Nokia Asha 311 představena: první celodotyková S40

10

Řada S40 od finské Nokie se rozhodně nechystá ustoupit návalu levných telefonů s otevřeným operačním systémem a naopak se nadechuje k protiútoku. Nokia dnes představila hned trojici telefonů s plně dotykovým ovládáním. Nejvyšším modelem je Asha 311, která láká na nízkou cenu, úplnou datovou výbavu, GPS či 3,2 megapixelový fotoaparát.

Ačkoli Nokia ztrácí v oblasti chytrých telefonů, mezi low-endy se ji stále vede nanejvýš dobře, především na rozvojových trzích. Nicméně i v České republice se modely s platformou S40 těší značné oblibě. Až doposud se dělily na telefony klasické bez dotykového displeje a na telefony kombinující dotykový displej s klávesnicí. Počínaje dnešním dnem přibývá další varianta. Prostředí S40 se totiž stalo plně dotykové a klávesnici na Ashe 311 již nehledejte.

Klame tělem

Na první pohled byste Nokii Asha 311 mohli přisoudit přítomnost operačního systému Nokia Belle, jenže brzy objevíte, že pod displejem chybí tlačítko pro vstup do menu. Pokud se na telefon ještě chvíli zaměříme zevrubněji, jistě mi dáte za pravdu, že po designové stránce se vcelku povedl. Především pak Nokia opět vsází na pestré barvy, které v záplavě šedivých Androidů nižší třídy působí jako živá voda.

Nokia Asha 311 se bude prodávat v pěti barevných kombinanacích

Rozměrově se bude jednat o menší telefon. Výška se zastavila na 106 milimetrech, šířka činí 52 milimetrů a tloušťka příjemných 12,9 milimetrů. Pohodlné držení zajistí oblé boky. Hmotnost se i s baterií vměstnala pod magickou stovku, přesněji jde o 95 gramů.

Konečně kapacitní displej

Hlavní doménou a zásadní novinkou platformy S40 je dotykový displej bez klávesnice. Ten narostl na rovné tři palce a Nokia použila rozlišení 240 x 400 pixelů. Pro srovnání uvedu, že stejný displej byl použit u Samsungu Star. Jemnost nepatří mezi nejlepší, nicméně v kategorii levných telefonů můžeme být spokojeni. Potěšující naopak je, že Nokia opouští v řadě Asha postupně odporový displej a novinka již nabízí kapacitní.

O plynulost celého prostředí se již tradičně postará 1 GHz procesor, a jak již víme, ne vždy se mu to daří. Doufejme tedy, že si dá Nokia záležet a nebudeme svědky trhaných animací. Prostředí S40 projde několika změnami. Ikonky ve stylu Nokia Belle zůstanou zachovány, ale přibude například horní výsuvná lišta a těšit se můžeme rovněž na novou softwarovou klávesnici. Výrobce láká také na rozsáhlé možnosti zábavy, mezi kterými upozorňuje především na inovovanou aplikaci pro Facebook, předinstalované Angry Birds s 15 koly a dárkem od EA. Co dostanete? Zdarma si můžete stáhnout 40 her od tohoto známého vývojářství.

Královna dat

Velmi dobře je Nokia Asha 311 vybavena po datové stránce. Sítě GSM doplňuje UMTS a tak se na internet podíváte nejen skrz obstarožní GPRS a EDGE, ale k dispozici bude HSDPA s HSUPA. Komu by to bylo málo, může se spolehnout na přítomnost Wi-Fi s protokoly b/g. Příjemným překvapením je GPS modul spolupracující s Nokia mapami. Na zadní straně telefonu nemůže chybět ani fotoaparát, který disponuje rozlišením 3,2 megapixelu . Nedostalo se ale na LED diodu či automatické ostření.

Nokia klade velký důraz na sociální sítě a hry

Z další výbavy mohu vypíchnout přítomnost e-mailového klienta, který si poradí s více účty a protokoly POP3, SMTP a IMAP. Samozřejmostí je prográmek Nokia Chat a telefonní seznam pojme až 2000 vícepoložkových záznamů. Zajímavou výdrž slibuje baterie s kapacitou 1100 mAh. Hudbu dle Nokie bude možné nepřetržitě poslouchat až 40 hodin.

Nokia Asha 311 se začne prodávat v České republice v srpnu. Připravena je hned pětice barevných variant – Dark Grey, Rose Red, Blue, Brown a Sand White. Pravděpodobně však nebudou na každém trhu k dispozici všechny. Oznámena byla rovněž i cena, která činí sympatických 92 eur, což po přepočtu na české koruny vychází zhruba na 2400 Kč. To není vůbec špatné a Nokia Asha 311 by mohla pořádně zamíchat kartami v kategorii velmi levných dotykáčů.

Technické parametry Nokia Asha 311

Kompletní specifikace
Konstrukce106 × 52 × 12,9 mm, 95 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 400 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetARM1176, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 140 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012, 2 500 Kč
Diskuze ke článku
jarda
Dobrý den, nejsem si jist. Má Nokia Asha 311 operační systém??? Odepište mi prosím na můj e-mail: stratiljarek@centrum.cz. Děkuji za pochopení.
sima
Mimochodem Nokia 311 má 128 mb ram a fix focus( ostří od 30 cm) http://www.nokiablog.717.cz/
Xaver
Má 311 čip GPS pro příjem pozice ze satelitu?
jani
chtěla bych se zeptat jestli někdo nevíte jakou to má klávesnici?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze