Nokia 6700 slide: ambiciozní vysouvák
recenze

Nokia 6700 slide: ambiciozní vysouvák

20

Nová Nokia 6700 slide bude bojovat pod vlajkou několika barevných variant a s bohatou porcí datových technologií, Symbianem, kvalitním fotoaparátem a po dlouhé době precizním konstrukčním zpracováním. To vše je zabaleno v nízké ceně pod pět tisíc.

Vysouváky od Nokie vždy mezi uživateli způsobovaly velmi rozdílné reakce. Mohly za to mnohé faktory, přičemž asi nejdiskutovanějším bodem bylo samotné konstrukční zpracování vysouvacího mechanismu. Mnohé modely měly často hýbací konstrukci do stran a vůle mezi jednotlivými částmi byla více než zřetelná. Často bylo slyšitelné i cvakání obou částí o sebe. Nová Nokia tento mýtus boří, oproti dřívějšku se poučila. Nabídla vysouvák tařka bez vůle, s kvalitními a hodnotnými materiály. Navíc hned na úvod prodeje razí dobrou cenovou politiku s dobrým poměrem cena/výkon. Přesto jsou u novinky vidět kořeny a inspirace modelem 6500 slide. Také ona byla specifická pro svoje dobré zpracování i kovové materiály.

Technické parametry

Rozměry 95,2 x 46 x 15,9 mm
Hmotnost 110 gramů
Konstrukce vysouvací
Barevné provedení fialová, růžová, stříbrná, petrolejově modrá, limetkově zelená, červená
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 900 / 1900 / 2100 MHz
Displej

aktivní, TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,2"

Paměť 50 MB vnitřní + paměťové karty microSD až 16 GB
Otevřený operační systém ano / Symbian S60 v9.3 3th Edition, Feature pack 2
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, převodník jednotek, opakovaný budík, vyzváněcí profily, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, IM klient MSN a Yahoo
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videa, 2,5 mm konektor Jack, Java 2.0, Flash Lite 3.0, podpora N-Gage her, internetový prohlížeč
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), optika Carl Zeiss, autofocus, až 4x digitální zoom nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 15 snímků/s) přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkce microUSB konektor, Bluetooth 2.0 (s profilem A2DP)
GPRS (třída 32), EDGE (třída 32), 3G UMTS, HSDPA (rychlost až 10,2 Mb/s), HSUPA (rychlost až 2 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion 860 mAh
Doba hovoru: až 4 hod (GSM), až 3 hod (3G)
Pohotovostní režim: až 300 hodin (GSM), až 250 hodin (UMTS)
Cena a dostupnost 5 000 Kč
1.čtvrtletí 2010

V krabici naleznete

  • mobilní telefon Nokia 6700 slide
  • uživatelskou příručku CZ/SK
  • baterii Li-ion 860 mAh BL-4CT
  • kompaktní nabíječku AC-8
  • stereo headset WH-101
  • USB kabel Nokia CA-101D
  • paměťovou kartu microSD Nokia MU-37 s kapacitou 2 GB

Konstrukce a vzhled: dobře zpracované stříbro

Všechny trumfy, kterými novinka disponuje, spočívají v použití hodnotných materiálů, líbivého a elegantního vzhledu. Na první pocit se novinka prezentuje sebevědomým dojmem, za které může konstrukční zpracování, V tomto ohledu lze Nokii pochválit. Vysouvací mechanismus je s dostatečnou tuhou odezvou, které napomáhá pružina a použité kovové prvky mají lví podíl na solidně zpracované kvalitní konstrukci s minimální vůlí do stran.

Přední strana je lemována převážně krytem, jenž je tvořen z kovu. Pouze spodní strana je nesourodá a je tvořena plastovou obrubou. Bohužel tato část kazí reputaci jinak dobře zpracovanému telefonu. Již po chvilce používání o sobě dává vědět nepříjemným povrzáváním, či menším prohýbáním. Výrobce si mohl dát více záležet a použít jiný, kvalitnější typ plastu.

Zadní strana je ale také z větší části tvořena z kovových materiálů. Kryt baterie na svém místě drží pevně, bez jakýchkoliv výstřelků do stran. Spodní „bradu“ telefonu pak tvoří kus plastu spolu se zvukovým reproduktorem. Z hlediska celkového shrnutí novinka působí velice kompaktním dojmem, a po dlouhé době si Nokia opět zaslouží uznání za konstrukčně dobře zpracovaný vysouvací telefon.

Na přední straně nalezneme displej, u něhož bychom rádi viděli větší úhlopříčku. Na vrchní straně je pak mezi dvěma konektory schována záslepka, která chrání datový konektor MicroUSB, jež nově umožňuje i nabíjení a také výstupek pro sejmutí zadního krytu. Po obou stranách pak nalézají jednak nabíjecí konektor a 2,5 mm (ano, bohužel) hudební konektor.

Baterie a výdrž: obdivuhodný výkon

Pod zadním krytem se schovává nikterak kapacitně výkonná baterie Li-ion o kapacitě 860 mAh. Jejímu výkonu jsem nedával příliš velké naděje. Jak se ale říká, zdání klame. Při aktivované síťi 3G, podrobení intenzivnímu používání, čili několik hodin denně surfování na webových stránkách prostřednictvím technologií HSDPA, pořízení několika snímků, napsání cca 60 zpráv, a vykonaných zhruba 10 minut hlasových hovorů, dokázala vydržet bez pár hodin celé tři dny, s vypínáním na noc, při poloviční hodnotě nastavení jasu displeje. Výdrž na jedno nabití tak nelze zhodnotit jinak, než výbornou.

Zvuk a kvalita reprodukce: nadějný hudebník

Centrum zvukové reprodukce je soustřeďováno do jednoho reproduktoru, který nalezneme ve spodní části zadní strany telefonu. Jeho výkon je dostatečný, bez viditelného zkreslení i při vyšší hlasitosti. Další zvukovou kapitolu otevírá 2,5 mm konektor. V balení sice nalezneme sluchátka, ovšem bez patřičné redukce na 3,5 mm jack, navíc sluchátka jsou po zvukové stránce nevalné kvality. Nezbývá tak nic jiného, než investovat do redukce. Samotný výstup je kvalitní a konkurenceschopný v porovnání s hudebně dedikovanými telefony.

Klávesnice: pohodlí pro všechny

Klávesnici tvoří jeden plastový „celek s pryžovými liniemi, které jsou však takřka nehmatatelné. Svůj účel tak splňují spíše vizuálně, než v praktické oblasti. Přesto všechno je psaní na klávesnici velmi pohodlné, s dobrou odezvou na stisk a dostatkem prostoru. K překlepům dochází jen vzácně. Funkční klávesy, které se nachází pod displejem, nabídnou dobrou ovladatelnost, jen korekční klávesa svou velikostí dělá neplechu, často se totiž stává, že dochází spíše k překlepu a tak nechtěnému zmáčknutí níže umístěné klávesy pro ukončení hovoru.

Na bocích novinky nalezneme pouze jednu klávesu, která slouží jako spoušť fotoaparátu, její tuhost je o něco výraznější, přesto se nejedná o žádnou katastrofu. Pro domáčknutí, čili pořízení snímku je nutné vyvinout větší tlak. Dvojklávesa pro ovládání hlasitosti se jaksi vytratila, což z mého pohledu hodnotím jako velké minus.

Pod displejem hledejme poměrně rozsáhlé shromáždění kláves. Čtyřsměrná navigační klávesa má dobrou odezvu s dostatkem prostoru i pro větší prsty, své místo si vybojovaly klávesy i pro vstup do menu, či multitaskingu, korekční klávesa, dvě kontextové klávesy a klávesy pro obsluhu hlasových či videohovorů. Nesmíme ani opomenout kameru pro videohovory a čidlo regulující jas podsvícení telefonu dle okolního osvětlení. Oba prvky našly své útočiště nad displejem telefonu.

Displej a uživatelské prostředí: na sluneční záření mám alergii

Z displeje o úhlopříčce 2,2“ a rozlišení QVGA (240 x 320 pix) mám smíšené pocity. Vyniká svým kontrastem i jasem a i pozorovací úhly jsou dostatečné. Nedochází ke zkreslení barev či ke ztrátě zorného úhlu. Ovšem v souboji se sluncem, čili s čitelností na přímém slunci, viditelně prohrává. Částečně za to může i absence antireflexní folie. Jako nouzové řešení se tak jeví nutnost korigovat intenzitu jasu na maximální stupeň.

Obsaženým operačním systémem je Symbian 9.3 s Feature packem 2. Hlavní obrazovka může zobrazovat několik typů pohotovostního režimu. Například můžou být zobrazovány náhledy kontaktů, včetně jejich fotek. Na rozdíl od Nokií, které postrádají otevřený operační systém, můžeme využívat i plnohodnotný multitasking.

V útrobách novinky nalezneme výkonný procesor typu ARM 11 o taktu 600 MHz. Jeho vliv na celkovou rychlost a práci s telefonem je velmi znát. Reakce jsou svižné, nedochází k prodlevám u jednotlivých úkonů. Uživatelské prostředí lze také okořenit několika předinstalovanými tématy, které mohou pozměnit jednak samotné ikony hlavního menu, tak i celkovou „barevnost“ telefonu.

Telefonování a seznam kontaktů: kapacitně a synchronizovaně

Telefonní seznam a jeho prostředí je v stejném hávu, jak jej známe z jiných modelů a nemůžeme očekávat žádné velké změny. Přesto jsou však patrné kosmetické změny, které tíhnou k sociálním sítím. konkrétně po vzoru dotykových Nokií přibyla podpora Ovi kontaktů a lze tak pohodlně synchronizovat kontakty s našim internetovým účtem.

Operační systém Symbian přináší velký benefit v podobě neomezené paměťi pro telefonní kontakty. S novinkou se dovoláme i ve státech za „velkou louží“, zastoupeny jsou totiž sítě druhé i třetí generace, včetně kvadrální frekvence. V oblasti telefonování nesmím opomenout jeden pro mě negativní fakt, a to nepříliš kvalitní zvuk ze sluchátka. Často se stávalo, že i při plném signálu zvuk ze sluchátka vypadával, hlas byl nepříliš zřetelný a docházelo k znatelné rezonanci. Tento jev tak nemile překvapil.

Zprávy: komfort s více náhledy

Oblast zpráv je vedena v dobrém standardu. Již při tvorbě nové zprávy máme na výběr ze tří možností zpráv, které chceme zvolit. Kromě standardní textové a zvukové trojku završuje emailová zpráva. Interní paměť není fixně omezená. Velkým neduhem, ale to z mého hlediska subjektivně hodnoceno, může být absence emotikon či smajlíků. Pokud si někdo na tento druh komunikace potrpí, nezbývá tak nic jiného, než ruční zadávání znaků. Editor pro tvorbu textové i multimediální zprávy žije na jedné hromádce. V náhledu přijatých zpráv, lze volit ze dvou typů zobrazení - buď výpis, nebo větší náhledy.

V nabídce vás určitě také potěší propracovaný e-mailový prohlížeč Nokia Messaging, schopný pracovat s přílohami, jemuž nechybí ani automatické stahování.

Fotoaparát a video: výborná kvalita, jen ta lenost

Fotoaparát je silnou devizou této novinky. Už na zadní straně je znát honosící se název optiky Carl Zeiss, ale ani jméno často nemusí dělat kvalitní snímky, o čemž jsme se často sami přesvědčili. Fotoaparát v tomto případě dělá svému jménu čest. Kvalita snímků, zejména ostrost a prokreslení detailů je na velmi dobré úrovni. V pochvale nemůžu dále pokračovat, protože snímky často trpí nevěrohodným zobrazením barev, což jinak kvalitní fotografii často degrafuje. Co je ovšem nejvíce iritující, je startovací doba aktivace fotoaparátu, která se blíží hranici pěti sekund. Také pořízení snímku po stisku spouště pokračuje v pomalém trendu a zmínit musím i pomalejší zaostřování.

Při pořizování snímků zblízka jsem se často setkal se stávkujícím chováním. Fotoaparát nechtěl zaostřovat, musel jsem tak fotit daný objekt třeba ze vzdálenosti třiceti centimetrů. To samé platilo i v režimu makro. Pod tuto vzdálenost telefon prakticky nedokázal zaostřit. Přesto věřím, že zejména startovací doba a barevnost jsou nedostatky pouze softwarového charakteru a opravný firmware je dokáže odstranit nebo eliminovat.


Interiér a špatné světelné podmínky


Makro snímky a snímky s použitím diodového blesku


Optimální světelné podmínky

Zábava: nuda s 2,5 mm konektorem

Se zábavou se novinka kamarádi, protože v jejích útrobách nalezneme standardně vybavený hudební přehrávač s výborným a dostatečně hlasitým zvukovým výstupem do sluchátek. Radost kazí pouze nedostatek v podobě absence klasického sluchátkového 3,5 mm jacku. V balení výrobce redukci bohužel nepřibalil. Hračičkové uvítají známou hru Bounce, není problém dohrát jiné hry buď v jazyce Java nebo přímo pro operační systém Symbian, které většinou oplývají lepší grafikou.

Pro libovolný multimediální obsah je v telefonu zastoupena interní paměť o kapacitě 50 MB. Většina lidí však využije možnost ji rozšířit o paměťové karty typu MicroSHDC až do velikosti 16 GB.

Datové a organizační funkce: data patří mezi naše silné stránky

Datové služby jsou zastoupeny v hojném počtu. K dokonalosti schází už jen podpora bezdrátových sítí Wi-fi, jejíž absence je ale celkem zklamáním. Při prohlížení webových stránek se budou hlásit o slovo například technologie EDGE, UMTS, HSDPA nebo HSUPA.

Vestavěný internetový prohlížeč je radost používat. Nabídne intuitivní prostředí, lze používat zkratky na numerické klávesnici, lze přiřazovat i vlastní zkratky. Překážkou nečiní ani graficky náročnější stránky, flash animace, či přehrávání videií na YouTube stránkách. Menší vadou na kráse je jedině menší displej. Konektivita s počítačem je zajišťována prostřednictvím datového konektoru MicroUSB nebo technologie Bluetooth 2.1.

Organizační funkce jsou také na velice dobré úrovni. Nechybí opakovaný budík, přehledný kalendář, (aktivní) poznámky, úkoly, kalkulačka, převodník měn či anglický slovník. Jako vždy bohužel chybí stopky a odpočítávač. Zklamáním je i absence programů pro práci s kancelářskými dokumenty, či prohlížeč dokumentů PDF.

Závěr a hodnocení: po dlouhé době opět zlato

Po dlouhé době máme co dočinění s kvalitně prodeveným vysouvákem od Nokie. Za příznivou cenu nabídne slušný datový balíček funkcí, výborný fotoaparát a rychlé reakce, za které vděčí výkonnému procesoru. Opomenout nesmíme ani nadprůměrnou výdrž, která nezanechá uživatele na holičkách, ani při maximálním vytížení telefonu. Radost z telefonu může zkazit pouze horší čitelnost displeje na přímém slunci. Přesto, že je novinka víc než vydařeným telefonem, z konkurenční stáje právě vstupuje do ringu obdobně vybavený Sony Ericsson Hazel, který dokonce nabídne pár funkcí navíc.

Nokii 6700 Slide můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia
nokia-6700-slide
Klady
  • až na jednu výjimku výborné konstrukční zpracování
  • kvalitní fotoaparát
  • rychlé reakce telefonu
  • nadprůměrná výdrž na jedno nabití
  • velmi slušný hudební výstup ze sluchátek
Zápory
  • spodní plastová část telefonu trochu vrže
  • špatná čitelnost displeje na přímém slunci
  • 2.5 mm hudební konektor
  • chybí Wi-Fi
  • malý displej
Diskuze ke článku
david
Videokomentar je tezce amaterksy , stransy opravdu, nuda nuda nuda!!!
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Možná, kdyby jste nezůstal jen u suchého konstatovaní, nemusel by příště tak "stransy opravdu" být.
Petr
Ale pane Pospíšil pan David má scela pravdu a oprávněně bylo to hrůza, a pod veškerou úroveň na Mobilmanii nemáte :-D
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Videa jsou amatérská, s tím souhlasím. Každopádně nadávat umí každý. Pokud chcete místo konstruktivní kritiky zůstat u ponižování, nemá cenu vaše názory brát vážně, ať už zvolíte jméno, jaké chcete.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze