon HUAWEI ASCEND W1 x Nokia ASHA 503 je lepší pro víceméně nenáročného uživatele? Děkuji předem za odpověď
Sergio
Ten foťák je fakt tragédie a dotykový displej u tak malýho rozlišení k ničemu. To už radši vzít Samsung S5610.
luky
Pane Pultznere, mohu se zeptat k Váší recenzi. Má maminka si pořídila Ashu 503 a líbí se jí ten řádek s tím "co se vám honí hlavou?" a ještě, co má ta tabulka za yýznam a využiití. Moje maminka ho tam nemá a nějak jsme to nenašli ani v nastavení. Děkujeme
fry
skutočne nemôžem prísť ani na jeden dôvod, prečo si tento mobil kúpiť.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze