Nokia Asha 311 v redakci: první dojmy, fotogalerie a videopohled

20

Nokia Asha 311 dorazila na český trh i k nám do redakce. Je to nejvybavenější model série Asha, který nabídne kapacitní 3 palcový displej, Wi-Fi, 3G, systém Series 40 a mnohé funkce. Ani cenovka není nijak vysoká. Podívejte se na videopohled a fotografie novinky, které doprovázejí naše první dojmy.

Vypadá jako smartphone, ale není to smartphone. I když má Nokia Asha 311 vzhledem k cenovce 3 tisíce korun celkem slušnou výbavu, nalezneme v ní uzavřené prostředí Series 40. To však prodělalo oproti dřívějšku velký skok a jedná se o moderní, zajímavě vypadající systém, integrující mimo jiné i chat, sociální sítě nebo dobrý e-mailový klient. Jaké jsou naše první dojmy z novinky na našem trhu s tímto systémem?

Asha 311 je poměrně kompaktní a s hmotností jen 95 gramů i lehký telefon. Vládnou mu plasty, ale telefon je zpracován dobře. Výjimkou je ale brada pod displejem, která při silnějším uchopení bohužel vrže. Potěší elegantní vzhled novinky, která se mimo konzervativní šedé prodává i v atraktivní červené variantě. Příliš se nám ale nelíbí designově podivná část pod displejem s dvěma tlačítky. Je to však věc vkusu a možná jsme v menšině. V balení spolu s telefonem překvapí nabíječka s Nokia konektorem místo microUSB koncovky. Ale neděste se, Ashu 311 lze nabíjet i přes microUSB konektor.

Nová Nokia potěší oproti modelu Asha 306, který jsme testovali dříve, zejména kapacitním dotykovým displejem, díky kterému se prostředí ovládá výrazně lépe. Ostatně celý chod telefonu, který zajišťuje 1GHz procesor, je příjemně rychlý, reakce svižné a ovládání pohodlné. Series 40 v celodotykové verzi vypadá zajímavě a pokud nejste nijak náročný uživatel a nepotřebujete instalovat stovky aplikací z marketů, poslouží dobře. Kromě Wi-Fi přijde vhod také podpora 3G. Stále poměrně omezený je internetový prohlížeč, který sice prakticky komprimuje stránky, ale jedná se spíše o nouzovou variantu a náročné weby v něm nezobrazíte. Uživatel má k dispozici asi 70 MB vnitřní paměti, která ale lze rozšířit paměťovými kartami. Finové vám k telefonu rovnou přidají 2GB microSD kartu v základním balení.

Potěšilo nás dobré zpracování klientů sociálních sítí, kteří vás i upozorňují na nové události. Neustále on-line můžete být také díky Facebook chatu, Gtalku a dalším chatům, které umí běžet na pozadí. Nokia předinstalovala také například počasí a další užitečné funkce. Vhod přijdou i mapy. Asha 311 sice nemá GPS modul, ale vaši pozici umí alespoň přibližně zaměřit podle vysílačů a Wi-Fi sítí. Mapy si navíc můžete z počítače předem nahrát a později je pak prohlížet off-line. Hlasová navigace však dostupná není. Novince nechybí hudební přehrávač, FM rádio ani jednoduchý fotoaparát, který umí natáčet také video.

TIP: přečtěte si recenzi Nokie Asha 306 a podívejte se na podrobný videopohled na nové prostředí Series 40

Nokia Asha 311 – videopohled

Nokii Asha 311 pro vás v redakci právě testujeme a již brzy se můžete těšit na plnohodnotnou recenzi. Pokud vás ohledně telefonu cokoliv zajímá, zeptejte se nás v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Nokia Asha 311

Kompletní specifikace
Konstrukce106 × 52 × 12,9 mm, 95 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 400 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetARM1176, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 140 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012, 2 500 Kč
Diskuze ke článku
Orion
fuj ! já se té zadní strany lekl.
Jura
Dobrý den,

děkuji za pěknou "předrecenzi". Zajímalo by mne zda jde v menu přesunovat ikony nebo vytvářet složky? A jak se dají do telefonu dostat aplikace z počítače kabelem (jestli je potřeba Nokia suite nebo jestli to je jako u starších S40, že java aplikaci vložíte do telefonu a bez nějaké instalace ji spustíte)?

Děkuji
Nightrain
Pěkná video recenze radši bych si ale koupil Huawei ideos x3 vypadá podobně jak ta nokie a je levnější má i větší displej.
Michal
Mám ji první týden a sem spokojený prostě zase Nokia dokázala že v jednoduchosti je síla :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze