Nokia 6303 classic: živé fotografie, HD video a první dojmy

11

V redakci pro vás právě testujeme novou Nokii 6303 classic, která je přímým nástupcem velmi úspěšného modelu 6300. Novinka přináší elegantní design, snadnou ovladatelnost a standardní výbavu s několik vylepšeními. Bude to však stačit? Přečtěte si naše první dojmy a podívejte se na živé fotografie a HD video.

Článek nově aktualizován o HD video telefonu

Nokia 6300 je jedním z historicky nejúspěšnějších telefonů finského výrobce. Jeho recenzi jsme vám přinesli přesně před dvěma lety a od té doby se model 6300 stal doslova masovým telefonem. Nepřinesl nic převratného, ale spíš zabalil standardní funkce pro každodenní život do elegantního a poměrně tenkého obalu, jehož design se líbil. Dočkali jsme se též vylepšené verze 6300i s typickým íčkem na konci a podporou Wi-Fi.

Elegán, co připomíná low-endy

Nokia 6303 classic se na svého předchůdce snaží navázat osvědčenými zbraněmi, ale bude to mít velmi těžké. Designéři opět vsadili na neutrální notu a telefon zabalili do kovu s elegantními tvary. Jak mně, tak lidem z mého okolí, se však více líbil design předchozí 6300. Novinka svými zaobleními pod displejem příliš připomíná nejlevnější finské modely. Přesvědčit se o tom můžete z fotografií níže, na kterých jsme 6303 classic porovnali s modelem 2330 classic.


Porovnání designu: Nokia 2330 classic a Nokia 6303 classi

Samotná konstrukce je pevná. Pozitivně hodnotím fakt, že Nokia dala přednost kovu před plastem. Konstrukci lze ale chválit jen do chvíle, kdy nenarazíme na kryt baterie na zadní straně. Kovový kryt totiž ve své poloze zcela nedrží a má malou vůli, kvůli které s ním lze hýbat zhruba o milimetr ve svislém směru. Celkový dojem z celé konstrukce to značně degraduje, a to hlavně proto, že pohybující se kryt cítíte i při používání telefonu, typicky pak při psaní. To se Nokii opravdu nepovedlo.

Z dalších podobných prvních dojmů na jiných zahraničních serverech můžeme také usoudit, že se nejedná o ojedinělý problém našeho kusu. Na druhou stranu se může jednat pouze o vlastnost určité série a další telefony mohou být v pořádku. Pokud telefon vlastníte, napište nám do diskuze, zda i váš telefon má vůli zadního krytu.


U alfanumerické klávesnice je telefon nejtenčí

Malá vylepšení, co potěší

Po sejmutí krytu se dostanete ke slotu pro paměťovou kartu, která se naštěstí nenalézá pod baterií. Velmi kladně hodnotím přítomnost standardního 3,5 mm Jacku na spodní straně, díky kterému lze k telefonu připojit i svá vlastní sluchátka. Zvukový výstup je průměrný. I přes upravitelný ekvalizér chybí zejména basová složka.

Displej telefonu s rozlišením 240 x 320 bodů je větší, než v případě Nokia 6300 (o 0,2 palce na finální 2,2 palce) a určitě mu to prospělo. Hodí se i čidlo automaticky regulující jas displeje.

Povedla se klávesnice, na které se pohodlně píše. Snadnou ovladatelnost má i směrové tlačítko pod displejem, jehož směry jsou ale možná až příliš snadno stisknutelné a při potvrzování stisknete občas i směr dolů. Není to ale nic, na co by si nešlo zvyknout.

Jednou z největších změn oproti 6300 je bezesporu fotoaparát. Kromě vyššího 3,2 Mpx rozlišení dostal do vínku i automatické zaostřování, které u předchůdce citelně chybělo. Bohužel ale na boku telefonu nenajdeme spoušť a fotit tak musíme středovým tlačítkem, jehož přidržením se zostří a po jeho puštění se snímek vyfotí. Nepříliš praktické řešení... Kvalitu fotoaparátu můžete posoudit z níže přiložených snímků. Nijak oslnivých výsledků jsme se ale nedočkali.


Testovací fotografie z Nokie 6303 classic

Ve výbavě Nokie 6303 classic nechybí vzhledem k ceně lehce nad 4 tisíc korunami nic podstatného, až na podporu 3G. Absence UMTS je zřejmě největším nedostatkem telefonu, kvůli kterému si na vše, spojené s internetem, počkáte déle, ať už je na načítání emailů, webových stránek či stahování aplikací. Telefon je poměrně rychlý a na nic není třeba dlouho čekat.

Nokia 6303 classic má našlápnuto stát se oblíbeným telefonem střední třídy. Ne všem se však zalíbí nový design a některé může odradit absence 3G, kterou bychom dnes u podobného telefonu očekávali. Pozitivně hodnotím rychlost a prostředí telefonu a přítomnost všech důležitých funkcí. Maličkosti však celkový dojem trochu kazí.

Na podrobné hodnocení telefonu a výbavy si počkejte do chystané recenze

Diskuze ke článku
Tomáš Novosad
Zakoupil jsem Nokii 6303 classic a s krytem baterie problém nemám. Vše \"drží\" pevně, bez vůle. Kryt se nehýbe, je pevný.
anonym
Zakoupil jsem Nokii 6303 a musím jen konstatovat,že pro středně náročného uživatele určitě postačí a co se týče designu,má opět své kouzlo stejně jako jeho předchůdce 6300(jež jsem vlastnil a s plnou spokojeností).Ovládání perfektní a hlavně velká písmena a to i při psaní sms, která se dají ze standartního písma zvětšit na větší,což potěší zvláště seniory.Software je rychlý a vcelku přehledný,i výbava je na střední třídu velmi dostatečná.Display je přehedně velký.Multimed. přehrávač je sice průměrný,ovšem pokud připojíte kvalitní sluchátka např.KOSS..(potěší 3,5 jack), poslech se rázem změní ke kladnějšímu.Fotografie jsou markantně kvalitnější oproti předchůdci a hl.potěší blesk!Ovládání kláves je lepší než u 6300(jsou líp uspořádané a nepřekliknete se tak často jako u předchůdce).Potěší i mapy!Co se konstrukce týče,je fortelná stejně jako u 6300!Zadní kryt jak zde recenzista uvadí.. je u mne konkrétně bez problémů.Celkový dojem je z mé strany překvapivě uspokojený... mohu jen doporučit!Ovšem pokud hledáte bohatější vybavení,hlavně týkající se práce s internetem a kvalitnějším fotoaparátem.. sáhněte raději po Nokii 6220 která se cenově přiliš neliší,ale nabízí daleko více a os-symbian.Avšak konstrukčně plasťák!
Jarin
Dobrý den. Zajímalo by mě jek je na tom 6303 s přihlášením se k PC. Chová se ihned jako externí disc, takže jej lze bez problémů použít jako flash disc, nebo je nutné nahrávat ovladače? Na přiložené kartě je nahraný softwear. Je to jen podpora pro vytvoření prostředí nebo k čemu je nutný? Snad mi prominete začátečnický dotaz?
Aja
Koupila jsem si taky N 6303, s krytem problémy nemám-drží pevně.Je skvělá, všem vřele doporučuju!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze